6 gånger Disney skildrat hälsosamma kärlekshistorier

Scen ur filmen Förtrollad.

Handen upp alla som någon önskat uppleva en riktig Disneyförälskelse? Well, guess what – du kanske redan har gjort det! Här är historierna som faktiskt känns trovärdiga och får oss att inse att kärlek är mer än en dans på rosor.

Trassel (2010)

Trassel

I Trassel porträtteras Rapunzel och Flynns relation som en jämlik sådan. De är båda smarta och driftiga personer som vet hur man tar sig framåt i livet. Inte någon gång speglar deras handlingar stereotypa könsroller eller att den ena skulle vara svagare än den andra. De stöttar varandra och dar emot när det andre faller.

Frost (2013)

När Elsa blir störtförälskad på en dag får hon höra från sina vänner att det inte är rimligt att rusa in i en relation med någon hon inte lärt känna ännu. Istället uppmuntras hon att ta reda på mer om den hon gillar. Elsa får även höra att hennes sanna kärlek kan vara någon hon inte ens hade känslor för till att börja med.

Lejonkungen (1994)

Lejonkungen

Simba och Nala är bästa vänner från födseln. När Simba ger sig av och Nala efter flera år hittar honom, utvecklas en djup romantisk kärlek mellan dem. Nala hjälper Simba att ta mod till sig att återvända till flocken, och tillsammans bildar de sedan ett starkt team på lika villkor.

Hercules (1997)

Hercules

När Meg blir kär i Hercules gör hon det mycket tydligt för honom att detta inte beror på att hon är en ”dam i nöd”, tvärtom!

”Jag är en dam, jag är i nöd, jag klarar det själv”, säger hon och vägrar ta emot hans gudahjälp. Deras relation bygger således på genuina känslor av kärlek snarare än orealistiska förväntningar.

Mulan (1998)

Mulan

Mulan vill inte gifta sig bara för sakens skull. Hon tror på att leva ett självständigt liv. När hon träffar Li Shang växer bägges känslor fram tack vare deras respekt för varandra. Ingen av dem ser sig som större eller mindre än den andre – de är likvärdiga kärlekspartners.

Förtrollad (2007)

Filmen Förtrollad

Om du förväntar dig att prinsen ska komma ridandes på en vit springare så kommer du att bli besviken. Det är sensmoralen i den otecknade Disneyfilmen Förtrollad där den klassiska sagokärleken har ersatts av en mer modern och realistisk sådan. För Prince Charming visar sig vara lika mänsklig som resten av oss.

Källa: All Womens Talk

Foto: Disney

Mer läsning för dig
8 gånger som Disney lyft viktiga frågor
Nytt på SVT – 4 serier som alla föräldrar bör se
Bästa Disneyfilmerna någonsin enligt topplistorna