En del av

5 fraser som fångar ditt barns uppmärksamhet

27 mar, 2023 
Hannah Bergroth
mamma pratar med sitt barn
Ibland är det omöjligt att nå sitt lilla barn – hen kan vara upptagen med en lek eller var i sin egen lilla värld. Hur kan man som förälder göra för att få barnets uppmärksamhet? Här delar fem mammor av sig av fraser som så gott som alltid funkar.
Annons

”Älskling, det är dags att borsta tänderna!”

Tystnad.

”Men vännen, nu måste du gå och lägga dig.”

Tystnad.

”Kommer du? Vi ska klä på pyjamasen.”

Fortfarande inget svar.

Så blir du en lugn och harmonisk förälderBrand logo
Så blir du en lugn och harmonisk förälder

Att barn inte alltid lyssnar eller gör som föräldern säger är inte ovanligt. Så gott som alla föräldrar upplever nog att det är som att barnet ”stänger öronen” ibland.

Men då gäller det att påminna sig om att det inte alla gånger handlar om att barnet vägrar höra eller medvetet inte vill svara på dina frågor. Oftast är det bara så enkelt att barnet gått in i sin lilla bubbla och värld – en plats där hen behöver få vara nu som då.

Föräldrar – proffs på hacks

Det kommer dagar när ni har en tid att passa, stunder när det varken finns tid för mys eller häng i minis lilla bubbla. Då kan det som förälder vara väldigt frustrerande att inte få sitt barns uppmärksamhet – för det enda man vill är ju att slippa stress och bråk.

Annons

Föräldrar är smarta – och under åren barnen är små lär man sig många små knep som får dagarna att rulla på så bra som möjligt.

Vad är ditt bästa mammahack?

5 fraser att säga som fångar barnets uppmärksamhet

”Vad säger du för att få ditt barns uppmärksamhet?” var en fråga vi ställde våra följare på vårt omtyckte Instagram-konto @motherhood.se.

Så här gör fem mammor för att fånga sitt barns uppmärksamhet. Och det bästa: dessa fraser är testade och lär fungera varje gång.

1. Vill du leka med mig?

Handen på hjärtat, hur ofta har du tid eller möjlighet att leka med ditt barn? Som förälder är det många saker man behöver prioritera, så ser liksom livet ut. Men om du frågar barnet om hen vill leka lär du garanterat få barnets intresse, tipsar en läsare. För barn älskar att leka – och speciellt med sin förälder.

barn mamma spelar trummor på kastruller
Kanske använda sig av något annat än ”vanliga” leksaker? Då blir det lite speciellt och barnet får vara kreativ på samma gång.

2. Hej lilla ...

Genom att säga barnets namn på ett nytt, finurligt sätt fångar du bums intresset. Men sluta inte där! För när du väl fångat intresse, berätta något fint som du uppskattar hos barnet och förklara hur mycket du älskar hen. Mamman som tipsar om det här menar att hennes barn direkt reagerar och antingen säger snälla saker tillbaka eller går fram och vill mysa. Att genom kärlek få uppmärksamhet är säkert bland det bästa som finns, eller hur?

Annons

3. Kom, jag ska visa dig någonting

Barn är alltid nyfikna – oavsett om det handlar om att ni ska läsa en ny bok, du ska visa något småkryp i parken eller ni ska fira med efterrätt en helt vanlig tisdag. Att använda sig av ”jag vill visa dig något”, skapar en spänning och lust som i alla fall en av våra följares barn inte kan tacka nej till.

mamma med barn kollar in i ugnen
Att kolla när maten i ugnen får färg kan vara riktigt spännande, eller hur?

4. Kolla, vad är det där för något?

Det behöver inte handla om något stort, mamman som tipsade menar att det räcker med att ni till exempel kollar in fåglar eller flygplan. Men att engagera barnet i något är ett enkelt knep för att få hens uppmärksamhet. Barnet blir nyfiken på vad hen ska få se och som bonus får ni förhoppningsvis en fin stund med många frågor och mycket prat.

5. Vem vinner, du eller jag?

Visst, det kanske inte rätt att tävla med sitt barn alla gånger – men ibland kanske det är just det som faktiskt funkar, tipsar en Motherhood-läsare. Barn gillar att utmana sig och att gör det med en förälder är inte fel. Det som faktiskt är positivt med att tävla är ju att barnet lär sig att det inte är meningen att man ska vinna varje gång, det hjälper hen i framtiden.

Foto: TT

Annons