En del av

Kärlekens 5 språk – så visar du din kärlek till barnen

25 nov, 2022 
AvMotherhood Redaktionen
mamma barn skrattar
Kärleken man känner för sitt barn är så stor och går knappt att beskriva. Men är du orolig att ditt barn inte förstår HUR mycket du älskar hen? Då kan det vara bra att se om ni pratar samma språk – kolla här!
Annons

Alla människor är olika – och det är väl tur. Hur skulle världen se ut om vi alla tyckte och tänkte likadant eller gillade samma saker? Antagligen skulle det vara en ganska tråkig och oinspirerad miljö att leva i.

Men på samma sätt som vissa personer går jättebra ihop kanske andra inte alls trivs tillsammans. Alla har nog varit med om en sådan situation, oavsett hur gammal man är.

Se också: 5 tecken på att du bor med en ”threenager”

Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"Brand logo
Se 5 tecken på att du bor med en "threenager"

Även personligheter kan krocka ibland – inte minst när det handlar om föräldraskap. Ja, det kan det ta tid och mycket kraft att lära känna den där lilla minimänniskan som du nu ska få följa genom livet. Det är nog många gånger föräldrar får påminna sig om att barnen redan har en personlighet när de föds, det går inte att ändra på dem. Och det vill man ju inte heller!

Annons

Olika sätt att kommunicera

Att kommunicera är viktigt, det är så vi lär oss förstå varandra. Barn kan tidigt berätta vad de behöver eller vill ha utan att för den delen använda ett endaste ord. Genom att peka, titta eller ge ifrån sig ljud är det oftast enkelt för föräldrar och andra vuxna att förstå dem. Visst är det ganska häftigt när man tänker på det så?

Barn är heller inte rädda för att visa vad de känner. Om de inte får leka med en viss leksak blir de ledsna, eller om de blir glada kan de plötsligt börja hoppa och skutta.

Och så den där kärleken. Den där villkorslösa kärleken de ger sin förälder – utan att för den delen alltid kräva något tillbaka.

Leende föräldrar pratar med dotter sittande vid bord hemma
Barn alltså – vilken underbar grej att få uppleva.

Visa kärlek på olika sätt

I takt med att barn blir äldre lär de sig också hur man ska prata med andra människor. Vissa behöver ha en rak och tydlig kommunikation, andra behöver inte känna samma kontroll och är mer avslappnad till vad som komma skall.

Annons

Samma sak gäller när det handlar om kärlek. Någon är i behov av mer uppmärksamhet och bekräftelse för att kunna lita på att en partner eller förälder älskar en, medan en annan kanske inte behöver det för att kärleken visas på andra sätt. Det finns inget rätt eller fel, alla är olika och så behöver det vara.

Det här kan även appliceras på barn.

Det amerikanska, digitala föräldramagasinet Parents har skrivit om att det finns olika språk man kan använda sig av när det gäller att visa kärlek till sina barn. De menar att om man som förälder känner till vad som betyder mest för barnet, finns det chans att hen får känna en ännu starkare kärlek.

Kärlekens 5 språk – vilket pratar ditt barn?

Vi vet att alla föräldrar är de bästa till just sina barn och kärleken man känner är oändlig. Men det kan ändå vara roligt att se om man känner igen sitt barn i det här språken, eller hur?

Språk 1: ”Ge mig en kram, nu!”

Redan när barnet är fött har vi lärt oss om fördelarna med kroppskontakt och beröring. Det skapar ett inre lugn som både vuxna och barn behöver.

Annons

Står ditt barn och väntar vid grinden på förskolan? Eller kommer hen fram till dig i hallen och vill ge dig en kram, innan du ens hunnit klä av dig skorna efter en dag på jobbet? Vissa barn behöver den där fysiska beröringen mer än andra och för att ni ska prata samma språk där och då, kan du till exempel ge hen en varm och stor kram så fort ni ses.

Tips! Du kan inte ge för mycket kram och gos. Ta som vana att alltid krama när du väcker barnet på morgonen.

Föräldrar kramar barn
Att kramas eller bara röra varandra är bra för alla oavsett hur gammal man är.

Språk 2: ”Presenter - ja tack!”

Som förälder vill du ge allt till ditt barn, oavsett om det handlar om kärlek, gos och mys eller materiella saker.

Många föräldrar tänker säkert att presenter kan göra barnet bortskämt och otacksamt, men visste du att barnet även kan tänka att det är genom överraskningar som du uttrycker din kärlek?

Annons

Det handlar inte om att barnet ska få ett paket flera gånger i veckan, utan det räcker med att du uppvaktar hen när det är speciella tillfällen så som födelsedagar. En helt vanlig vardag kan du göra hens favoriträtt till middag, genom den lilla och enkla gesten visar du att du tänkt på barnet och vill visa din kärlek.

Tips! För att det här språket inte ska användas för ofta kan det vara bra att mixa det med något annat av de fem språken.

Språk 3: ”Mamma, kan du hjälpa mig?”

Trots att man kanske inte tänker på det, så kan du faktiskt genom att göra vissa tjänster visa hur mycket du älskar ditt barn.

När hen är liten kan det handla om att du fixar en trasig leksak eller knyter skorna, men har du en tonåring kanske det istället handlar om att du hjälper hen flytta hemifrån.

Som förälder kan du hjälpa till med allt, men det är ändå bra att försöka uppmuntra barnet att testa och göra själv. Genom att lära och leda ditt barn i något hen inte kunnat innan visar du också kärlek.

Tips! Du behöver inte göra allting, hela tiden.

mamma klär på barn
Mamma klär på dotter sittande i hall hemma

Språk 4: ”Bekräfta mig!”

Så gott som alla människor mår bra av bekräftelse och positiv feedback. Självkänslan stärks och att någon ser en ger en lycklig känsla. Ja, det går väl inte att göra det för mycket, eller hur?

Annons

För barn som är bra på att lyssna är just detta det allra viktigaste. Att uppmuntra, prata och visa att du ser hen, kan betyda allt för ett barn vars kärleksspråk handlar just om att använda sig av bekräftelseord. Det behöver inte alltid betyda att du behöver säga saker, det funkar lika bra att skriva ner vad du känner på en lapp som du exempelvis lägger i ryggsäcken.

Tips! Låt dessa bekräftande ord få stå för sig själva. Exempelvis är det bättre att säga ”jag älskar dig” än ”jag älskar dig, men...”

Språk 5: ”Jag vill leka med dig!”

När barnet får en stund med dig är det som att tiden stannar. Det enda hen tänker på är vad ni gör, just då. Ingenting stör eller tar hens uppmärksamhet.

Att vara tillsammans och njuta av kvalitetstid tillsammans betyder så mycket för vissa barn. Men visst, de finns de som gärna leker själva, och det är förstås inget fel med det. Men de gånger du tar dig tiden att faktiskt leka eller göra något tillsammans kommer betyda mycket för ditt barn.

Tips! Du behöver inte alltid känna att du ska leka, att du sitter bredvid och läser en bok när hen är uppslukad av sin egen lek räcker. Barnet kommer känna din närvaro ändå.

mamma skrattar och leker med son i soffan
Det spelar ingen roll hur gammal ditt barn er – alla älskar att få sina föräldrars uppmärksamhet.

Källa och inspiration: parents.com, getcoupless.com

Foto: TT

Annons