En del av

Jultraditioner – så har vi firat jul de senaste 90 åren

16 nov, 2022 
Maud Holmberg Klyft
jul genom tiderna

Tindrande gran, dignande julbord, levande ljus, julmusik och klappar. En del jultraditioner har stått sig genom de senaste 90 åren medan andra förändrats i takt med samhällsutveckling och tidernas trender. Vilka traditioner har får dina barn uppleva som levt kvar?
Följ med och upptäck på en julig resa genom decennierna!

Annons

Hur familjer väljer att fira jul har skiljt sig åt i alla tider. Vissa firar med ett helt gäng uråldriga traditioner och andra väljer kanske ut godbitarna eller firar inte alls.

Det fina med jul är att man får välja precis hur man vill göra själv!

Oavsett om er familj är traditionsenliga julfirare eller lite av en nytänkare kommer du bli nostalgisk av den här härliga tidsresan. Såhär har vi firat jul i Sverige sen 20-talet.

Jultraditioner 1929

På 20-talet hade julkrubban introducerats i Sverige och 1929 arrangerade Stockholms Dagblad den första luciatävlingen som följdes av kortege och firande på gator och torg i huvudstaden.

Kvinna och flicka med docka ser på när far klär granen med mycket glitter. 1929.
Far klär granen 1929. Foto: TT:s arkiv.

Det första numret av Hemmets Veckotidning kom ut till jul 1929 och läsarna bjöds på veckomatsedel för julen. Många rätter är de samma som på dagens julbord. Största skillnaden är kanske den bastanta julaftonsfrukosten som då bestod av havregrynsgröt i form, aladåb på svinfötter med stekt potatis och rödbetor, smör, bröd och ost!

Se också: 4 juliga scener vi minns från julfilmer

Se 4 juliga scener vi minns från julfilmerBrand logo
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmer

Musik och film

Första svenska ljudfilmen Säg det i toner hade annandagspremiär. Svensk söndagsskolsångbok i ny upplaga med bl a Hosianna Davids son, Hell dig du härliga julafton och Ett barn är fött på denna dag. Jul, jul strålande jul.

Annons

Julpynt

Levande ljus i granen, pappersbonader, röda äpplen.

Julklappar

Hade man råd skulle man vara givmild. Mat, öl, ljus och kanske några spelkulor till barnen.

Jultraditioner 1930-talet

Adventskalendern kom från Tyskland och började säljas av flickscouterna 1934. Även adventsljusstaken nådde oss.

Elljusstaken är däremot en svensk uppfinning! Philips hade startat massproduktion av elektrisk julgransbelysning och en anställd, Oskar Andersson, tog vara på några kasserade julgransljus och konstruerade 1934 världens första elljusstake. Produkten utvecklades och lanserades i företagets julkatalog 1939. Från att ha varit stora brandfaror blev granarna säkrare med de elektriska ljusen. Tidigare var det levande ljus intill änglahår, pappersprydnader, girlanger och glasfåglar med svansar av borst…

Granen kläddes naturligtvis inte förrän på julafton!

”Elektriska matlagningen” började komma och de som hade råd och vågade använda elspis kunde spara tid och kraft.

Annons

På 30-talet var det mycket fisk och inälvsmat på julbordet och det dracks pilsner eller svagdricka. Annandag jul fick man lov att lämna släkten för att gå på bio under stora premiärdagen.

Snövit talar till sina dvärgar.
Många såg Disneys första tecknade film, Snövit och de sju dvärgarna, på bio under annandag jul 1938. Foto: Disney/TT.

Musik och film

1936 hade Söder om Landsvägen med Edvard Persson annandagspremiär och året efter kom Disneys första animerade, Snövit.

Julpynt

Tomten har gjort entré och man pyntade med vikta tomterader och halmprydnader. Granen kläddes på julafton med glittrande lametta, tunna glaskulor och fåglar, kristyr och flätade H C Andersen-hjärtan.

Julklappar

Mat eller något man stickat, handarbetat eller snickrat själv. En docka, jojo eller leksaksbil åt snälla barn –om man hade råd.

Jultraditioner 1940-talet

Under första hälften av 40-talet rådde världskrig och ransonering av både livsmedel och varor. Julborden blev magrare men uppfinningsrikedomen frodades. Vintrarna var också snörika och bistra i början av decenniet.

