En del av

5 gånger du faktiskt älskar din svärmor

30 aug, 2022 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318Lovisa Svedlund
Avundsjuka, krav eller olika syn på livet... Relationen till din svärmor är inte alltid helt enkel. Men för vissa är det också precis tvärt om! Här är fem saker vår svärmor gör som vi bara måste älska.
Annons
Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet
Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet

I filmer, tv-serier och litteratur skildras ofta relationen mellan svärmor och svärdottern som ganska giftiga. Kanske är en svärmor överbeskyddande över sitt barn – eller kommer med synpunkter på hur man väljer att uppfostra hennes barnbarn.

Men det finns också några få exempel på svärmödrar i kulturen som är helt otroliga. En av dem är till exempel karaktären Lorraine i tv-serien Normala Människor – en annan är underbara Donna i Mamma Mia!

5 kvaliteter du älskar hos en svärmor

Men vad är det man önskar sig i en svärmorsrelation egentligen? Vi listar fem tillfällen då inte kan låta bli att älskar henne!

1. Behandlar dig som sitt barn

Har ni tänkt på att vissa svärmödrar nyper dig i kinden eller kommer och hämtar dig vid tåget? En svärmor som behandlar dig med samma kärlek och respekt som hon visar sina egna barn kan man ju inte annat än älska. Det är helt enkelt väldigt fint att att släppa in en ny person med öppen så famn som den här svärmorstypen gör.

Annons

2. Låter dig vara dig själv

En svärmor som peppar dig i dina val i livet, även om de ligger långt ifrån hennes intressen, är också lätt att tycka om. Det är inte helt ovanligt att det är tvärtom – att svärmödrar ifrågasätter svärdöttrar som är annorlunda från dem själva. Ofta finns säkert en rädsla för hur en svärdotter påverkar sin partner, det vill säga det egna barnet. Att din svärmor istället väljer att vara öppen och nyfiken på era skillnader tycker vi mycket om.

3. Kan ta din sida

Donna Sheridan i Mamma Mia är definitivt en svärmor man älskar.?? www.splashnews.com/ IBL

Har du en svärmor som kan säga till din partner – och välja din sida i en konflikt? Det är riktigt storsint av en mamma att inte alltid ta sitt eget barns sida om det handlar om vardagskonflikter. Kanske har svärmodern egen erfarenhet av din partners, och hennes barns, sämre sidor. På så vis kan hon istället för att bara skydda barnet säga att hon förstår dig.

Annons

4. Älskar dina barn

När du själv har en extra kämpig period, eller bara när den hektiska vardagen knackar på, kan svärmor vara räddaren i nöden. Vare sig det handlar om att hämta barn på förskola/skola, skicka grattishälsningar eller fixa höstlovsmys. En svärmor som steppar in och tar barnen när vi behöver det som mest är ju inget annat än drömmen.

5. Respekterar dina val

En mamma tycker inte alltid om de val som hennes barn och eventuella svärdotter eller svärson gör i sin relation. Som bekant har föräldrar ibland en tendens att snarare vilja vara med och påverka sina barns liv. Vill du och din partner leva ta ett livsbeslut som skiljer sig mycket från vad din partners föräldrar kan tänkas förvänta sig, kanske flytta utomlands eller leva utan barn? En svärmor som i det läget respekterar hur ni vill ha det önskar vi oss alla.

Foto: TT

Se också: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon
Se också: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon
Annons
Innehåller reklamlänkar