En del av

7 saker kvinnor INTE uppskattar under förlossningen

17 nov, 2020 
https://image.motherhood.se/image-5425400?imageId=5425400&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Jennie Sandberg
Katherine Heigl i filmen På smällen
Ett nytt liv är på väg att se dagens ljus. Det tar på krafterna och bjuder på smärtor vi inte visste fanns. Allt är känsligt, heligt – och precis alla sinnen är på helspänn. Här är bästa råden för både partners – och personal!
Annons
4 TIDIGA TECKEN PÅ ATT DU ÄR GRAVIDBrand logo
4 TIDIGA TECKEN PÅ ATT DU ÄR GRAVID

I ett läge där fel färg på saften eller en parfym kan få den blivande mamman att brisera av ilska kan det vara bra att tillämpa försiktighetsprincipen.

Här är sju råd att lägga på minnet – för både personal och partner.

1. Ät för tusan inte saker som LUKTAR

”Jag var mitt uppe i värkarbetet och hade kämpat ett par timmar. Jag var alltså helt slut och behövde lite snabb energi. Jag hade tänkt mig Dextrosol eller möjligen lite saft, men min sambo väljer att hämta en tonfiskmacka med lök från Pressbyrån intill. Den stanken fick mig att vilja döda honom!”

/Maria

2. Klaga inte på din egen smärta

”Min man hade den goda smaken att klaga på ryggont när vi var färdiga. Jag blev så jäkla förbannad att jag stapplade ut och frågade efter en TENS-apparat. När personalen undrade om mina eftervärkar var så pass svåra fick jag erkänna att den inte var ämnad för mig. Sjuksköterskan bara knyckte på huvudet till svar och lät meddela att min man inte kunde förvänta sig något annat än en Ipren på sin höjd.”

Annons

/Lovisa, 28

3. Men acceptera att det kan göra ont. Även på dig

”Jag blev oerhört upprörd när min make klagade på att jag klämde sönder hans hand. Jag då? Jag klämde ju för tusan sönder hela mitt inre? Jag minns tydligt hur jag forcerade krafterna ytterligare för att verkligen klämma åt hans näve efter han klagat”.

/Sara

4. Hallå, jag kan höra dig!

”Vi hade precis fått vår lilla flicka på bröstet och njöt av stunden då man inser att smärtan är över. Givetvis är det då de ska börja sy och härja. Barnmorskan, som aldrig var särskilt trevlig, ringer in en läkare och står och diskuterar mitt underliv som om jag inte satt ihop med det alls. ”Tror du att det här kan vara en blygdläpp?” är INTE en fråga man vill höra…”

/Pauline, 46

5. Tänk efter … innan du äter upp mina katrinplommon!

”Vis av erfarenhet hade jag tagit med mig en påse katrinplommon inför min andra förlossning. Och inte vet jag om det var av hunger, tristess eller nervositet som min man började äta av dem. Men innan jag hade sagt ordet ”latensfas” var hela påsen slut och han började klaga på magsmärtor. Dagen efter hade han givetvis ordentlig diarré….”

Annons

/Tanja, 45

6. Om inte jag sover ska inte heller du få sova

”Min första förlossning drog ut på tiden och efter ett antal timmar ville min partner sova. Att vrida sig i plågor med en snarkade sambo i samma rum var inte direkt målbilden jag hade. När han dessutom bad om en filt för att han frös var det annat än bara värkarbetet som fick mig att morra.”

/Kicki, 44

7. Det är inte DIG det är synd om!

”Två förlossningar med två olika pappor, ändå har båda svimmat. Alltså – besvikelsen när man ligger där och behöver stöd och kraft från sin man, och han ligger avtuppad i en saccosäck. Givetvis med allt fokus från personalen. Jag ville bara slänga sugklockan i huvudet på båda två!”

/Lizette, 33

Annons