En del av

10 saker föräldrar gjorde på 80-talet som gör oss riktigt nostalgiska

23 mar, 2022 
Lovisa Svedlund
80-talet
Ozonhål, päron med After Eight och mammor på burk-party. 80-talet innebar minst sagt en ny tid. Här är tio saker som föräldrar gjorde detta sprakande decennium som vi (kanske?) borde sno tillbaka.
Annons

Lagstadgat med bilbälte i baksätet och föräldrar som röker under fläkten. Påhejjarna till Green Peace lever sida vid sida med megamaterialism och plast – som får ett gigantiskt uppsving. Det är goda tider i ekonomin men hårsprayen ska användas med försiktighet. Tänk på ozonhålet.

Ja, 1980-talet var verkligen ett decennium av mixade influenser och stora skiften. Många kvinnor var fortfarande hemma barn medan andra började jobba och göra karriär.

9 saker tonåringar idag inte kan förstå att vi behövt göra:

9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Och ett ett stort gäng av 80-talistbarnen kan nog komma ihåg en lite friare uppväx, jämfört med den våra egna barn har idag. Man var ute och lekte tills man hade lust att komma hem.

Annons

10 roliga saker föräldrar gjorde på 80-talet

Skulle vi inspireras av 80-talets föräldraskap idag? Visst finns en och annan grej vi gärna skulle ta tillbaka. Men låt oss erkänna, några saker var nog där för att stanna i historien.

Avgör själv! Här är tio saker som vi minns att föräldrar gjorde detta glittriga decennium.

1. Spritsa potatismos

Plankstek till finmiddag och päron med After Eight till efterrätt. 80-talet var årtiondet då vi älskade plåtmat (hej kassler!), upptäckte ananasen (med crème fraiche i paj) och gjorde riktigt sprakande desserter. Allt som andades nytt, mintigt och exotiskt gick hem hos både 80-talskids och deras föräldrar. Mmm, gott!

Päron och After Eight.
Päron och After Eight i ugnen var en given dessert på kalaste.
Annons
ananas macka
Ananasen hittar också till den varma mackan.
Plankstek med potatismos
Plankstek med potatismos boomade och kändes festligt.
Annons
exotiska frukter
Exotiska frukter tar allt mer plats i affären.

2. Gav oss underbara frisyrer

Potta på huvudet och hockeyfrillan på barnen. Sprayade luggar och uppklippta längder i mammis hår. En sak är säkert, 80-talets föräldrar var inga fegisar när det kom till vilka frisyrer barnen fick ha. För att inte tala om kläderna. Träningsoverall i pastell och anorak i pigg färg var basplaggen i garderoben.

kungafamiljen skdiresa
Nåväl, året är 1990 just här – men kungafamiljens kläder på skidresan platsar även i 80-talet.

3. Frotté

80-taöet innebar en värld täckt i detta praktiska material. Frotté fanns överallt. Föräldrar köpte bilbarnsstolar, möbeldynor och skötbordsskydd i detta vattenabsorberande tyg. Här för att stanna!

Annons

5. Brickmiddag

Tv:n hade nu tagit sig in i de flesta hem men det fanns bara EN skärm (ett ord vi ännu inte hört i digitala sammanhang) och EN fjärrkontroll. När det vankades tisdag och favorit-tv-serien gick, fick man med andra ord trycka ihop sig i soffan. Kanske lyxade ni extra med middag på brickan just den kvällen?

4. TV-serierna vi minns

Och på tal om tv! Ebba och Didrik, Bullen och Lorry. TV-serierna var kanske inte helt barnvänliga och hade definitivt inte vårt samtida jämställdhetsperspektiv. Men vi tittade på dem med våra päron och älskade det.

Ebba och Didrik
Vem ville inte heta Ebba etter att Ebba och Didrik börjat gå på tv?

6. Burkparty

Home party exploderar och när mammor gick på party kunde det vankas nya burkinköp. Tupperware slog igenom och i skolan kunde vi barn dra en tydlig skiljelinje på utedagen. Var du macka-i-glasslåda-barn eller macka-i-häftig-framtidsburk-barn?

Annons
Party för mammis kunde innebära burkfest. Foto: TT

7. Läsk i back

Det vankas lördag och gäster över på middag. Dags för barnen att kila ut på balkongen och hämta varsin läskeflaska – i backen! Champis alltid kvar sist och måttliga en flaska per barn slank gott ner till planksteken.

Eller kanske tillät dina föräldrar det alla barn ville ha? För erkänn, vilket barn ville inte testa den läskigt blå Vira blåtira? Farliga färgämnen? Inget vi kommit på än.

Back med blandad läsk – hade du köpt den idag?
Gjorde du också de här grejerna?
Annons

8. Limpmiddagen

Och på tal om macka! Limpsmörgåsen var definitivt ett stående inslag på kvällsmatsmenyn under en vecka. Gott, praktiskt – och det blev visst folk även av barn uppfödd på bröd+ost+smör.

Fil och macka till middag, lika smidigt då som nu. Foto: TT

9. Vi blev serverade i festliga glas

I matväg var det tuffaste våra föräldrar kunde tänka sig att servera mat i glas på fot. Räk-cocktail, marängsviss eller patéförrätt – ALLT kunde det läggas upp såhär festligt!

räkor cocktail
Nyår 1988? Antagligen åt ni räkcocktail till förrätt.

10. Fråga änglarna

New Age-trenderna börjar sprida sig från USA för att senare slå igenom med full kraft på 90-talet. Sysslade din mamma med Reiki, andlig healing eller började med yoga var hon helt rätt i tiden.

Foto: TT

Annons