En del av

5 knep att ta till när livet känns mer stressigt än roligt

23 jul, 2021 
AvSara Frisk
stressad mamma
Om vi utsätts för långvarig stress kan livet till slut kännas mer stressigt än roligt.
De här strategierna rekommenderar experterna för att lugna en hjärna som går på högvarv.
Annons
Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken MotherhoodBrand logo
Så blir du som förälder enligt ditt stjärntecken Motherhood

Den del av hjärnan som är ansvarig för våra känslor aktiveras inom sekunder från att det händer någonting. Den delen av hjärnan som är ansvarig för det logiska tänkandet tar det mycket längre tid för att reagera.

Det är därför som det är så lätt att stressa upp sig och reagera starkt även på småsaker. Men det är också därför som det blir så förödande att vara stressad under en längre tid. Pandemin är bara ett exempel på någonting som utsatt oss för konstant stress på ett eller annat sätt.

– Den här typen av kronisk stress kan ha fysiska och psykiska effekter. Det är inte så enkelt att man kan säga att stress orsakar sjukdomar, men det finns ett samband, säger Neda Gould, filosofie doktor och chef för mindfullnessprogrammet vid Johns Hopkins University School of Medicine till Prevention.

Annons

5 tips för att lugna en stressad hjärna

När vi utsätts för stress går kroppen nämligen in i ett läge där den tror att vi utsätts för någonting livshotande. Hjärtat slår fortare, blodtrycket stiger och andningen ökar i intensitet. Men lyckligtvis finns det saker du kan göra när du känner dig stressad eller när saker runt dig rentav känns övermäktiga.

– Verktygen är olika för oss alla vid olika tidpunkter i livet. Men du kan lära din hjärna att reagera mer konstruktivt på stress, säger Rashi Aggarwal, läkare och docent i psykiatri vid Rutgers New Jersey Medical School.

Hjärnan tenderar att fokusera på det negativa under perioder av stress. Det måste man aktivt bekämpa.

1. Ge hjärnan en paus

Det är utmattande när kroppen går på högvarv och de negativa känslorna bara blir fler och fler. Man måste ge hjärnan tid för återhämtning under dagen.

Blir du till exempel stressad av nyheter kan det vara en bra idé att dra ner på konsumtionen. Behöver du verkligen gå igenom alla sajter? Undvik även doomscrolling. Sätt liknande begränsningar för andra saker som du vet med dig att du blir stressad av.

Annons

Att röra på sig ger också hjärnan chans till återhämtning. Precis som ett bilbatteri behöver rörelse för att laddas så behöver hjärnan också det för att få energi. En kort promenad runt kvarteret är egentligen allt som behövs för detta ändamål.

2. Gör en sak i taget

Många av oss tror att vi är bra på att göra flera saker samtidigt. Men ofta gör det oss bara utmattade, stressade och distraherade. Ge istället din fulla uppmärksamhet åt en sak i taget.

– En sak som faktiskt ökar tillfredsställelsen i livet generellt är att fokusera på det som är här och nu, säger Luana Marques, filosofie doktor och docent i psykiatri vid Harvard Medical School.

Tänk dig hur ett barn kan bli fullkomligt uppslukat av någonting framför sig och så tillfreds med det. Om du övar kan du se att det på liknande sätt kan vara stärkande för dig att fokusera på en sak i taget.

3. Var mer i nuet

Genom att öva mer på att uppskatta det som är här och nu kommer du att känna dig mindre stressad och mer positivt inställd till saker. Du kan till exempel prova att göra någonting av detta:

  • Passa på att stänga av elektroniken när du promenerar och observera istället allt fint runtomkring dig.
  • Om du har ett husdjur, gosa med det utan att någonting annat distraherar dig.
  • Stäng av alla bakgrundsljud när du lagar mat och upplev dofterna och texturen på maten du lagar.
  • Njut av varje tugga du äter genom att inte äta framför telefonen, datorn eller tvn.
mamma och barn mediterar
Kanske får du med ditt barn på några minuters (!) avkoppling. Allt är bättre än inget!

4. Ändra ditt tankesätt

Ofta vill vi bara slå ifrån oss negativa känslor som uppkommer i samband med stress eller vice versa. Men genom att arbeta oss igenom negativa saker bygger vi upp en motståndskraft.

Annons

Försök att hitta ett mer balanserat sätt att se på saker. Ingenting varar för evigt, varken positiva eller negativa saker. Fokusera på vilka möjligheter som öppnats av det dåliga och vad som ger dig glädje under tiden du väntar ut det.

5. Öva på tacksamhet

En annan kraftfull metod för att bekämpa negativa tankar och stress är att fokusera på det som är bra i livet. Bara att tänka på saker du är tacksam över i några minuter förbättrar humöret.

Det finns många sätt du kan göra det på. Skriv en lista varje kväll över fem saker du är tacksam över. Eller stäng helt enkelt bara dina ögon och tänk på alla människor som du är tacksam för.

Källa: Prevention

Foto: TT

Annons