Komikern Tobias Persson om IVF-resan och att göra showen Man på prov

tobias persson aktuell med showen man på prov

Efter tio försök med IVF bröt Tobias Persson ihop i en depression när tvillingarna äntligen kommit till världen. Nu släpper den Hela kändissverige bakar-aktuella komikern sin IVF-historia som ljudboksshow.
3:35

Efter reklamen: Fertilitetsläkaren: Så går en IVF-behandling till – steg för steg

(3:35)

Tobias Perssons tvillingdöttrar kom till världen efter fem år och totalt tio försök med IVF. Då, för tolv år sedan, funkade det äntligen för honom och barnens mamma Mia. Han och Mia blev till slut gravida och förutom de tio försöken la också de en period i adoptionskö och nästan en halv miljon spenderade kronor bakom sig.

– Idag kan jag tänka: Hur orkade vid det? Var fick vi kraft ifrån? Vad duktiga vi var som inte krackelerade, säger Tobias till Motherhood.

Han är inte bara komiker utan gjorde sig nyligen också känd för svenskarna i programmet Hela kändissverige bakar. (”Norra Europas sämste bagare”, enligt Tobias själv).

Nu släpper han berättelsen om IVF-resan och tiden efter att han blev pappa i den nya ljudsboksshowen Man på prov, där han berättar om allt med en blandning av humor och allvar.

Hur gör man humor av något så jobbigt?

– Vi hade faktiskt mycket humor ihop under tiden jag och Mia. Det var nödvändig och befriande med den typen av svart humor, och nog det enda receptet för oss för att orka. Det är så mycket allvar i de här situationerna, för det handlar om liv och död och då måste man få ventilera och garva.

Det finns också mycket igenkänning, och en del absurditeter med att gå igenom IVF-försök. Och det kan man skoja om, säger Tobias. Till exempel att man brukar säga att det inte finns något pris på barn – men att jo det kan man nog lugnt säga att det finn. Eller hur det är att bli avvinkad av sin svärmor precis innan man ska lämna spermaprov och frågan om varför röret är så otroligt smalt. Så jo, det går absolut att skratta.

Tobias Persson om IVF-showen

Men samtidigt har det varit viktigt att showen innehöll betydligt mer än ”skämt om pinsamma spermaprov”. Mörkret och det jobbiga finns också med i hans historia.

För det var såklart jobbigt. Och för Tobias kom faktiskt den tuffaste delen av IVF-resan över honom först efteråt. När tvillingflickorna föddes för två år sedan gick han in i en depression.

Tobias Persson

Gör: Komiker

Bor: Stockholm

Ålder: 45

Familj: Två tvillingdöttrar på 12 år och deras mamma Mia

Aktuell med: Ljudboksshowen Man på prov som finns där ljudböcker finns

– Det är klart man var ledsen under tiden men för mig kom sorgen efteråt. Jag blev frustrerad, trött och slut, till och från under hela första året. Det var jag helt oförberedd på. Jag kände att, det är ju detta jag har velat hela tiden och nu har jag äntligen fått barn. Det kunde jag få en enorm skuld för, hur jag var så dum att jag kunde klaga då.

Han kände sig vilsen och kunde gå runt och läxa upp sig själv.

– Jag sa till mig själv att ”Njut nu, hur vågar du, nu ska du må bra och le och göra piruetter på stan för att du blivit pappa.” Jag kom ju tack och lov ur depressionen och de tankarna sen, men jag ser ju nu att det nog var för att jag trängt undan så mycket. Där var orken slut. Tio försök tar på en mer än man fattar.

”Män kan också känna vemod”

Man på prov gjorde Tobias som en scenföreställning redan år 2018. När han nu läser in den på ljudbok kan han se att man börjat prata mer om ofrivillig barnlöshet på bara några år. Och det behövs, tror han, kanske speciellt för män där skildringar i kulturen och tankeutbyten i offentligheten varit få.

– Nu är det ju bra för man ser att det kommer mer, vilket kanske kan bryta tabun. Till exempel Carina och Erik Bergs serie på SVT, eller tv-serien Alla utom vi . När jag turnerade med det här fanns inget sådant.

Både män och kvinnor har kontaktat Tobias efter att de såg scenshowen. Många kände igen sig och ville prata. Ofta var det en liten samling av personer som stannade kvar vid scenkanten efteråt:

– Det som var intressant då var att det var bara kvinnor! De sa ofta att deras man var ute i foajén.

Tobias Persson

Tobias pratar gärna om ivf-resan och depressionen, och kanske behöver fler män göra detsamma säger han. Foto: Robert Eldrim, Medljus

– Några få män har hört av sig och säger att de känner igen sig i depressionen: ”Tack, jag kände mig också helt värdelös” och sånt. Men jag tänker att män nog behöver få prata mer om det här. Det är som att manlig sorg inte är lika etablerad som att mammor kan få förlossningsdepression. Man ser ibland ner och skämtar lite om ”man cold” eller ”Stackars lilla, vad är det med dig, du behöver ju bara runka i ett rum?”. Men varför ska det hånas? Jag kan också känna mig oduglig. Självklart har kvinnan det ofta värre som får ta hela den fysiska biten, men män kan också känna vemod.

Hittade en vardag efter ivf-resan

Idag, tolv år efter att tvillingarna föddes, känner Tobias att både scenshowen och processen med att läsa in ljudboksshowen gett honom någon form av terapi.

– Man kan väl säga att humor plus tid gör att det känns som att jag verkligen bearbetat detta nu. Att prata om det i showen har varit lite som terapi i realtid, jag förstår vår kamp bättre såhär retroaktivt. När man var inne i det så var det ju bara upp för backen var fjärde månad med ett nytt försök, och sen köra på så.

Hur blev ditt liv som pappa när du kom ur depressionen och fram till idag?

– Både under och efter den tiden tror jag faktiskt att vi varit lite extra närvarande föräldrar, för man är så tacksam. Kanske tagit ännu fler bilder, läst ännu fler sagor och så. Men sen kom också vardagen av sig själv. Man växte in i att ”Nu är barnen här så nu måste vi leva normalt”.

– Jag är väldigt tacksam och gråtmild för mina barn fortfarande. Det är en stark känsla och jag försöker säga det till dem så ofta jag pallar, att ni vet att jag älskar er. Men sen blir ju allting en vardag till slut och jag faller in i normala pappa-rollen: ”Men nu har du faktiskt tappat bort en laddare igen, och nu kan vi faktiskt inte köpa fler laddare” och allt det där. Och så får det vara.

Foto: Privat, Instagram

Carina Berg om IVF-resan, sorgen, rädslan och att bli gravid efter 40

Alla utom vi får en säsong 2 – här är allt vi vet

Singel och barnsugen? Bästa åldern att skaffa barn på egen hand