Anna Jönsson Haag om gravidträning och att bli tvåbarnsmamma

Anna Haag gravid
Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer
2:57

Efter reklamen: Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer

(2:57)

Slå på ljud

Då och då tar vi ett snack med en härlig morsa som bjussar på föräldraskapet precis som det är. Häng med in i vardagen hos längdskidåkaren Anna Jönsson Haag!

Anna delar känslorna kring att bli tvåbarnsmamma vilken dag som helst – och vad hon längtar till efter pandemi och förlossning.

Anna Haag om graviditeten och träning när man väntar barn

Hej Anna! Först och främst – du är ju gravid och blir mamma till en andra knodd närsomhelst – grattis! Hur mår du?

– Jag har mått väldigt bra från vecka 20-21 och tills nu, men nu börjar jag känna att det är slutspurt och även om jag fortfarande tränar nästan så som jag vill så börjar jag bli lite trött.

Nu är det inte långt kvar innan bebis kommer. Hur går tankarna kring att bli tvåbarnsmamma?

– Jag tror det är väldigt svårt att ta in. Min syster fick precis sin andra bebis och man inser ju att denna bebis kommer få ett helt annat fokus än det som den första fick, samtidigt som man ska försöka räcka till för den man redan har. Så jag ser det som en spännande utmaning!

Anna Jönsson Haag

Ålder: 35

Bor: Frösön, Östersund

Gör: binner för träning, hälsa och allmänt välmående

Familj: maken Emil, 36, sonen Harry 1 år och 8 månader

Gör när du får egentid: tränar, skriver och tar mig en riktigt god fika

Följ:

Känns något annorlunda den här gången jämfört med förra?

– Jag känner mig lite mer trygg i allt kring själva graviditeten samtidigt som man ändå är mer ödmjuk inför allt som faktiskt kan hända och att jag återigen har fått uppleva en så pass lättsam graviditet.

Vilka är dina bästa tips till den som vill fortsätta träna under graviditeten?

– Lyssna på kroppen! Och även om du är trött och mår illa, gör någonting, för bara det lilla är gott nog och det kommer få dig att må bättre, även de jobbigaste dagarna. Men framför allt – lyssna på DIN kropp och inte på en massa människor runt omkring som inte känner din kropp och inte heller har kunskap kring träning kring graviditet (friska!). Utan välj med omsorg vilka du tar råd och tips av.

Berätta, vad händer för dig och familjen i sommar?

– Vi har en väldigt tom kalender för sommaren eftersom lill*n beräknas komma i första delen av juli. Men i augusti har vi lite planer på semester och sen blir det som det brukar en hel del roliga jobb under första delen av hösten.

Hur har vardagen varit för er under pandemiåret?

– Den har varit lite speciell då vi vanligtvis reser en hel del och brukar har lite olika uppdrag runt omkring i Sverige men nu har vi fått ovanligt mycket tid hemma och det har också varit härligt på sitt sätt. Mycket har underlättats i vardagen med barn när vi har kunnat utgå mer hemifrån, på gott och ont!

Har du några målbilder när pandemin är helt över och bebisen ute?

– Ja! En resa utomlands för hela familjen där vi åker något av de ställen vi tillbringat mycket tid förr, så som Davos i Schweiz eller Mallorca!

Hur är en vanlig dag hemma hos er?

– Vanligtvis vaknar vi kring sex-sju och då brukar vi träna lite, på ett eller annat sätt, antigen före eller efter frukost. Lite beroende på hur vi jobbar, eftersom vi driver eget tillsammans jag och min man, så blir det antingen ett kort och effektivt pass, eller så gör vi det som en utflykt hela familjen. Sen brukar vi äta lunch, jobba en stund och/eller leka med vår son innan det är dags för middag och sen nattning av sonen, så vi får någon timme lugnt på kvällen.

– Som tur är kan vi vara väldigt flexibla i våra jobb samtidigt som man nästan aldrig är ledig, men det passar oss och vårt sätt att leva väldigt bra och det känns fantastiskt att ha möjlighet att inkludera sonen och hans kommande syskon i den livsstilen.

Vad tycker du är roligast och svårast med att vara mamma?

– Roligast är helt klart den dagliga utvecklingen, att få se en liten människa växa upp och följa alla stegen. Och det svårare är att hänga med i utvecklingen, sätta gränser samtidigt som man stöttar och finns där. Det är en utmaning!

Finns det något du önskar att du visste innan du blev mamma?

– Nej, jag tror faktiskt inte det. För varje barn är ju unikt och varje relation är ju unik och man skapar ju den verklighet man lever i tillsammans, så jag har tyckt det varit ganska skönt att ha ett blank papper kring mina förväntningar på livet som mamma.

Som elitskidåkare båda två – hur kommer du och Emil introducera sport för barnen?

– Vi hoppas att vi genom att ha en aktiv livsstil kommer skapa en kärlek och en självklarhet till att röra på sig, oavsett hur man väljer att röra göra det!

Foto: Anna Jönsson Haag/Instagram

Mer läsning för dig
Jessica Lagergren: "Barnen är det bästa som hänt mig"
Programledaren Julia Wiberg: ”Ibland behöver jag bara vara Julia”
Hanna Persson om att bli mamma: ”Underbart och jobbigt att älska någon så mycket”

Utvald läsning