En del av

Föräldraskap: 4 saker som boomers stör sig på att millennials gör

12 jul, 2022 
AvElisabeth Granseth
Mamma och dotter leker i ett tält
Det där med föräldraskap och barnuppfostran har verkligen skiftat mellan generationer. Här är 4 saker som dina boomer-föräldrar garanterat stör sig på att du som millennial gör!
Annons

Ni vet hur det kan vara. Man tar ett foto på sitt barn och lägger ut på Instagram och plötsligt så himlar ens förälder med ögonen eller suckar lite väl högt. Vad gjorde jag nu? Jo, det var tydliga tecken, nästan som en jingel, på en generationskrock.

Visst är det intressant hur olika generationer valt olika strategier när det kommer till föräldraskap och barnuppfostran? Men det kan ju också leda till kontroverser. Precis som din mormor försökte berätta för din mamma hur man bör göra så vill gärna boomers göra det för millennials också.

Ordet boomer kommer av babyboomer, alltså människor som är födda mellan 1946 och 1964. Många av dem har fått barn som räknas till gruppen millennials, födda mellan 1982 till 1996.

Se också: Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler och rutiner för barnen

Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnenBrand logo
Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnen

Nu när många millennials också blivit föräldrar är det lätt att mor- och farföräldrarna tycker att föräldraskapet eller barnuppfostran inte alls ser ut som på deras tid. Enligt purewow.com så finns det fyra saker som boomers stör sig lite extra på att deras millennial-barn gör i sitt föräldraskap.

Annons

4 saker boomers inte förstår sig på att du gör :

1. Underhåller dina barn konstant

Brukade dina föräldrar komma hem från jobbet och sätta sig på golvet och börja leka? Antagligen inte. Det var troligtvis mer "gå ut och lek med dina kompisar".

Många millennial-föräldrar känner stress över att aktivt behöva leka med barnen och underhålla dem. Eller så skriver de upp sina barn på massor av aktiviteter som de sedan får skjutsa till eller hämta från. Det här tycker inte boomers behövs.

2. Diskuterar för mycket med barnen

För att vara rättvis. Mor- och farföräldrar har stort tålamod och är i regel ganska bra på att lyssna in och diskutera. Särskilt om man jämför med ännu en generation bakåt. Boomers själva hade sällan föräldrar som lyssnade noggrant.

Men det finns en gräns även för boomers. Och den går tidigare än för millennials. För när du ser ditt barn slå en Paw-patrol figur i huvudet på lillasyster så frågar kanske du barnet om hen gjorde det på grund av frustration? Då höjer mormor på ögonbrynen och undrar vad du håller på med.

Annons

3. Tidsgränser för skärm

Millennials har mer tillgång till information än vad deras boomer-föräldrar haft. Och idag pratas det mycket om tidsgränser för skärmar. Du har säkert fina minnen av att titta på tecknade filmer i tre timmar i sträck på lördagsmorgonen, men du kanske inte skulle låta ditt eget barn göra det. För en stor skillnad idag är att skärmarna inte bara finns i vardagsrummet – de finns överallt.

4. Inreder barnrummet Instagram-vänligt

Alla föräldrar är olika, och vissa gillar inredning mer än andra. Men på Instagram finns det många ljusa, avskalade barnrum utan tillstymmelse till stök. Boomer-föräldrarna brydde sig inte om det och Marie Kondos förvaringsteknik för leksaker var ingenting för dem.

En sak är dock gemensam för både boomers och millennials – båda är överens om att tuschpennorna inte ska målas med på tapeterna!

Källa: purewow.com

Foto: TT

Annons