En del av

18 enkla glädjetips som ger mer energi i höst

02 nov, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Mamma och barn leker i höstlöv
Känner du dig höstdeppig? Att göra någonting litet för dig själv varje dag kan ha en stor positiv effekt på ditt välmående.
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

Hösten är för många en stressig period. Projekt som sköts på vid sommarsemestern ska nu tas omhand och deadlines måste hinnas med innan julledigheten. Mitt i virrvarret av stress och att-göra-listor glöms ofta egentiden bort.

Det behövs inte alltid stora, drastiska åtgärder för att få en mer lugn och harmonisk vardag. Små, positiva vanor kan skapa stora ringar på vattnet. I dessa tuffa tider, där coronapandemin fortfarande pågår gäller det att stanna upp och fylla på reserverna för att orka igenom höstens mörker.

Här listar vi arton saker som du kan göra för att få tid till reflektion, avslappning och för att kunna hjälpa andra, och därmed också dig själv.

18 vanor som maxar ditt välmående

 1. Gå ut i den friska luften mitt på dagen. Sätt dig på en bänk och ta in omgivningen. Hur låter fåglarna, hur känns solens strålar (eller regndropparna) mot din hud.
 2. Unna dig en underbar efterrätt. Varför inte överraska en vän, din partner, eller dig själv genom att baka eller köpa en färdig dessert mitt i veckan?
 3. Försök att hitta en ny favoritplats i ditt hem - en som du underskattat tidigare. Gå på upptäcktsfärd, ta med en bok och en filt och slå dig ned.
 4. Stäng av nyheterna. Du behöver inte följa nyhetsflödet konstant. Världen pågår runt omkring dig i vilket fall. Ibland behöver du koppla ner och logga ut.
 5. Upptäck en ny podcast för underhållning, lärande eller både och. Här hittar du 8 poddar som ger tröst och skratt i coronatider.
 6. Se igen en favoritfilm eller tv-serie eller läs om en favoritbok igen. En härlig känsla som man en gång känt vill man ju gärna uppleva igen!
 7. Hjälp någon att handla. Pandemin pågår fortfarande och ännu känner många inte trygghet att ge sig ut i butiker. Gå med i Facebookgrupper eller ring din kommun och fråga hur du kan ansluta för att hjälpa till.
 8. Skicka någon en liten gåva. Du kommer att bli förvånad över hur glädjande det är, inte bara för din vän som får gåvan, utan även för ditt eget välmående.
 9. Tacka någon som haft en positiv inverkan på dig på ett stort eller litet sätt - och var detaljerad i ditt tack. Ibland glömmer vi att stanna upp och uppskatta de som finns omkring oss.
 10. Ta en promenad, yoga lätt eller gör någon annan form av träning som inte kräver att du byter kläder eller duschar efteråt.
 11. Titta på eller lyssna på stand-up komedi. Om du aldrig har upplevt en humorshow live, är det dags att boka in i kalendern. De flesta lokaler håller en strikt gräns på antal besökare och har bra avstånd mellan stolarna.
 12. Tänd det där doftljuset som samlar damm på hyllan, spara det inte till ett tillfälle som kanske aldrig kommer!
 13. Rensa en garderob eller låda och ge bort något som inte längre ger dig glädje, men som kan uppskattas av någon annan.
 14. Ta en tupplur. Det är underskattat, men ack så härligt.
 15. Sätt på en låt som påminner dig om glada tider och sjung (läs: vråla) med i texten!
 16. Titta på soluppgången, solnedgången eller båda två. Det är otroligt vackert nu när frosten kommer.
 17. Gör något med händerna - måla, rita, lera, sticka, virka eller pyssla.
 18. Gå igenom och rensa i din hög med tidskrifter, läs de du älskar - släng resten.
Annons