En del av

6 mammor berättar – så gör vi när vi inte orkar leka med våra barn

31 jul, 2021 
https://image.motherhood.se/image-7622221?imageId=7622221&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=85.89&x=0&y=10.43
Sanna Bergling
mamma och barn skrattar och leker
Let's be honest, det är inte alltid roligt att leka med baren och det är helt okej att känna så, du är inte ensam. Det kan till och med vara bra för barnen att vuxna inte leker för mycket med dem, då utvecklas deras egen kreativitet och sociala kompetens mer.
Annons
Barn på sociala medier - expertens bästa tipsBrand logo
Barn på sociala medier - expertens bästa tips

Självklart är det viktigt att föräldrar ibland leker och ofta är engagerade i det som barnet tycker är kul, men det ska inte bli kravfullt eller jobbigt. Bygga kojor, pyssla, åka till ett badhus eller leka kurragömma kan vara superkul för hela familjen, tills energin tar slut och det är tid för paus. Vad gör man då när barnen vill fortsätta leka och ropar på dig för femtioelfte gången? 6 mammor berättar och delar med sig av sina tips och trix för Motherhood!

Det gör vi när vi inte orkar leka med barnen – 6 mammor berättar

1. Åker till IKEA

"Om jag är ensam med barnen en helg och inte vet vad vi ska hitta på brukar vi åka till IKEA. Barnen älskar att vara inne på Smålandet och jag kan strosa runt i varuhuset eller bara ta en fika på cafét. När barnen har tröttnat käkar vi IKEA-lunch som är barnens favorit. Alla är nöjda och glada."

Annons

– Lisa

2. Plockar fram pyssellådan

"När jag är trött och bara inte orkar leka (eller stå upp) mer åker den stora pyssellådan med extra allt fram. Jag orkar inte vara så noggrann så barnen får kladda med glitter, lim, fjädrar och pärlor så mycket det vill. Visst blir det kladdigt, men jag njuter av mitt kaffe i någorlunda lugn och ro."

– Klara

3. Går en promenad

"Ut, ut och ut. När det blir för mycket skrik och gap om vad vi ska göra och inte göra inomhus går vi ut. Jag älskar att promenera med min son, följa hans takt och kika på det som han vill undersöka. Han leker och utforskar, jag promenerar och är närvarande. Perfekt alltså."

– Ninni

4. Låter barnen följa med till Sats

"Jag är ingen klassisk lekmamma, men älskar att träna. På lördagarna har jag och barnen en liten ritual där vi först äter frukost på stan, sedan går till en park och avslutar på Sats. Jag hinner med en underbar timme i gymmet och barnen är supernöjda inne på Minisats. Lördagarna är nu helt klart min favoritdag."

Annons

– Amanda

5. Bjuder hem kompisar

"Mina barn har otroligt mycket energi och vill att jag ska leka med dem hela tiden. Deras bästa stund är om både jag och pappa är med och leker och det blir svårt när vi ska hinna laga middag, fixa med allt eller bara vila lite. Mitt bästa lifehack är att ta med kompisar hem från förskolan. Det låter kanske konstigt att ha fler barn hemma när det redan är mycket stoj, men det blir faktiskt lugnare och barnen leker med varandra."

– Nike

6. Gör en biosalong hemma

"När min dotter har överskottsenergi och jag bara vill chilla leker vi bio. Hon får ”köpa” popcorn och äppelfestis och vi gör om sovrummet till en biograf genom att dra ner alla gardiner, lägga en stor filt och massa kuddar i sängen. Hon får välja film och jag brukar faktiskt somna en stund. Det är så mysigt att ligga nära henne och bara vara."

– Stephanie

Foto: TT

Annons