En del av

7 saker som händer när du får ditt tredje barn

22 apr, 2021 
AvMalin Karlberg
Att ha tre barn kan vara överväldigande, utmattande – och alldeles underbart. Här listar vi sju saker du troligtvis känner igen dig i om du fått förmånen att kalla tre (eller kanske ännu fler!) barn dina.
Annons
TV: Så vet du om ditt barn är extrovertBrand logo
TV: Så vet du om ditt barn är extrovert

Har du tre barn vet du hur det känns att ständigt vara i ett numerärt underläge – du har alltid en hand för lite och såvida du inte lever i någon form av polygam konstellation är ni konstant fler barn än föräldrar i hemmet.

Du kan glömma att kunna boka enbart ett hotellrum och att få barnvakt är en utopi lika ouppnåelig som en kväll där samtliga avkommor samexisterar under harmoniska omständigheter. Ändå skulle du inte byta din kaotiska tillvaro mot något annat!


Här är 7 saker som sker när du fått tredje barnet:

1. Du lever under ett ständigt växande tvättberg

Att vika och lägga undan tvätt hinns aldrig med, utan samtliga familjemedlemmar fiskar helt enkelt fram dagens outfit ur högarna med nytvättade plagg. Varje dag är rocka sockorna-dagen! Du har vant dig vid den ständigt brummande tvättmaskinen och torktumlaren så till den vida grad att det känns tyst och tomt när de för en gångs skull inte är igång.

2. Du driver en restaurang

Trots din vision om att alla i familjen ska äta samma mat finner du dig ständigt med samtliga spisplattor igång och tre-fyra rätter som simultanlagas, allt medan minstingen sitter vid dina fötter och tuggar på okokta makaroner. För stortjejen gillar inte ris, brorsan äter bara mat som börjar på K och hans middagsgästande kompis är såväl glutenintolerant som grönsakshatare. Nämnde jag att dottern precis bestämt sig för att bli vegan?

3. Rutinerna brister ständigt

Din mammakompis pratar om de dagliga d-dropparna och du nickar medhållande samtidigt som du i kallsvettig panik undrar var i helskotta du lagt vitaminflaskan och hur många veckor det gått sedan bebisen sist fick sin BVC-ordinerade dos. Och borstade storasyskonen ens tänderna i morse?!

4. Du drömmer om att renovera hemma

Men vi pratar inte om några italienska marmorhandfat i badrummet eller nya hyllsystem i din walk-in-closet (och lika bra det, eftersom klädkammaren fått omvandlas till ett extra barnrum). Nej, din dröm är att bygga ut hallen för att kunna rymma en dubbelvagn, minst 15 uppsättningar ytterplagg, en rad skötväskor, skolryggor och jobbportföljer, 5 cykelhjälmar, 38 vantar (varav hälften omaka), samt 72 par skor i storlek 18-45.

5. Du behöver köpa en ny bil

Och inte enbart för att den nuvarande är ingrodd med åksjukekräks, intrampade Happy Meal-strips och kanske till och med lite fostervatten från senaste förlossningen. Utan för att en "femsitsig" bil inte tagit gigantiska bilbarnstolar med i beräkningen, vilket innebär att din eller din partners bakdel har exakt tretton centimeter att bre ut sig på i mitten av baksätet.

6. Du väljer dina strider

Det är inte det att du missat att yngsta barnet sitter och tuggar sönder månadens räkningar samtidigt som storasyskonen fastnat framför en skärm. Du bara väljer att inte låtsas om det, eftersom det är första gången i dag du fått några minuters respit för att gå på toaletten.

7. Trots att det lätt blir kaosigt trivs du bäst när ni alla är samlade

För att du älskar din stökiga, stimmiga, stora familj och njuter av att umgås allihop tillsammans.

Men, i ärlighetens namn, också minst lika mycket för att det är enda gången du slipper hålla igång den ständiga listan i huvudet över var alla barn befinner sig och när de ska hämtas.

Foto: TT

Annons