En del av

Amanda visar sin mammakropp på Instagram – hyllas av sina följare

14 sep, 2023 
Hannah Bergroth
Amanda Lekland
Att kroppen förändras genom åren är något småbarnsmamman Amanda, 29, vill påminna alla om. På Instagram delar hon bilder på sin kropp – i hopp om att bryta osunda kroppsideal.
– Ingen är så där “insta-perfekt” som det kanske verkar, säger hon.
Annons

Under en graviditet är det mycket som händer med kroppen. Förutom en mage som dagligen påminner om det lilla liv du håller på att skapa finns det saker som liksom ”kommer på köpet”. För vissa är förändringarna ingen stor grej medan för andra kan de vara svåra att acceptera.

9 peppande bilder och citat om mammakroppenBrand logo
9 peppande bilder och citat om mammakroppen

Amanda Lekland, 29, är hälsocoach som jobbar för samma röda tråd: Att peppa kvinnor till att få en hälsosam relation till sin kropp. På Instagram hyllar småbarnsmamman kvinnokroppen, där hon även visar upp sin precis så som den är.

– Vi lever i ett samhälle där skönhetsidealen är ouppnåeliga och det får så många kvinnor att må extremt dåligt i sina egna kroppar, säger hon.

Småbarnsmamman Amanda Lekland om att visa sin kropp på Instagram

Amanda menar att hon vill vara en del av den förändring som behövs för att bryta ned osunda och orealistiska kroppsideal. Det gör hon genom att visa hur kroppen kan se olika ut beroende på hur hon väljer att framställa den.

Annons

– Jag skulle bara kunna posta bilder där jag döljer mina bristningar, min lösa hud och får magen att se helt platt ut, men sanningen är att jag har alla dessa saker. Jag vill påminna alla om att ingen är så där “insta-perfekt” som det kanske verkar.

Amanda Lekland

Ålder: 29.

Familj: Man och en son som är två år och en bebis i magen.

Bor: Nacka.

Gör: Influencer och coach för kvinnor med låg självkänsla och ätstörningar

Följ: @amandalekland

Bakom varje bild finns det säkert 200 nästan identiska bilder som inte blev ”tillräckligt bra”, säger Amanda. Den bilden som väljs har ofta retuscherats eller förändrats med filter, tillägger hon.

– Det vi slutligen ser är långt ifrån verkligheten. Det finns också forskning som visar att ju mer vi tittar på idealiserade kroppsbilder, desto mer förvrängd blir bilden av vår egen kropp.

Amanda Lekland med sin son
Amanda med sin son som hunnit fylla två år.Foto: Privat

Kommentarerna hon får

Under fyra år har Amanda visat och hyllat sin kropp på Instagram. I dag har hon över 80 000 följare som dagligen får hennes uppdateringar i sitt flöde.

Annons

Hon säger att det i början var läskigt att lägga ut bilder som inte var ”perfekta”, hon var nämligen själv inne i den där svängen att hon ville framställa sig själv så perfekt som möjligt.

– Jag var rädd för vad folk skulle tycka och tänka om mig, men nu har jag jobbat med det här i så många år att ingenting rör mig längre. Jag vet att jag gör det här för att jag brinner för att förändra den toxiska världen som sociala medier bidrar till.

Amanda Lekland
Amanda vill visa hur kvinnokroppen ser ut på riktigt.Foto: Privat

Vad får du för respons av dina följare?

– Den är fantastisk! Kvinnor är så trötta på det perfekta hela tiden. Livet är ju inte så! Det är många som skriver att det är så otroligt befriande och att de känner sig mindre ensamma.

Vad önskar du att ditt instagram-konto ger följarna?

– Jag önskar att mitt konto kan bidra till att fler kvinnor vågar lägga upp mer “icke-perfekta” bilder på sig själva, utan att vara så kritiska. Och att det får fler att känna sig tillräckliga och att de känner att de duger som de är.

– Mitt konto ska inte bidra till någon ångest, utan ska tvärtom få folk att känna sig bättre till mods efter att ha scrollat igenom mina bilder.

Foto: Privat

Annons