En del av

Havandeskapsförgiftning – 6 tecken att hålla koll på under graviditeten

15 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
havandeskapsförgiftning
Havandeskapsförgiftning kan komma hastigt och starkt eller inte ge några symtom alls. Oftast upptäcks sjukdomen först hos barnmorskan. Huvudvärk, synbesvär och ont i magen – här är tecknen som tyder på att du är drabbad.
Annons
Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19

Om du får högt blodtryck och protein i urinen när du är gravid kallas det för havandeskapsförgiftning eller preeklampsi. Havandeskapsförgiftning beror på att du blir överkänslig mot partiklar från fostret och moderkakan.

De flesta som får havandeskapsförgiftning får en lindrig form, men det finns också mycket allvarliga former som kräver akutsjukvård. Det går även att ha förhöjt blodtryck under graviditeten av andra orsaker. Det behöver inte alltid innebära att man har drabbats av havandeskapsförgiftning.

När får man havandeskapsförgiftning?

Oftast får man havandeskapsförgiftning i slutet av graviditeten, efter graviditetsvecka 34. Normalt brukar en förlossning starta av sig själv efter 38 till 42 graviditetsveckor, men vid havandeskapsförgiftning kan du behöva bli igångsatt redan mellan graviditetsvecka 34-37. Det kan till exempel hända om det blir svårt att hålla ner blodtrycket, om organ som njurar och lever påverkas för mycket, eller om barnet inte verkar mår bra.

gravid kvinna fötter
Plötslig svullnad på fötter och händer, huvudvärk och kräkningar kan vara tecken på havandeskapsförgiftning. Kontakta alltid din barnmorska eller sjukvården om du tror att du är drabbad.

Varför får man havandeskapsförgiftning?

Ingen vet riktigt vad sjukdomen beror på, men troligen handlar det om att moderkakan inte fungerar ordentligt. Moderkakan behöver sitta bra mot livmoderväggen. Annars kan partiklar och celler från moderkakan och fostret läcka ut i blodet på dig som är gravid.

Annons

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Är havandeskapsförgiftning farligt?

Havandeskapsförgiftning bör tas på allvar, men med det sagt behöver det inte vara en allvarlig fara för dig eller ditt barn om du drabbas. Majoriteten av kvinnorna som drabbas får en mild och ofarlig form och föder friska barn på helt normalt sätt.

En svårare form av havandeskapsförgiftning kan däremot leda till krampanfall, så kallad eklampsi. Då ökar risken för hjärnblödning, hjärtsvikt, lungödem, njurskada eller rubbningar i blodets förmåga att levra sig hos dig som mamma. Men detta är mycket ovanligt.

Om ditt blodtryck blir för högt under en havandeskapsförgiftning kan dock barnet växa dåligt och dina inre organ kan påverkas. Därför måste både du och barnet övervakas noga, och du behöver ha regelbunden kontakt med vården om du har konstaterat högt blodtryck. Efter förlossningen går havandeskapsförgiftning oftast snabbt över. Både mamma och barn brukar klara sig bra.

Huvudvärk, svullnad och 4 andra symtom på havandeskapsförgiftning

I många fall får man inte några symtom. Det vanligaste är att sjukdomen upptäcks vid en kontroll hos barnmorskan och de tydligaste tecknen på att man lider av havandeskapsförgiftning är då högt blodtryck och äggvita i urinen.

Men en del kvinnor kan få ett eller flera ytterligare symtom:

  • Du får en plötslig huvudvärk som du inte känner igen.
  • Du får synbesvär. Till exempel flimmer för ögonen, att du ser dimmigt eller dubbelt eller att delar av synfältet försvinner.
  • Du får mycket ont i övre delen av magen, särskilt till höger under revbenen.
  • Du får illamående och kräkningar efter vecka 18.
  • Du svullnar upp i ansiktet, i händerna eller i fötterna. Svullnaden kommer hastigt.
  • Du känner dig allmänt sjuk, frånvarande och skakig.

Foto: TT Källa: Birgitta Skarlöf - LWK-podden, 1177 - Vårdguiden, Sahlgrenska sjukhuset

Annons