En del av

5 sätt att varva ner – metoderna som verkligen fungerar

07 jun, 2021 
AvVeronica Henriksson
mamma barn utomhus
Flyta på vatten, promenera 30 minuter och avsluta dagen med att minnas allt bra som hänt... Här är fem metoder som hjälper kroppen att komma ner i varv.
Annons
Så varvar du ner inför semesternBrand logo
Så varvar du ner inför semestern



Det senaste året har varit påfrestande för både kropp och knopp. Hemmajobb har gjort att gränserna mellan jobb och privat blivit allt svagare och restriktionerna har inneburit mindre träffar med vänner och familj för att fylla på energiförrådet. Tack och lov finns det metoder som hjälper oss att stå stadigt på jorden när marken känns skakig.

Här är fem knep som verkligen fungerar för att komma ner i varv.

Floating: motsvarar sex timmars sömn

Kvinna som flyter i vatten - floating

Att ligga och flyta i vatten kan kännas... märkligt! Men faktum är att floating har mängder av fördelar och det finns studier som visar på att floating minskar stress, ångest och hjälper till mot sömnproblem och muskelspänningar. Floating innebär att du under en timme ligger och flyter i en så kallad flyttank, med saltvatten som är cirka 35 grader varmt. Det sägs till och med att en timme floating ger samma effekt som sex timmars sömn.

Promenera: hjälper oss att tänka klart

Vänner som promenerar

Att det är viktigt att röra på sig är ingen nyhet! Men visste du att rörelse är bra för att stärka minnet och ger bättre sömn? Läkarna rekommenderar 30 minuter motion varje dag. Det behöver såklart inte betyda att du måsta släpa dig till gymmet eller gå ut på ett intensivt löppass. En halvtimmes lång rask promenad går lika bra! När vi rör oss ökar nämligen blodcirkulationen, vilket i sin tur leder till att cellerna kan ta hand om det som kan vara skadligt för kroppen, som sjukdomar och stress. Dessutom får rörelse, i form av till exempel promenader, oss att bli bättre på att tänka klart och känna oss gladare – och såklart slappna av! Det är med andra ord dags att snöra på skorna.

Annons

Lägg undan telefonen: sov bättre

Visste du att tonåringar idag i snitt sover en timme mindre varje natt än vad tonåringar gjorde för tio år sedan? Orsaken till det är mobiltelefonen, enligt psykiatrikern Anders Hansen. Han menar också att det finns ett samband mellan mobiltelefoner, deppighet, sömnproblem och stress. I genomsnitt plockar vi upp telefonen var tionde minut och det konstanta plingandet av notiser får hjärtat att slå snabbare! Lägg därför undan telefonen när du behöver fokusera, men framförallt när du ska sova om nätterna. Att ha telefonen i sovrummet gör att vi har svårare att somna, komma ner i varv och gör också att vi sover sämre.

Meditera: minska ångest

Att sätta sig ner på golvet och sluta ögonen kan kännas allt annat än avkopplande när man är stressad. Men faktum är att meditation bland annat hjälper hjärnan att öka koncentrationsförmågan, minskar ångest, hjälper kroppen att komma ner i varv och minskar stressnivån. Värt ett försök! Här hittar du den ultimata guiden för att komma igång med meditation.

Skriv dagbok: summera dagen

Bridget Jones

Att skriva en tacksamhetsdagbok är ett perfekt sätt att avsluta dagen innan du kryper ner i sängen. Skriv några meningar om saker som har hänt under dagen som du tyckt varit bra. Det kan vara allt från att du gjorde succé på jobbet, fick en lugn stund i soffan på kvällen eller bara att morgonkaffet smakade riktigt gott. Fokusera alltså enbart på det som varit extra bra! Det gör att du kommer ner i varv och somnar med en bra känsla.

Foto: TT

Annons