Hannah kämpade i flera år för att bli gravid – sen fick hon femlingar

fertilitet pcos femlingar
Kändisar som fått barn 2021
1:19

Efter reklamen: Kändisar som fått barn 2021

(1:19)

Slå på ljud

Amerikanska Hannah Merton hade drömt om att få en stor familj sedan hon var liten, och ville ha många barn precis som sina syskon. När hon och kärleken Jake gifte sig direkt efter gymnasiet så köpte de ett hus tillsammans, och började genast försöka få barn, trots att Jake gick på högskola samtidigt som de båda jobbade heltid.

Efter ett år hade Hannah fortfarande inte lyckats bli gravid, och hon valde att uppsöka läkare. Där fick hon en jobbig förklaring av läkaren – Hannah hade nämligen diagnosen PCOS, som bland annat kan göra det svårt att få barn. Hon fick medicin för att balansera ut hormonerna och började må bättre, men det positiva graviditetstestet fortsatte att utebli. Efter sex månader till hänvisades hon därför till en fertilitetsexpert. Där fick Hannah en ny medicin, som hon informerades om kunde ge 10 procents chans att bli gravid med tvillingar, och en procents chans till trillingar.

Blir gravid efter år av fertilitetsproblem

I oktober 2019 blir Hannah äntligen gravid, efter år av kamp, medicinering och tårar. På grund av sina tidigare hälsoproblem så fick hon gå på ett tidigt ultraljud, när hon bara var några veckor gravid – övertygad om att hon är gravid med tvillingar.

– När min fertilitetsexpert kom in i rummet var det första hon sa när hon kollade på skärmen ”jag ser tvillingar”. Jag var så exalterad, men innan jag kunde säga ”vad var det jag sa” till Jake, så blev läkaren alldeles blek och sa ”jag tror det är fem stycken”.

Och minsann, Hannah var gravid med femlingar. Den komplicerade graviditeten gjorde att hon fick tillbringa en del tid på sjukhus, och redan i vecka 25 vaknar hon upp och upptäcker blod. Hon åker in till sjukhuset och tror att hon kommer behöva tillbringa de kommande graviditetsveckorna där – men i stället påbörjar hennes kropp förlossningen, och läkarna får skynda för att hinna göra ett akut kejsarsnitt. På två minuter föds de fem barnen Philomena, Evangeline, Gideon, Meredith och Elliot. Ingen av dem väger mer än 800 gram.

Barnen läggs in på sjukhusets neonatalavdelning där läkarna jobbar hårt för att rädda deras liv, som hängde på en skör tråd. Några dagar efter förlossningen går dottern Meredith bort, till följd av kollapsade lungor och hjärnblödning.

– Det var för mycket skada. Den kvällen fick hon sina vingar och åkte upp i himlen. Jag minns inte så mycket av de kommande veckorna av sorg och att se våra andra fyra barn slåss för sina liv.

Så mår alla bebisarna i dag

När 1,5 månad gått, och det blivit slutet av april 2020, så hade alla barnen blivit starkare, utom sonen Gideon, som krävde konstant hjälp av respirator. Han drabbades av infektioner och kollapsade lungor, men lyckades trots det hålla sig kvar i livet.

Under sommaren fick ett barn i taget komma hem till familjen från sjukhuset, tills det bara var Gideon som låg kvar. Det skulle dröja 385 dagar efter födseln, alltså till 25 mars 2021, innan också han kunde komma hem från sjukhuset.

Philomena och Elliot har i dag inga bestående men trots att de föddes redan i vecka 25, medan Evangeline antagligen kommer få en CP-diagnos, och Gideon förväntas behöva andningshjälp de kommande åren. Hannah tror att dottern Meredith har vakat över familjen under den tuffa tiden.

– Vår lilla skyddsängel har vakat över oss, och jag vet att hon varit en stor del i vad alla de andra bebisarna har lyckats med och tagit sig igenom.

Källa: Love what matters.

Mer läsning för dig
27-åriga åttabarnsmamman: Så får vi livet att gå ihop
Rebecca blev gravid igen – medan hon var gravid: ”Galet”
Efter långa gravidkampen – My Westerdahl fick tvillingar: ”Inte så farligt svårt”

Utvald läsning