En del av

Citat från Alfons Åberg – 5 klokheter vi tar med oss från hans värld

27 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
Gunilla Bergström författare till Alfons Åberg
Arvet efter Gunilla Bergström, författare, Illustratör och "mamma" till Alfons Åberg kommer att leva länge till. Här är några extra kloka citat och utdrag från Alfonsvärlden att bära med sig.
Annons
Barnboksförfattaren Gunilla Bergström har gått bortBrand logo
Barnboksförfattaren Gunilla Bergström har gått bort

Vi hörde berättelserna när vi var små och idag läser vi dem för våra barn. Som mamma till Alfons Åberg kommer Gunilla Bergströms arv leva länge till. Och det är inte bara vår magkänsla som säger att Alfons är och kommer bli en legend. Böckerna om honom har tryckts i mer än 9,5 miljoner exemplar och översatts till fler än 30 länder.

5 citat från Alfons Åberg och Gunilla Bergström

Att sammanfatta allt det som Gunilla Bergström lämnar efter sig till barn och vuxna blir omöjligt. Men det finns några citat från hennes och Alfons värld som är extra minnesvärda. Här listar vi några fina tankar att bära med oss från Gunilla Bergström-världen.

1. Alfons blir stor

Minns du till exempel när Alfons kommit på att det är dags att växa upp? Som vi känner igen oss i hur vi själva och våra barn pendlar mellan världarna.

Annons

Pappa läser svåra papper med skatte-bankomat-recept-otyg-intyg och betalar hemförsäkring ...

(...)

Alfons vill vara som pappa! Vuxen och allvarsam. Men så glömmer han sig...

Han går på staketet och tänker att han är en clown på linbana – högt upp! – på en cirkus

(Utdrag ur boken Flyg! sa Alfons Åberg)

flyg sa alfons åberg

2. Alfons njuter av nystädat

Eller minns du hur kul det kan vara att dra fram precis hela bohaget och bygga en fantasi-koj-värld SEKUNDEN efter att pappa har städat?

Här är Alfons Åberg, snart sex år. Han och Viktor ska leka. Men pappa är stenhård. Han har vårstädat. Det är så städat så man känner sig inte hemma.

I pappas nystädade hem åker det sen fram halsdukar som en vallgrav. Växten blir en skog och kristallskålen på TV:n själva diamantslottet.

Annons

Hur pappa reagerar när han kommer hem igen? Det går att läsa i Osynligt med Alfons.

3. Alfons känner sig orättvist anklagad

I boken Där går TJUV-Alfons! känner sig Alfons istället oskyldigt anklagad. Milla säger att han tappat bort nyckeln till deras koja. Och visst kan man känna sig precis såhär liten i en mardröm på natten där andra anklagar en för ett fel man inte gjort?

Den natten drömmer Alfons att hela världen pekar. Alla på hela gatan: "Fyyy för tjuven, fyyy för tjuven."

(...)

Han blir så liten, så liten – nästan försvinner.

Han är inte Alfons längre.

För de andra är han en lurig skitunge som stjäl!

omslag där går tjuv alfons

4. Alfons fantasi möter riktiga världen

Kommer du ihåg när Alfons i Osynligt med Alfons lekt med sin pappas tofflor? (Som för övrigt var en del av fantasi-koj-bygget i det vårstädade hemmet).

Annons

Alldeles nyss var tofflorna en båt under vatten, där kung Alfons måste gömma sig för en haj. Men nu kommer pappa hem och Alfons sträcker över tofflorna som ligger och dräller på golvet:

Här är tofflorna. Förlåt. De var båtar, så nu är de nog lite blöta förstås.

Blöta, de är väl som vanligt? Vad menar du blöta?

Nej, förlåt. Det var fel, säger Alfons och skrattar.

Alfons Åbergs pappa

Inte helt enkelt att hålla isär fantasi och verklighet som barn, det visste Gunilla Bergström.

5. "Du har något spännande inombords"

Gunilla Bergström lyckades verkligen sätta fingret på så många saker vi upplever i samhället, de privata relationerna, barnens värld och såklart i föräldraskapet. Men varifrån fick hon sin inspiration och drivkraft?

Annons

I ett reportage med Sveriges Radio pratar hon om barns magi. Hon vill att barn ska bära på känslan att de har något magiskt inom sig. Tänk, säger hon, om man detta var kvällsrutinen för alla barn:

"Om man kunde säga varenda kväll på sängkanten Du har något spännande inombords, det ska bli kul att se vad som händer i ditt liv

Gunilla Bergström
Gunilla Bergström förstod vad det var både att var barn och vuxen.

I samma reportage berättar Gunilla Bergdtöm också varifrån hon fick sin inspiration – och det var själva livet som hjälpte henne att sätta fingret på saker:

"Jag iakttar och iakttar. Jag tycker jag spionerar på livet nästan. Jag vill veta varför gjorde den si. Varför blev han arg? Titta vad glad den blev, vad beror det på? Jag är intresserad av spelet mellan människor i vardagslivet."

Tack för alla dina klokheter Gunilla Bergström!

Foto: TT, Netflix

Annons