En del av

Ann-Sofie, 34, har fött fyra barn på mindre än fem år

01 sep, 2023 
Hannah Bergroth
Ett, två eller fem år mellan barnen? Oavsett hur man väljer är det ofta någon som har en åsikt. Ann-Sofie, 34, födde fyra barn på mindre än fem år – något som får många att reagera. För Motherhood berättar hon om vardagen med barnen och de vanligaste kommentarerna hon får.
Annons

För fem år sedan fick Ann-Sofie, 34, och mannen Jacob, 36, sitt första gemensamma barn, och redan då drömde de om en stor familj. Drömmen blev snabbt sann och nu har de fyra barn, som är födda 2018, 2020, 2021 och 2023.

Izabella blev gravid när hon var 16 årBrand logo
Izabella blev gravid när hon var 16 år

Med fyra barn inom loppet av så kort tid är det full rulle, men Ann-Sofie menar att livet inte kunde vara bättre. Hon har allt hon någonsin kunnat önska sig.

– Jag vet att det låter klyschigt, men jag lever mitt bästa liv, säger Ann-Sofie.

Ann-Sofie, 34, födde fyra barn tätt

Ann-Sofie har alltid vetat att hon vill bli mamma till många barn, och det var när hon som ung tonåring förlorade sin pappa som hon blev säker.

– Min målbild har varit att vi ska vara många runt matbordet och jag tror att det har att göra med att min pappa tidigt gick bort.

Annons

Ann-Sofie Övergaard

Ann-Sofie med dottern Ada

Ann-Sofie med dottern Ada.

Ålder: 34.
Familj: Gift med Jacob, 36, och barnen Leon, Ada, Eli och Edda samt en hund.
Bor: Åkersberga

När hon träffade sin man pratade de tidigt om barn och båda vara överens om att de ville ha en stor familj – och att de inte ville vänta för länge.

Redan efter ett år föddes deras första barn, och tätt inpå kom tre till – som mest med 20 månaders mellanrum.

– Planen har aldrig varit att barnen skulle komma så tätt. Det bara blev så.

Ann-Sofie Övergaard
Ann-Sofie med alla barnen. Ada, Edda (på magen), Leon och så Eli.Foto: Privat

Under dessa fem år har Ann-Sofie alltså varit gravid i tre av dem. Hur mår hennes kropp efter fyra täta graviditeter?

Lyckligtvis drabbades Ann-Sofie inte av några besvärliga krämpor, vilket gjorde att hon kunde leva på som vanligt.

– Jag vet att jag har haft tur. På något sätt känns det som att min kropp är gjord för att skapa och föda barn, säger hon ödmjukt.

Annons

En annan sak som hon varit ödmjuk för är oron över bebisarna. Hon har alltid vetat att något kan gå snett i en graviditet – och bara för att hon fött tre friska barn behöver det inte betyda att det fjärde är det. Trots det valde de att inte göra alla tester.

– Vi tog inget kub test på något av barnen, för vi tänkte att oavsett vad det blir för barn kommer hen bli lika älskad ändå.

”Visst känner jag mig trött ibland”

Deras äldsta har precis fyllt fem år och den yngsta är drygt tre månader. Ann-Sofie berättar att ljudnivån hemma hos dem är säkert högre än hos många andra familjer. Hon säger att vardagen består av många moment, med vissa rutiner – som är viktiga i sig.

– Det är ofta alla barn sover innan klockan 19:15 och jag tror inte det skulle hända ifall vi inte haft så tydliga rutiner.

Nyckeln till en fungerande vardag med fem småbarn är rutiner, menar Ann-Sofie.Foto: Privat

Men får du någonsin tid för dig själv?

– Ja, det får jag. Jag är fotbollstränare och tränar laget ett par gånger i veckan. Eftersom jag ammar hänger den yngsta med mig, men det är stör mig inte alls.

Annons

Finns det något du längtar efter i ditt föräldraskap?

– Att jag förlorade min pappa så tidigt har påverkat mig. Jag tänker ofta ”jag vet inte om jag lever imorgon” vilket gör att jag lever varje dag fullt ut. Jag vill inte längta efter eller vänta med något.

När känner du att livet med fyra småbarn känns jobbigt?

– Jag brukar ofta få den frågan, men har sällan något svar. Visst känner jag mig trött ibland, och behöver låsa in mig på toaletten och djupandas några minuter.

– De härliga och mysiga stunderna som jag får med barnen, vinner alltid över de som kan kännas jobbiga. Och när utmaningarna kommer försöker jag alltid se dem som något utvecklande, som jag lär mig av som förälder.

Kommentarerna hon får höra

Ann-Sofie har en positiv grundinställning till det mesta och ser sällan utmaningar. Hon känner sig säker i sitt föräldraskap och ser livet från den ljusa sidan. Att hon förlorat år i sin jobbkarriär stör henne inte alls.

– Jag gör en karriär som mamma till mina barn, och det är det bästa jag kan göra för mig.

Ann-Sofie menar att största skillnaden var att gå från ett till två barn. ”De andra två har ju bara hängt med”, säger hon.Foto: Privat

Även om Ann-Sofie och hennes man varit bombsäkra på sitt val är det ändå många utomstående som haft åsikter. Många blir förvånade och menar att livet med fyra små måste vara tufft. Men visst får de positiva kommentarer också, men då säger minen ofta något helt annat.

Annons

– En gång var det en som sa ”har ni ingen tv där hemma eller?”. Det tog innan jag förstod vad hen menade, haha!

– Men de flesta säger ”oj, det måste vara jobbigt”, fyller hon i.

Brukar du ge något svar när någon kommenterar?

– Jag brukar oftast le och svara att det inte alls är så jobbigt som det låter.

Vad tycker du man kan säga istället?

– Något positivt. Man vet aldrig något om familjens situation eller vad de kämpar med, så har man inget snällt att säga, så behöver man inte säga någonting alls.

Foto: Privat

Annons