En del av

5 härliga herrgårdar att besöka under en weekend i höst

12 okt, 2020 
AvJessica Rådne
Drömmer du om att checka in på en anrik herrgård? Här är fem favoriter som erbjuder härliga weekendupplevelser.
Annons

Bland vackra möbler, braskaminer, lusthus och sagolik historia finns det rum för just dig. Vi har plockat ut 5 ljuvliga guldkorn när det kommer till herrgårdar som går att hyra, helt eller delvis, ett rum eller flera. Perfekt för en drömlik weekend i höst.

Krägga Herrgård, Bålsta, Uppland

Vid Mälarens strand ligger Krägga Herrgård, en förtrollande vacker plats att spendera helgen i. Här checkar du in i ett helrenoverat rum för att sedan göra det som faller dig in. Kanske vill du besöka vingården? Eller Kräggas sjöspa där det finns en brygga med pool, flytande vedeldad sjöbastu, lusthus med öppen spis och klassiska spa-behandlingar.

Gårdens anor går ända bak till 1300-talet då riddare Birger Ulfsson, son till den heliga Birgitta, var ägaren. Herrgårdsbyggnaden från 1830 har en romantisk historia då den uppfördes som brudgåva.

Ronnums Herrgård, Vänersborg, Västergötland

Gör som Hollywoodstjärnorna och checka in på Ronnums Herrgård, mittemellan Vänersborg och Sveriges Filmmekka, Trollhättan. Genom åren har herrgården huserat filmstjärnor som Nicole Kidman, Laureen Bacall och Stellan Skarsgård under tiden de jobbat med inspelningar i närheten.

Annons

Under en weekendresa här kan du bada bubbelpool och bastu, äta goda middagar, njuta av vacker herrgårdsmiljö, samt strosa runt längs Göta älvs strand. Herrgården har anor från 1300-talet och i flera av av de vackert träoljade gästrummen finns kakelugn.

Sundby Säteri, Flen, Södermanland

På Sundby Säteri bor du på en höjd omgiven av gamla ekar och kastanjeträd, böljande dalar och åkrar. Till frukost serveras nybakat bröd och ägg från gården och om andan faller på går det även att få middag i ett mysigt lusthus. Förutom sovrummen har du tillgång till rosa salongen samt det lilla biblioteket. Du bor tillsammans med värdfamiljen och fyra små hundar (3 st Jack Russel och 1 st dvärgtax). Familjärt, var ordet!

Lôkes hälsingegård, Järvsö, Hälsingland

Högt belägget med vacker utsikt över Ljusnandalen i Skästra ligger detta vackra träslott med anor från 1500-talet. Gårdens mangårdsbyggnad byggdes som gästgiveri 1846 och rymmer en rik historia. Du bor nära skidåkning, bad, älven, Järvsö centrum, Järvzoo, cykelparken och cykelleder, Stene gårds fina besöksområde och alla aktiviteter Järvsö erbjuder.

Annons

Som gäst här hyr du faktiskt hela nedervåningen som rymmer sex sovrum, två salonger, tre badrum, en separat toalett och två kök med plats för stora middagssällskap.

Susannas herrgård, Älvkarleby, Uppland

Att få hyra en hel herrgård med egen tillhörande sjö låter nästan för bra för att vara sant, men det är just vad du kan göra hos slottsvärden Susanna. Hon lockar med ljuvliga attribut som sjöutsikt, kvällssol, bubbelbad, högt i tak, vackra möbler, stora salar, kakelugnar samt ett fantastiskt stort kök att laga mat med dina vänner i.

Dessutom finns möjlighet att boka in klänningsprovning i herrgårdens egen privata butik. Vill du även riva av ett träningspass så finns det gym, beachvolleybollplan, klättervägg och konstgräsplan i den vackra ladan.

Foto: Booking.com, Krägga Herrgård, Leonardo, AirBnb

Annons