En del av

5 saker du inte visste om Babben Larsson

18 dec, 2022 
AvEmma Forsberg
Babben Larsson
Folkkära Barbro "Babben" Larsson har fått det ärofyllda uppdraget att vara årets julvärd på julafton. Här är några saker du kanske inte kände till om henne. Visste du till exempel att hon själv friade till sin pojkvän?
Annons

1. Uppväxten på landet

Babben föddes den 29 oktober 1956 i Dalhems socken på mellersta Gotland. Hennes föräldrar var mjölkbönder och hon växte upp på landet, där djur och natur fick en stor betydelse för henne. Till en början hade föräldrarna ett mindre jordbruk, men sedan utvecklades gården till en större modern svinfarm.

Se också: Julvärdar genom tiderna – från 1959 till idag

Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022Brand logo
Julvärdar genom tiderna – från 1959 till 2022

2. Babben Larsson friade själv till sin pojkvän

Det var bara några veckor sedan Babben Larsson avslöjade att hon var förlovad. Under presentationen av årets julvärd bar hon nämligen en förlovningsring på fingret – och hemligheten var alltså ute.

Hon träffade sin nu fästman, som är hantverkare, för tre år sedan. På samma kafé som de hade sin första dejt på, friade hon själv till pojkvännen tidigare i somras.

Babben Larsson visar upp sin förlovningsring framför kameran för en Aftonbladet-reporter.
Babben Larssons förlovning avslöjades vid presentationen för årets julvärd på tv.

– Jag har varit förlovad ett tag, ni har bara inte sett ringen. Det hände i midsomras. Det är en klassiker, man förlovar sig på midsommar, säger hon till Aftonbladet.

Annons

3. Ville jobba som inseminatör som liten

När Babben var liten ville hon jobba med djur. Mer specifikt som inseminatör, alltså en person som inseminerar djur så som kvigor. Anledningen? Jo, hon imponerades av inseminatörerna som kom till gården då de alltid hade lite sportigare bilar och häftiga flaskor och instrument med sig. Något man minst sagt kan skratta ganska gott åt idag!

Bild på brunvita kossor
Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT

4. Skulpturer i lera av ståuppkomikern

På Valands konstskola i Göteborg finns det flera lerskulpturer av en ung Babben Larsson. Detta efter att hon jobbade där som modell på 1980-talet.

5. Babben blev sol-och-vårad av en "engelskman"

Porträttbild på Babben Larsson, hon håller ett vattenglas. I bakgrunden syns studion från tv-programmet Bäst i test.
Babben Larsson är programledare för det populära tv-programmet Bäst i test.

För några år sedan ville Babben Larsson testa vingarna på dejtingsidorna för att försöka hitta kärleken. Kort därefter fick hon kontakt med en engelsktalande man, som sa sig bo i Miami i USA.

Annons

Men allt efter som tiden gick så var det mer och mer som inte stämde. Hon sökte på hans namn i Miami, utan någon träff. När de sedan pratade i telefon för första gången så reagerade hon direkt på mannens dialekt.

– Så ringer han och säger: ”Hey honey”, och jag reagerade direkt på rösten. Jag kände att det här är ingen som har vuxit upp i England och bor i Miami, utan det här är en helt annan dialekt. En konstig hes röst som inte alls stämde ihop med den här personen. Då sa jag, nu räcker det, du finns inte, berättar Babben Larsson i dokumentären "Lurad på kärlek och miljoner".

Det var när mannen senare vägrade att visa sig i ett videosamtal som Babben tillslut blockade honom och stängde ner dejtingsidan.

Annons