Annons

Radion var viktig och många familjer samlas i vardagsrummet med kakfat och surrogatkaffe för att lyssna på julevangeliet och de populära hallåmännen som berättade historier och sjöng julsånger.

Jultidningar, som Julstämning, Tomtar och Troll och Mors Julbrev med pyssel blev allt populärare.

Skidor på allas fötter, även kronprinsens.
Skidor var en uppskattad julklapp under snöiga vintrar på 40-talet. Kronprinsen fick både skidor och bil julen 1949. Orangea proletärstjärnan lyste upp många hem. Foton i collaget: TT.

Musik och film

Swing it magistern, premiär julen 1940, Livet är underbart -46, Mästerdetektiven Blomkvist -47. White Christmas med Bing Crosby -42, sångboken Nu ska vi sjunga julsånger -43 med bl a Raska fötter springa tripp tripp, tripp, Nu så är det jul igen och Nu tändas tusen juleljus. Rudolph the red-nosed reindeer Gene Autry -49.

Julpynt

Den orangea elektriska adventsstjärnan av papper lyste i alla fönster! Pappstjärnan hade kommit från Tyskland redan 1934 men slog igenom först i början av 40-talet då Erling Persson, som senare startade H&M och Ur&Penn, lanserade den orangea så kallade proletärstjärnan. Änglaspelet, skapades 1948 av Erik Boberg och prydnadskyrkan med elljus kom ungefär samtidigt.

Annons

Julklappar

Husmor önskade sig Kockums emalj – enligt annonser. Skidor, skridskor, kälkar, och muffar under snövintrarna. Tennsoldater, självvandrande Slinkyn i skruvad ståltråd, leksaksverktyg, teddybjörn, tärningsspel, Meccano och hemstickade klädesplagg.

Jultraditioner 1950-talet

Det svängde om glada 50-talet och även om julen! Det var högkonjunktur och många ville piffa sina hem. Elljusstakarna började bli vanliga och det pyntades med klippta pappersgirlanger.

Barnens adventskalender sändes i radio för första gången 1957. Tv började slå igenom i slutet av decenniet och 1959 var Bengt Feldreich förste julvärd.

I köken hjälpte kyl och hushållsmaskiner till att göra julmatlagningen lättare. Populära konserver och halvfabrikat avlastade mor i köket inför julmiddagen.

tryckta juldukar i klara färger som rött blått och orange.
De populära 50-talsdukarna med enkla och glada motiv i klara färger följde även med modet in på nästa decennium. Foto: TT

Musik och film

Filmen Hon dansade en sommar hade julpremiär 1951. I saw mommy kissing Santa Claus med Jimmy Boyd -52, Filmen White Christmas kom -54, Elvis Blue Christmas -57, O helga natt (Adams julsång)– Jussi Björlings version -59, Bröderna Cartwright julen -59.

Annons

Julpynt

Virvatellen, den tvåfärgade girlangen som snurrade av värmeelementet, gjorde entré. Tryckta dukar och bonader i klara 50-talsfärger.

Julklappar

En tv-apparat var många familjers gemensamma önskeklapp.

Jultraditioner 1960-talet

Nu kretsade det mycket kring gemensamt tv-tittande. 1960 gjorde Kalle Ankas jul debut och samma år kom första tv-julkalendern, Titteliture.

Vi skulle beredas tid att njuta av tv-stunderna. ”Praktiska och tidsbesparande varor” som pappers- och vaxdukar och engångsserviser dök upp.

Mycket av maten till julbordet fanns att köpa konserverad på burk. ”Godare jul med vin i stället för sprit” uppmanade Systembolaget i tidningsannonser.

På landsbygden arrangerades stora familjejulfester då det dansades kring granen och pysslades. Flirtkulor, glanspapper, piprensare var storsäljare.

Alla firade dock inte, 1968 startades flera radikala antijulgrupper.

1968 kom de första julfrimärkena, ett häfte med havstrut, hare, rödräv, kungsörn och vessla av Bruno Liljefors. Valören? 30 öre!

Under 60-talet blev även mellandagsrean ett begrepp.

