En del av

Karolin, 32, födde två barn inom 7 månader: ”Många som undrar”

29 maj, 2023 
Hannah Bergroth
Karolin Westberg
Karolin Westberg, 32, trodde att det skulle bli 11 månader mellan sina döttrar, men livet ville annorlunda.
– Jag blev stående med stickan och tänkte ”Det här är inte sant”, säger hon.
Annons

Det var för snart 12 år sedan som Karolin Westberg, 32, födde sitt första barn. Trots ihärdiga försök till att stoppa förlossningen kom dottern redan i graviditetsvecka 35+5.

– Jag är förvånad än idag över att det gick så smidigt som det gick. Jag ser tillbaka på förlossningen som en fin upplevelse, även hon kom alldeles för tidigt, säger hon.

”Jag visste att det kunde ta tid för mensen att komma tillbaka”

Karolin berättar att den första tiden som förstagångsmamma var omtumlande och stundtals tung. Även om alltid vetat att hon ville ha barn, var det ändå en stor omställning att gå från fester och kompisar till att plötsligt ta hand om ett barn.

– Men jag kunde aldrig tro att livet skulle bli så underbart och fyllt med kärlek.

Karolin Westberg


Familj:
Maken Niclas och barnen Melina, 11, Yasmin, 11, Ludvig, 9 (som hon har från ett tidigare förhållande), Ne'oline 1,5 och änglasonen Mattias.

Bor: På en gård i Storfors, Värmland.

Gör: Redovisningsassistent, men just nu mammaledig.

Eftersom bebisen fötts för tidigt tillbringade familjen första tiden på sjukhus, där de försökte få till en någorlunda vanlig och normal vardag. Men bland läkarkontroller och bebismys började något annat ta Karolins fokus.

Annons

– Jag visste att det kunde ta tid för mensen att komma tillbaka, men jag hade ändå en känsla av att det var något som inte stämde.

Karolin bestämde sig för att ta ett graviditetstest – och fick snabbt ett bevis på att hon hade känt rätt.

– Jag blev stående med stickan och tänkte ”Det här är inte sant! Det måste vara hormoner som spökar eftersom jag precis fött för tidigt”.

När chocken lagt sig ringde Karolin sin barnmorska för att få komma på ett tidigt ultraljud.

– Hon kunde konstatera att jag var i graviditetsvecka 11+6. Jag var alltså i fjärde månaden. Jag räknade snabbt ut att det skulle bli drygt elva månader mellan barnen.

Födde återigen för tidigt

I takt med att magen växte började Karolin se fram emot att bli tvåbarnsmamma, och även om hon fick dömande kommentarer av utomstående såg hon ändå framför sig hur allt skulle lösa sig till det bästa.

Men en natt, när Karolin nått graviditetsvecka 26, vaknade hon av att hon behövde gå på toaletten.

Annons

– När jag drog ner pyjamasbyxorna märkte jag att jag blödde. Även om jag kände att bebisen sparkade på som vanligt valde jag att ringa förlossningsavdelningen, där barnmorskorna rekommenderade mig att komma in på en kontroll.

I bilen påväg till förlossningen började Karolin få värkar, och hon berättar att allt jag väldigt snabbt.

– Jag minns att jag kom in till förlossningen klockan elva på förmiddagen. Tjugo minuter senare föddes min dotter.

Karoline med sina pseudotvillingar
Även om det stundtals var väldigt tufft med två små, ser Karolin tillbaka på den tiden med pseudotvillingarna med värme.

Även den här gången blev det en tuff start för familjen. Att ha sju månaders bebis att ta hand om och samtidigt få en till, som var alldeles för tidigt född var utmanande på många sätt. Karolin säger att det tog ungefär tre månader innan familjen fick lämna sjukhuset – och äntligen få landa hemma.

Annons

– Min mamma kom ofta och hälsade på. Och som tur var min äldsta dotter så pass lätt och nöjd, så jag behövde inte gå runt och bära på henne så mycket.

Fördelar med pseudotvillingar

Karolin säger att det finns flera positiva saker med att flickorna föddes så tätt in på varandra. Bland annat praktiska grejer som underlättade i vardagen.

– Jag behövde aldrig lägga undan några kläder utan det var bara att flytta över från den ena byrålådan till den andra.

– En annan sak var att de rätt snabbt kunde ha samma blöjstorlek och samma storlek på kläderna.

Bebisarna i sjukhussängen
De första tre månaderna bodde familjen på sjukhuset.

Finns det något som varit negativt, tycker du?

– Det enda jag kan komma på är att det alltid varit svårt att ge den egentid. Det är ofta vi gjort – och fortfarande gör – saker tillsammans.

Annons

Även om det är unikt att ha två barn med sju månaders mellanrum säger Karolin att det inte är något som familjen tänker på i vardagen.

– Tjejerna vet att det är tätt mellan dem, och att de under en period under året är lika gamla, men eftersom de är födda olika år går de inte i samma årskurs i skolan.

Vad brukar ni få för reaktioner när ni berättar att de inte ens ett år mellan dem?

– Många positiva kommentarer! Det är många som undrar och är nyfikna över hur det blivit så, men när jag väl berättar att båda fötts för tidigt så brukar poletten trilla ner, haha!

Foto: Privat

Annons