Tjej eller kille – går det att påverka?

Pojke eller flicka?

Kan man styra över vilket kön bebisen i magen får? MåBra reder ut vad som kan avgöra om det blir en pojke eller flicka!

Går du i bebistankar och är lite extra sugen på att få antingen en pojke eller flicka? Enligt danska tidningen Videnskab.dk finns det faktiskt ett par saker som kan avgöra vilket kön bebisen får, även om marginalerna är väldigt små.

Spermie-kvaliteten avgör

Barnets kön avgörs i samma ögonblick som spermien smälter ihop med äggcellen. Om spermien bär på en x-kromosom blir det en flicka, har den en y-kromosom blir det en pojke.

Enligt Videnskab.dk är det vetenskapligt bevisat att hög kvalitet på spermierna oftast leder till en kille, medan män med sämre spermiekvalitet oftast får en tjej.

De par som önskar sig en pojke ska med andra ord försöka höja kvaliteten på mannens spermier, medan de som önskar sig en flicka kan slappna av lite mer.

Så påverkas kvaliteten på spermierna

Håller mannen en sund livsstil höjs ofta spermie-kvaliteten. Att hålla viken genom att träna, samt undvika fet mat – särskilt mättat fett – är två viktiga faktorer. Även läsk kan påverka – den som dricker mer än en liter om dagen kan räkna med att få sämre spermier.

Tidigare barns kön spelar in

Har du två söner eller två döttrar sedan innan? De par som har flera barn av samma kön sedan tidigare får oftast barn av samma kön igen. Varför det är så vet man ännu inte.

Naturlig eller assisterad befruktning?

Enligt statistik är chansen att få en pojke 51 procent, och chansen att få en flicka 49 procenSt, om du blir gravid på naturlig väg.

När det gäller assisterad befruktning ökar chanserna ännu mer att få en kille, då är chanserna 53 procent jämfört med 47 procent.

Foto: TT