En del av

80-talsstjärnan Lena Nilsson blev mamma till Sveriges största artist

27 okt, 2021 
AvAino Oxblod och Malin Roos
Lena och Nils Einár Nilsson

Med sin genombrottsroll i P.S Sista sommaren blev Lena Nilsson namnet på allas läppar.
I dag har skådespelaren en gedigen karriär bakom sig – samtidigt som hennes son blev en av landets största artister.
Nu uppger flera svenska medier att rapartisten Einár,19 under torsdagskvällen blev ihjälskjuten i Hammarby sjöstad i Stockholm.


Annons

Skådespelaren Lena Nilsson var 26 år gammal när hon slog igenom stort för svenska folket i den populära filmen P.S. Sista sommaren, där hon spelade mot Patrik Stenman och Robert Jelinek.

Se också: Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

Till minne av Nils ”Einár” GrönbergBrand logo
Till minne av Nils ”Einár” Grönberg

Efter genombrottet avlöste filmerna varandra, och Lena fick roller både i älskade serien Rederiet, så väl som i filmer som Badhuset, Polis polis potatismos och Videomannen. Den sistnämnda vann henne en Guldbagge för bästa biroll. Samtidigt har hon också haft flera roller på Dramaten.

Lena Nilsson 1998.

1998 fick hon en son med dåvarande sambon Örjan Ramberg, och fyra år senare föddes sonen Nils Grönberg, som Lena fick tillsammans med kärleken Erik Grönberg.

Annons

Även om Lena Nilsson har ett gediget CV med skådespelarinsatser, så var det yngsta sonen som blev familjens klarast lysande stjärna. Under artistnamnet Einár blev Nils Grönberg (som heter Einar i mellannamn) en av landets största rappare och mest spelade artister. Under 2019 och 2020 släppte han så många som fyra album, som alla hamnade etta eller tvåa på Sverigetopplistan.

Einár ihjälskjuten i Stockholm

Under natten mot fredagen den 22 oktober rapporterar flera svenska nyhetsmedier att Einár ska ha blivit ihjälskjuten i Hammarby sjöstad i Stockholm.
Klockan 22.50 på torsdagen hördes skott i Hammarby sjöstad i södra Stockholm och en stor polisinsats kallades till platsen. Vid 00.45-tiden bekräftade polisen att en man dött efter skottlossning och under natten uppger flera medier att att den dödade är rapartisten Einar, 19.

"Enligt uppgifter till Aftonbladet från samstämmiga källor är det artisten Einár som är skjuten i dådet", skriver Aftonbladet och uppger samtidigt att anhöriga ska vara underrättade.

Annons

Polisen drog igång en stor insats efter mordet och enligt uppgifter i media har två mörkt klädda personer setts lämna platsen.

– Det finns uppgifter om att två personer har setts springa från platsen. Vi kontrollerar alla vi träffar och inventerar filmmaterial som kan finnas på platsen för att få snabba bilder, säger Carina Skagerlind vid polisen till Aftonbladet.Gästade Malou efter tio

2019 gästade Einár och Lena Nilsson Malou efter tio, och pratade om sin relation. Artisten hade då tillbringat en tid på HVB-hem i Dalarna, efter en LVU-placering. Lena Nilsson berättade hur hon hanterat att sonen rört sig i förortsmiljöer med droger och skjutningar, som han skildrar i sin musik.

Einár och Lena Nilsson
Lena Nilsson och Einár på Guldbaggegalan 2020.

– Jag har alltid haft en bra kontakt med Nils. Om jag har sett att han har rört sig vid sidan av den här världen, eller i den världen, så har jag vetat att han har musiken. Jag har sett att han har en kraft i den och det är det som han under en väldigt lång tid har satsat på, sa Lena Nilsson i programmet.

Einár hyllade också sin mamma i programmet.

– Vi har den bästa mamma och son-relationen, sa han.
Rapparens sista inlägg i sociala medier fylldes under natten snabbt med kommentarer från chockade fans.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats efter nyheten om rapartistens död.

Annons