Malin Wollin: ”Jag inbillar mig att jag har blivit mer tålig och förlåtande”

Författaren Malin Wollin
Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten
1:12

Efter reklamen: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

(1:12)

Slå på ljud

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på mammalivet och föräldraskapet precis som det är. Häng med in i vardagen hemma hos författaren, kolumnisten och fembarnsmamman Malin Wollin.

Med en välbesökt blogg på vår systersajt Femina, ett Instagramkonto som dagligen uppdateras och en välläst kolumn i Aftonbladet får vi följa Malin i hennes vardag. Hon delar med sig av en mix av stort som smått – allt från vardagliga saker som barn, familj och mode till aktuella samhällsfrågor.

Hög igenkänning

En gnutta ironi, självinsikt och med mycket humor levererar fembarnsmamman Malin Wollin innehåll som underhåller och får följarna att skratta av igenkänning. Hon har fingret i luften och skriver om det som känns aktuellt oavsett om det är i hennes sociala kanaler eller krönikor.

Malin har bland annat skrivit böcker som Malin från Skaftnäs, Till min dotter och En mamma blir till och i höst släpper hon en ny bok, När jag tänker på henne. Här berättar Malin om nya boken, hur det är att vara mamma till fem barn där två snart ska flytta hemifrån och varför hon brukar jämföra hösten med en förlossning.

Hej Malin! Hur mår du idag?

– Jag skulle säga att det är en sjua av tio. Joachim och jag ska se Tallest man on earth på Kackelstugan och så ska vi äta middag med älskade vänner.

Vad härligt. Hur har din sommar varit?

– Den har väl varit som den brukar, lång men snabb. Jag har badat för lite och det irriterar mig. Jag behöver fler havssim innanför västen, känner jag.

Malin Wollin
S

Namn: Malin Wollin

Bor: Kalmar

Ålder: 42

Familj: Joachim och barnen Astrid född -02, Saga född -04, Arvid född -08, Stellan född -13 och Allan född -17.

Gör: Författare, kolumnist på Aftonbladet, har podcasten Skugge och Wollin med Linda Skugge, bloggar på Femina och gör Föräldraliv i P4.

Följ på: @malinwollin

Så brukar det oftast kännas. Vi på Motherhood är dock pepp på höst för du släpper ju en ny bok. GRATTIS! Berätta, vad handlar den om?

När jag tänker på henne är en bok som handlar om systrar, familj, och hur man förhåller sig till varandra. Hatar, älskar och förlåter varandra och sig själv.

Hur föddes idén till den?

– Som vanligt så hade jag en bild framför mig när jag började skriva, sedan slutade jag någon annanstans. Det brukar bli bäst så. Stackars alla övergivna ursprungsidéer.

Haha, ser fram emot en samlingsbok om dem om några år. Varför ville du skriva den här boken?

– Eftersom jag är omgiven av barn så är jag också omgiven av syskonrelationer. Jag tycker att det är så otroligt intressant hur systrar och bröder känner for varandra och hur viktiga de är för varandra livet ut.

Du har tidigare skrivit böcker om graviditet, förlossning och mammalivet – och du är själv mamma till fem barn. Hur är det?

– Jag kan inget annat, det är ett otroligt intensivt liv, så mycket kan jag nog se om jag betraktar oss uppifrån. Jag tycker att allt flyter på ganska bra, men när jag träffar en tvåbarnsfamilj verkar det vara så lyxigt.

Malin med de två yngsta barnen.

Hur skulle du beskriva dig själv som mamma?

– Liberal, glad, hetsig ibland, generös och otroligt lätt att imponera på.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att barnen blir personer och hittar på så skojiga saker med sina liv.

Ja, att få sitta bredvid och följa deras resa är fantastiskt. Men vad är det jobbigaste då?

– Just nu tycker jag inte att det är så jobbigt, tror det handlar om åldern, min och deras. När jag var yngre var oron det värsta, den blev stundtals överväldigande. Det vill jag aldrig uppleva igen.

Tycker du att mammarollen har förändrat dig?

– Hmm, jag inbillar mig att jag har blivit mer tålig och förlåtande.

Har du någon mammaförebild?

– Min egen mamma. Hon är glad, generös, rolig och ställer alltid upp. Egentligen ogillar jag när människor skryter om sina mammor, men vad ska man göra?

Ja, alla mammor är ju de bästa mammorna till sina barn. Men du är ju någon slags supermamma, fem barn! Du måste ju ha många mammahacks?

– Jag är absolut ingen supermamma, men mina bästa hacks är att alltid välja sina strider, att inte bli orolig om de inte äter (ge dem macka), lyssna på vad de säger och andas till tio i hallen.

Vad gör du när det blir för mycket?

– Fokuserar på kvällen och unnar mig något gott när den kommer. När det verkligen blir för mycket gör jag ett utspel om hur synd det är om mig och stänger in mig i sovrummet.

Hos Malin och Joachim är det många barn runt matbordet.

Bra tips! Under vardagarna blir det lätt intensivt och mycket som händer. Hur ser en vanlig dag ut hos er?

– Joachim cyklar med de två yngsta till förskola och skola, jag sitter och skriver fram till hämtning klockan 16. Vi äter middag sent av någon anledning. Läggning av de minsta vid 20 och klockan 22:30 kommer tjejerna in i vardagsrummet och vill prata. Sen är det godnatt.

Och vad gör ni när ni är lediga?

– Egentligen inte så mycket. Äter gott och tittar på film.

Mysigt! Vi är strax klara, en sak till bara. Dina äldsta barn börjar närma sig vuxenlivet på riktigt nu. Hur känns det att barnen börjar bli stora?

– Det är så roligt, tänk att det var så här det skulle bli! Jag önskar dem all lycka i livet, och jag tänker inte lägga mig i.

Men för de föräldrar som tycker det är jobbigt när barnen flyttar hemifrån, har du något tips till dem?

– Skaffa genast saker att fylla tiden med. Det är naturligt och mycket bra att barnen flyger ut. Tänk vilket bra jobb du har gjort, men nu kommer en ny del av livet, gör det mesta av den.

Bra påminnelse! Snart är hösten här och det brukar kännas som en slags nystart. Hur vill du att din höst ska bli?

– Jag är så dålig på att drömma, jag vill bara ha det som jag har det. Jag hoppas att jag blir ännu skickligare i mitt yrke och rent konkret så hoppas jag bli klar med nästa bok till vintern.

Och till sist... Vad är dina tre bästa tips för att inte bli ”höstdeppig”?

– Som vid en förlossning, dyk ner i smärtan. Streta inte emot, gå igenom alla känslor och alla attribut som hör hösten till. Läs, drick dyrt te, tänd ljus, se film och till sist – klä dig som en vacker citykvinna.

5 snabba med Malin

Egentid eller familjemys? Egentid.

Fredagsmys med familjen eller fredagsmys med kompisar?Familjen.

Muta barnen eller tjata på barnen? Muta.

Stickade höstplagg eller somriga klänningar: Somriga klänningar.

Kaffe till frukost eller smoothie till frukost: Kaffe.

Malins bok När jag tänker på henne släpps i september.

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Fia Anderberg: ”Min sjukdom har gjort mig rädd för att bli gravid igen”
Frida Ramstedt, Trendenser, i Ett snack med – "Ansvaret över någons barndom är svårast"
Emma Sundh: ”Att ha barn är som att följa världens bästa tv-serie”

Utvald läsning