En del av

6 tecken på att din familj mår dåligt av stress

30 jun, 2017 
AvIda Gustafsson
Blir du, din partner och barnen osams ofta, ni sover dåligt och är i upplösningstillstånd? Det är några viktiga varningssignaler på att ni är stressade. Här har vi listat sex tecken på att hela familjen är stressad och hur du kan göra för att allt ska bli bättre igen.
Annons

Familjelivet är fullt av små och stora problem, det kan vara bråk om kläder, matvägran och läggtider. Men det många föräldrar kanske inte hinner reflektera över är hur din frustration påverkar barnens stressnivåer.

Vilket i sin tur kan leda till att ni går hemma och skaver på varandra och bråkar oftare. Stress är en del av vardagen och svår att få bort helt och hållet, men så här vet du om det gått för långt.

1. Ingen sover ordentligt

När stressnivåerna är höga är det ofta sömnen som får ta stryk direkt. Bristen på sömn kan göra dig orolig, grinig, du kan få ångest och känna dig stressad. Om hela familjen är drabbad av sömnproblem kan en lösning vara att ni alla går och lägger er en halvtimme tidigare än normalt.

2. Ni skriker åt varandra

Ju mer stressade vi känner oss, desto högre är risken att vi börjar skrika och bli allmänt högljudda. Så när du känner att stressen sätter in, försök att sänka rösten – eller om det är möjligt: Ta en paus och gå och vila tillsammans med barnen, det är något som alla vinner på.

Annons

När du och din partner är stressade kan det mycket väl vara så att era äldre barn inte vill äta tillsammans, bara för att slippa prata med er. Ett sätt att få middagarna att bli trevliga igen är att göra det till en lek, att alla skriver ner en lapp med något positiv om en annan familjemedlem. Lapparna läggs i en skål på bordet och under middagen drar ni lapparna och läser högt.

4. Barnen drar sig undan

När du själv är stressad, kan vissa barn avskärma sig. De äldre barnen kanske stänger in sig på sitt rum medan de yngre slutar att leka med kompisar.

Om det känns igen, prata med dina barn och var tydlig med att berätta för dem att du känner dig stressad, men berätta också vad du tänker göra åt det, om du tänker koppla av med ett bad eller bara en stunds ensamhet. Att se över sina vanor generellt, och se till att du inte löser stressen genom att äta onyttigt, skippa motionen och andra saker kan vara viktigt om du vill ge dina barn sunda vanor.

Annons

5. Alla är krassliga

Kronisk stress påverkar våra kroppar fysiskt. För barn kan det betyda att de klagar över magont, att de har mardrömmar. Tonåringar får ofta huvudvär och vuxna får i sin tur ont i nacke och rygg. Dessutom riskerar den som är stressad att drabbas av förkylningar och andra virusinfektioner oftare.

För att lös problemen behöver du se över era sov- och matvanor, men även se till att ni motionerar. Ett annat sätt kan vara att göra saker tillsammans för att minska stressnivåerna, som att spela brädspel, titta på en film eller gå en liten promenad.

6. Ni har inte en lugn stund

Barnen har sina aktiviteter efter skolan och på helgerna och det är lätt att bli stressad över allt som ska hinnas med. Men i stället för att bli superstressad när barnens träningskläder inte går att hitta, stanna upp en stund och djupandas. Tänk att det är bättre att vara lite sen, men att ändå ha med sig allt, än att komma dit utan träningsgrejer.

En annan, mer långsiktig, lösning kan också vara att se över barnens aktiviteter, har de kanske för många? Både barn och föräldrar behöver lite lugn och ro i vardagen.

Källa: Parents.com

Foto: Shutterstock

Annons