8 tecken på att du är en bättre mamma än vad du kanske tror

mamma jobbar hemifrån bredvid bebis
7 tecken på att du har en tvååring hemma
Slå på ljud

Förväntningarna på hur man blir som mamma kontra verkligheten mitt i föräldraskapet kan ofta skära sig lite. Inte sällan har man kommit på sig själv med att göra exakt det där som man sa att man aldrig skulle göra, eller råkat upprepa något beteende som man själv ogillade hos sina egna föräldrar.

Men gör det en till en dålig förälder? Självklart inte – vi är alla människor, och ofta betyder oron över att inte vara tillräcklig att man gör ett bra jobb! Man bryr ju sig!

Här är 8 tecken på att du är en bra, men mänsklig, mamma

1. Du försöker skapa perfekta stunder eller dagar

Du planerar och fixar inför aktiviteter eller tillställningar, med intentionen att alla ska ha det så bra det bara går! Dina egna förväntningar kan säkerligen ibland sätta griller i huvudet på dig - att det inte blivit bra nog. Oftast är det absolut tillräckligt, och kanske till och med ett roligare minne att se tillbaka till, när allt inte gått perfekt?

2. Du ryter ifrån – men mår dåligt av att ha gjort det

Ingen vill se sig själv som mamman som skriker eller blir arg, men intentionen bakom ett (ibland oundvikligt) utbrott är oftast god. Man vill ju bara att ungen ska förstå att han eller hon är och kan bättre än det beteende som just nu uppvisas. Om man känner att man blivit lite för arg är det alltid bra att i efterhand be om ursäkt till barnet, och förklara i lugn ton varför man blir upprörd. Då kan hen bättre ta till sig av budskapet.

3. Du oroar dig för allt

Att du oroar dig betyder att du verkligen bryr dig och djupt älskar dina barn. Hur mycket du än försöker att inte vara överbeskyddande eller överdriven, så kommer det uppstå tillfällen där det inte går att hålla sig. Och det är helt ok!

4. Du tar maniskt mycket bilder på dina barn

ALLT som barnet gör blir något stort i dina ögon – och du vill så klart dokumentera det. Du vet hur värdefull denna tid är och du vill säkerställa att du inte missar något. Sen finns risk att allt ändå ligger på hög osorterat på någon gammal mobil… Men det kommer väl förhoppningsvis en period någon gång i livet igen då man har tid att skapa fotoalbum av allt material?

5. Du lyssnar på deras berättelser – och gillar det

Du är deras outtröttliga bollplank för långa och osammanhängande utlägg och berättelser från deras liv. Att du uppskattar dessa trots att de kan vara lite tjatiga och nästintill omöjliga att hänga med i, är ett tecken på att du verkligen vill veta allt som försiggår i din älskade unges huvud.

6. Du plockar upp efter dem

Att städa efter sina barn ska inte ses som ett tecken på svaghet, eller att du skämmer bort dem. Du gör det för att du bryr dig om din familj och ert gemensamma hem, och om barnen ser detta kontinuerligt så kommer de troligen att så småningom ta efter detta beteende.

7. Du äter din frukost i farten

Du vet att morgnar är ett virrvarr av logistik och första prioritet kretsar oundvikligen kring barnens dag. Du försöker få i dig något, men troligtvis multitaskar du och packar barnens matsäck samtidigt som du står beredd att assistera den unge som nu behöver det.

8. Du ger allt du kan och har till dina barn

Att vara förälder till ett barn innebär en äkta, villkorslös och stark kärlek. Hur mycket man än intalar sig själv att man inte ska skämma bort sitt barn, så kommer man alltid vilja ge och hjälpa dem med allt och lite till. Det är nästan oundvikligt och inget man ska klanka ned på sig själv över!

Källa: Abundant Mama

Mer läsning för dig
7 tecken på att du är mer lik din mamma än du tror – vare sig du vill eller inte
7 sätt att undvika att bränna ut dig som mamma

Utvald läsning