En del av

40 procent av amerikanska barn tror korv och bacon kommer från växtriket

19 aug, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8554448?imageId=8554448&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=18.1&y=0
Nina Nyström
Fotomontage av träd och korv i bröd
Förvånansvärt många barn trodde också att chicken nuggets inte kom från djur... En god anledning att prata med våra barn och vad de egentligen äter.
Annons

Det kan inte var möjligt, tänker du? Men, jo studien har faktiskt nyligen publicerats i Journal of Environmental Psychology.

En forskningsgrupp bestående av psykologer bad 176 amerikanska barn att kategorisera olika sorters mat, bland dem exempelvis ost, pommes frites, popcorn, bacon, mandlar, räkor och ägg.

Trodde pommes frites och popcorn kom från djur

Gruppen gav en hel del tämligen överraskande svar. Kanske kan man skylla på att barnen var mellan 4 och 7 år, alltså fortfarande ganska unga och i en ålder då många barn levererar oförglömliga citat om omvärlden.

47 procent trodde nämligen också att pommes frites kom från djur, och 30 procent trodde även att popcorn kom från djurriket.

10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-taletBrand logo
10 saker du alltid åt på barnkalas på 90-talet

Trodde inte att man åt kor och grisar

Däremot trodde alltså 41 procent att bacon och korv kom från en sorts växt (nu finns det förvisso vegetariska alternativ till detta, men ändå). En av förklaringarna kan vara att över 70 procent av barnen också svarade att de inte trodde att man kunde äta kor och grisar.

Annons

Även chicken nuggets, som ju har en hyfsat tydlig ledtråd till dess innehåll i namnet, misstogs av 38 procent av barnen för att vara en växtprodukt. Detta kanske tydliggör att man bör ta undersökningen med en nypa salt och skratta lite åt roliga saker barn ibland kan häva ur sig.

Viktigt att prata med barn om mat

Samtidigt är det en tydlig signal på vikten av att prata med sina barn om mat och var den kommer ifrån och göra dem medvetna om vad de stoppar i sig (utan att göra det till en för stor grej).

Forskarna poängterade också att detta ger ett unikt fönster för att redan i tidig ålder implementera en mer plantbaserad kost, jämfört med senare i livet, vilket ger fördelar för både miljön och hälsan.

Källa: IFL Science

Foto: TT

Annons