60-tals annons , kudde att sy, första rabattfrimärkena.
Beatleskudde att göra själv, de första julfrimärkena och Systembolagets julbudskap att vi skulle dricka vin i stället för sprit. Foton i collaget:Hemmets Veckotidning och TT.

Musik och film

Annandagspremiärer: Frukost på Tiffanys med Audrey Hepburn, 1961, Hasse & Tages Att angöra en brygga, -65, Polanskis Rosemarys baby,-68. Populära julsånger: Santa’s beard Beach Boys -64 och Santa Claus is coming to town Supremes -65.

Annons

Julpynt

Smällkarameller, glittergirlanger i granen. Tryckt textil, broderade tomtetavlor i twist, självhäftande fönsterdekorer.

Julklappar

Barbiedocka, tv2-adapter, lyckotroll, Märklintåg. Eller en Beatleskudde sydd efter beskrivning i familjetidningen!

Jultraditioner 1970-talet

Mysig och plyschig, så var 70-talsjulen för många. Det var inne att bosätta sig på landsbygden igen och att flytta ihop i kollektiv. Vi tände massor av ljus och doften av rökelse och myrra fyllde rummen. Vid satt och myste på kuddar direkt på golvet vid brasan. Det var helkvällar med sällskapsspel, gitarr, rödvin eller kir, även under julhelgen.

Alternativa julfirande var populära. Men även charter till Kanarieöarna.
Julen 1975 visades Tage Danielssons och Per Åhlins Karl Bertil Jonssons julafton på tv för första gången. Och nu kunde vi se julprogrammen, med Bosse Larsson i spetsen, i färg!

Crossby och Bowie framför julglitter.
I september 1977 spelade Bing Crosby och David Bowie in Little Drummer boy för Bings tv- julshow. En månad senare var han död, men jullåten är odödlig. Foto: TT

Musik och film

Progg, hårdrock, glitterrock och Abba – och många julklassiker föddes: José Felicianos Feliz Navidad och John &Yokos Happy X-mas (War is over) 1970, Slades Merry Xmas everybody -73, Wizzards I wish it could be Christmas everyday, Bing Crosby & David Bowies Little Drummer Boy -77. Lp:n Glitter, glögg och Rock’n’roll med nya rockjullåtar -79. Filmen Scrooge – en spökhistoria -70.

Annons

Julpynt

Virkade tomtar, samlarjultallrikar, ljusstakar och stjärnor i furu.

Julklappar

Kassettbandspelaren, Star Wars-figurer, Monchichi, glittersmink, platåskor, John Blunddocka, skateboard, afghanpäls.

Jultraditioner 1980-talet

Teknik, färg, glitter och glam – sida vid sida med de gamla traditionerna – präglade 80-talets helger. Och nu firade vi rejält igen!

Vi testade den koboltblå julen med glitter och stjärnor i modefärgen, började julpynta våra hem allt tidigare och bjöd hem på öppet hus i advent.

Cheesecaken skulle smaka pepparkaka och After Eight-päronen toppades med en skvätt glögg!

1988 utsåg handeln Årets julklapp med bakmaskinen som första spådom.

Plastgranen föddes och 1983 hölls första uppesittarkvällen i tv.

Abba framför Happy New Year för första gången 1980.
Abba framför Happy New Year för första gången 1980. Foto: TT
Puck Jansson
Puck Jansson var matexpert i livsstilsprogrammet Sköna söndag. Foto: TT/ Bertil S-son Åberg

Musik och film

Abba Happy New year 1980, Mer jul Adolphson & Falk -82, Band Aid Do They Know It’s Christmas -84, The Pogues Fairytale of New York och Triads Tänd ett ljus -87, Fanny och Alexander -82, Gremlins -84, Ett päron till farsa firar jul -89.

Annons

Julpynt

Stort och glittrade. Extratjocka guldgirlanger och megastora röda kulor i granen. De första ljusslingorna för utomhusbruk kom.

Julklappar

Freestyle (walkman), stora strassmycken, tidiga tv-spel, cd-skivor, videobandspelare, Transformers-robotar, Kåldocka, My little pony.

Jultraditioner 1990-talet

Bonusfamiljer började bli vanligare och det traditionella firandet mer komplicerat. Många gick på julkonserter och kyrkorna öppnade portarna för midnattsmässor, ofta fullsatta. Många uppskattade när själslig frid fick gå före materiella måsten.

