En del av

Gravid med tvillingar? Här är 5 tidiga tecken

17 feb, 2021 
AvEmilie Josephson Dalhamn
Att vara gravid kan komma som en överraskning. Beskedet att det inte bara är en utan två därinne är snudd på chockartat. Här är några tidiga tecken och faktorer som kan avslöja om du väntar tvillingar.
Annons
6 kluriga gravidord du vill veta svaret påBrand logo
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

Beskedet om en tvillinggraviditet får man vid det första ultraljudet. Men det finns några ledtrådar som kan avslöja en graviditet med dubbel utgång innan dess.

1. Höga hormonhalter

Alla graviditeter innebär ett förhöjt antal hormoner i kroppen. Hormonet som heter hCG är det som visar att du är gravid. Ovanligt höga halter av hCG kan skvallra om en tvillinggraviditet.

2. Kraftiga gravidsymtom

Vanliga gravidsymtom som illamående och kräkningar kan vara extra påtagliga om man väntar tvillingar. Särskilt illamåendet på morgonen sägs vara särskilt besvärligt vid tvillinggraviditet.

3. Tvillingar i släkten

Att få tvillingar är ärftligt. Har du som mamma en släkting som är tvillingförälder ökar sannolikheten för dig. Det är bara att börja släktforska!

Annons

4. Du är över 30

Chansen att få tvillingar ökar med åldern. Det sker en markant ökning i sannolikhet efter 30 även om chansen fortfarande är relativt liten, det vill säga 1 på 80. Antalet tvillingar har ökat de senaste tio åren och det hänger ihop med fler antal assisterade befruktningar.

5. Stor mage

Ingen överraskning kanske men en tvillinggraviditet gör magen större. Särskilt om magen är stor eller om det sker en viktuppgång tidigt i graviditeten kan det vara ett tecken på tvillingar. Sedan är förstås alla gravidmagar olika och även en ”vanlig” graviditet kan växa mycket i början.

Ingen kan förstås veta säkert innan det första ultraljudet, men det är omöjligt att inte spekulera – både när det gäller antal och kön på den eller dem därinne!

Fakta tvillinggraviditet

Ungefär en förlossning av åttio är en tvillingförlossning. Det betyder att ett barn av fyrtio är en tvilling. De allra flesta är tvåäggstvillingar, endast cirka 1 på 250 befruktningar resulterar i enäggstvillingar .

Foto: TT

Annons