En del av

Nina Campioni och Asabea Britton om Texas abortlag

10 sep, 2021 
AvHannah Bergroth
nina campioni och asabea britton
Texas har infört en stenhård abortlag som säger att kvinnor som är över graviditetsvecka sex inte ska få göra abort – utan undantag. Motherhoods profiler Nina Campioni och Asabea Britton om beslutet som nu har blivit stämt av USA:s justitiedepartementet.
Annons
TV: Här är allt du behöver veta om Texas nya abortförbudBrand logo
TV: Här är allt du behöver veta om Texas nya abortförbud

De flesta förknippar plusset på stickan som något härligt, positivt och efterlängtat. Men för de som känner precis tvärtom ska det finnas en möjlighet att själv kunna bestämma det som blev och inte blev.

I Sverige får vi kvinnor själva ta beslut om en graviditet ska fullföljas eller inte, vilket så klart borde vara en självklarhet i alla länder. Tidigare i år stramades abortlagen i Polen åt rejält. Där får bara kvinnor som är i livsfara på grund av graviditet eller om de utsatts för våldtäkt genomföra en abort. För några veckor sedan klubbades en ny, hårdare lag i Texas som säger att kvinnor inte har rätt till abort efter graviditetsvecka sex – oavsett hur situationen ser ut. Ett beslut som nu även har blivit stämt av USA:s justitiedepartementet.

Annons

Nina Campioni och Asabea Britton om Texas abortlag

Att som kvinna inte få bestämma över sin kropp och sina val är fruktansvärt, en graviditet kan vara önskad och oönskad. Några av Motherhoods profiler har lyft det här i sina sociala kanaler och så här skriver Nina Campioni på sitt Instagram-konto:

– Ni som varit gravida vet att det inte är alla gånger man ens vet att man är gravid före vecka sex. Inte ens högsta domstolen ville ta in att kvinnor, kanske ändå, borde få ha lite inflytande över sina egna kroppar och stoppa den nya lagen.

Alla vet hur barn blir till, eller vet de? Nina fortsätter:

– Samtidigt finns det inget direkt intresse att utbilda kidsen i safe sex för det vore ju okristligt. Herregud, ungdomar ska inte ha sex naturligtvis. Och skulle de mot förmodan ha det så var det säkert tjejen som lurade killen med sina korta kjolar så inte ska väl hans liv förstöras pga att hon var oaktsam.

Annons

Läs mer på @ninacampioni.

Barnmorskan och Motherhoods bloggare Asabea Britton jobbar dagligen med mammor och gravida. Så här svarar Asabea när en av hennes följare ställer frågan om vad hon tänker kring den nya lagen.

– Jag har svårt att formulera hur hemsk jag tycker att den är. Ska jag skratta eller gråta. Gråta antagligen. Att de på riktigt försöker få det att låta som att de gör det för "barnens" skull. Som att de inte fattar vilka negativa konsekvenser detta kommer få för många barn, i många generationer. Att personer ska bli föräldrar mot sin vilja.

Det finns många orsaker varför ett barn inte ska födas till den här världen. Asabea fortsätter:

– Att barn ska födas som inte är önskade eller födas i ett sammanhang där de kan bli omhändertagna. Dessa barn man låtsas värna så mycket om, barn, vissa av dem flickor, som kommer växa upp till kvinnor vars liv och val inte är vart att ta hänsyn till.

Asabea Brittons instastory

Foto: Instagram/Privat

TV: Här är 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
TV: Här är 5 snackisar från veckan som gått
Annons