Restauranger serverade vegetariska julbord liksom kinesiska och thailändska.
1996 slogs nytt rekord i julkortsskickande i Sverige: 62 miljoner!

I slutet av decenniet kom de nya designade elljusstakarna.

Kvinnlig präst i juldekorerad kyrka.
Midnattsmässorna på julafton blev populära. Foto: TT

Musik och film

Julkalendern Sunes jul gjorde succé 1991 liksom samlings-lp:n Absolute Christmas -94 och låten All I Want for Christmas is you Mariah Carey -94. Ensam hemma -90, Mupparnas julsaga -92 och Tomten är far till alla barnen -99.

Annons

Julpynt

Svenska elljusstaken Elflugan blev het i slutet av decenniet och efter den massor av kopior och efterföljare med små diodlampor. Ljusslingor- och nät utomhus. Ljusrosa julstjärnor.

Julklappar

Cd-spelare, Game boy, dvd-spelare, tv-spelkonsoller, internetabonnemang, mobiltelefon, dataspel, presentkort, digitala husdjuret Tamagotchi.

Jultraditioner 00-talet

Nya millenniet inleddes med århundradets fyrverkeri – och ett fyrverkeri av elektriska ljus följde i dess spår. Slingor i alla färger, blinkande ljus, ljusnät, lysande girlanger och renar fanns snart i och utanför varje hus. De första åren på 00-talet kom sjungande, gungande, blinkande och dansande amerikanska tomtar och julfigurer. Rosa plastgranar med neonfärgade julgranskulor i form av dödsskallar, grodor, pumps, Musse Pigg…

Vi svek den svenska rödgranen och köpte plastgran eller Disneyliknande kungs- eller silvergranar.

Julkort? Absolut allt oftare skickas de via nätet!

Totalt ljusfrosseri i och runt huset.
More is more - många kunde inte få nog av glitter, slingor och guldblink… Foto: TT

Musik och film

Grinchen 2000, Bad Santa, Love Actually och Elf, -03. Låten Jag kommer hem igen till jul, Peter Jöback -02.

Annons

Julpynt

Färgstarkt, okonventionellt och amerikanskt eller orientaliskt. Pappstjärnan är tillbaka men nu med orientaliska mönster i olika färger. I slutet av decenniet kom vitt och shabby chic – och även julprydnaderna skulle vara vita och silvriga.

Julklappar

Platt-tv, ipod, dvd-spelare för film, gps, surfplatta, iphone. Mössan – som åter blivit supertrendig.

Jultraditioner 10-talet

Efter färgsprakande kitschjular vill vi nu ha det finstämt, naturligt och lite traditionellt. Vi längtar efter ljus och mys och hos många är allt pynt, inklusive klädd gran, uppe redan första advent.

Tjugondag Knut är skrotad, julen städas ofta ut långt tidigare. Rödgranen med härliga doften är tillbaka och slingorna utbytta mot klassiska ljus. Vegetariska rätter på julbordet är ett måste.

Många föredrar adventstiden framför själva julhelgen och även om vi talar om att dra ner på konsumtion och värna miljön slog julhandeln nytt rekord 2018, vi handlade för 80 miljarder kronor i december – mycket av det online.

vit och grön juldekoration, inspirerad av naturen.
Naturen gifter sig med julen. Det vilsamma vita och gröna i blockljus, som ersatte den traditionella adventsstaken, hyacinter, suckulenter, mossa och ormbunke. Foto: TT

Musik och film

Underneath the Tree Kelly Clarkson 2013, Nu lagar vi julen Edward Blom -16. Frost -13, Tv-seriers julspecialer som Downton Abbey Christmas -15, julkalendern Selmas saga -16 och Last Christmas -19.

Julpynt

Naturen inomhus – gran- och tallkvistar, mossa, hyacinter, trä, rumsgranar. Försynta microljusslingor. Flera pappstjärnor i samma fönster eller naken glödlampa i tunn smidesstjärna.

Julklappar

Presentkort, gärna på upplevelser, gåvor mot fattigdom, återvunnet – men fortfarande också många hårda paket med mobiler, hörlurar och spel.

Scen ur TV-favoriten Downton Abbey.
Downton Abbey Christmas julspecial 2015. Foto: TT
Annons