Amit Tewolde: Snälla rör inte våra barns hår!

Amit Tewolde

Vackra naglar, ett långt, tjockt hår eller ett extra fint klädesplagg. Det finns många saker som både vuxna och barn kan kommentera – utan att egentligen tänka på hur kommentaren landar. På bloggen berättar Amit om en händelse som tar henne tillbaka till förskoletiden. "Jag kände mig som en utställningshund", skriver hon.
1:33

Efter reklamen: Hur bemöter man oförskämda barn? Experterna tipsar

(1:33)

Motherhoods bloggare Amit Tewolde låter dagligen läsarna ta del av hennes vardag som trebarnsmamma. Följarna är vana vid att hon delar med sig kring av både små och stora tankar och livets alla kontraster som omger småbarnsåren.

I ett färskt inlägg öppnar hon upp kring en händelse som väckte ordentlig eftertanke, både hon henne själv och bloggens läsare.

En händelse på skolgården

Amit berättar hur hon väntade på ett av barnen i skolan när hon ser hur en flicka med "vackert afro uppsatt i bollar" väcker fascination bland de andra barnen. Hon skriver att hon ser hur flickan inte vill att skolkompisarna ska ta på hennes hår och hur hon försöker skratta bort situationen.

"Jag vill att de lyfter det här i skolan precis som de lyfter ”stopp min kropp”, det ska gälla allt" skriver Amit på sin blogg.

"Jag kan inte räkna alla de gånger barn men även dagispersonal alltid skulle kommentera och känna på mitt hår. Jag kunde missa lekar bara för att de så gärna ville sitta och räkna mina flätor. ”Wow! Den här gången har du 137 st! Hur orkar din mamma egentligen?” Vet ni hur det känns att ha tre fröknar som sitter omkring en och räknar flätor medan de andra barnen leker fritt? Nej det hoppas jag verkligen inte! Men lite som en utställningshund.", förklarar Amit som valde att kontakta personalen för att förklara problematiken kring detta.

"Jag vill att de lyfter det här i skolan precis som de lyfter ”stopp min kropp”, det ska gälla allt. Responsen jag får är riktigt bra. Hon tackar för att jag berättar och att detta verkligen ska lyftas.", skriver hon.

Amits tips för att odla kunskap, respekt och bra beteende hos barn är att ta med frågan hem. Hon uppmanar alla att ta en titt i bokhyllan och att löpande prata om vikten av mångfald.

"Det som hände mig där var att det inte var jag som 35-årig vuxen som stod upp för ett 7-årigt barn. Det var Amit, 5- årig underdog, som stod upp för ett annat barn samtidigt som hon stod upp för sig själv. Samtidigt som hon läkte ett av de många sår hon burit på.", avslutar hon.

Här kan du läsa hela blogginlägget.

Mer läsning för dig

Amit Tewolde ny Motherhood-bloggare: "Vet inget annat sätt än att vara ärlig"

Rasistisk mobbning vanligast visar Friendsrapporten 2021

Adopterade Maria upplevde rasism i sitt eget hem