En del av

Tjej eller kille? Här är 9 myter som avslöjar barnets kön

30 dec, 2020 
Johanna Bengtsson
gravid kvinna
Vem gömmer sig egentligen där inne? Att förutspå könet på bebisen genom att studera magens form har du säkert hört talas om. Här listar vi nio myter som sägs visa om din bebis är en pojke eller flicka.
Annons
Namnen som spås bli populära under 20-taletBrand logo
Namnen som spås bli populära under 20-talet

Om du är gravid har du säkert stött på personer som säger sig veta exakt vilket kön du bär på bara genom att se på dig. Det är en ganska tacksam sak att sia om, oavsett vad man grundar det på eller vad utfallet blir har man 50 procents chans att pricka rätt!

Vad man väljer att tro på är dock helt upp till var och en. Men det kan vara ganska kul att se vilka tecken (eller myter) som stämmer överens med din graviditet, vare sig du har tagit reda på barnets kön via ultraljud eller inte. Här är några av de vanligaste myterna som florerar:

Myter om barnets kön

1. Söt- eller saltsug?

Sug efter godis, sötsaker och glass under graviditeten innebär flicka, sug efter salt och surt innebär pojke.

2. Hjärtljud

På MVC kan man avgöra genom att lyssna på barnets hjärtljud. En puls över 140 sägs innebära flicka, under 140 innebär pojke.

3. Magens form

Kanske den mest klassiska ”myten” handlar om magens form. En mage som håller sig framåt, så kallad ”basketbollmage” sägs vara pojkmage, medan mage som blir bred och syns bakifrån är en flicka.

Annons

4. Illamående

Riktigt starkt illamående under första trimestern antyder flicka.

5. Linea nigra

Om den lodräta hormonranden bara går upp till naveln är det en flicka och om den går hela vägen upp förbi naveln är det en pojke.

6. Humöret

Rejäla humörsvängningar innebär flicka medan lugnare mödrar väntar pojke, enligt sägen.

7. Udda eller jämna siffror?

Det sägs att Mayaindianerna tog reda på barnets kön genom att titta på mammans ålder det år då barnet blev till. Om båda siffrorna är udda eller jämna – då blir det en flicka. Om ett av talen är udda och ett är jämnt blir det en pojke.

8. Halsbränna

Har halsbrännan blivit en del av vardagen? Då väntar du troligtvis en kille. Om det bara är lite grann eller ingen halsbränna alls väntar du troligtvis en tjej.

9. Magens höjd

En låg mage sägs innebära en pojke, medan en hög mage innebär en tjej.

Foto: TT

Källa: Birgitta Skarlöv, barnmorska

Annons