En del av

Annika Leone: Så pratar jag med min 10-åring om kroppsnormer

31 aug, 2023 
Lovisa Svedlund
Foto: TT, Privat
Hur får man ett barn som tycker om sin kropp? Det är nog fråga de flesta föräldrar skulle vilja ha svar på.

Annika Leone, författare till barnboksserien Bara rumpor, vill visa fler bilder av hur vi ser ur som människor.

Och hemma, med 10-åriga dottern, börjar kroppssnacket med allt det man möter en vanlig dag.
Annons

– Vad vi än gör ute i samhället så möts vi av smalhetsnormen, både vuxna och barn. Så vi behöver bryta in med andra saker, tror jag. Böcker, filmer… börja kolla runt i hemmet och vad barnen ser omkring sig. Och engagera dig i det som barnen tittar på, säger Annika Leone, 48.

Debatten om smala kroppar på sociala medier och i reklam aktualiseras gång på gång. Senast väcktes det offentliga samtalet igen efter inlägg på Instagram av influencern och entreprenören Lovisa Worge, som backat och förklarar att hon aldrig velat uppmuntra till ohälsosamma skönhetsideal.

Ge ditt barn högre emotionell intelligensBrand logo
Ge ditt barn högre emotionell intelligens

Nyligen kom Annika Leones femte bok i serien Bara rumpor ut i butik – och med de roliga bilderböckerna vill hon hjälpa föräldrar att visa fler kroppsformer för sina barn.

Annons

Hennes egen tioåriga dotter har blivit för gammal för böckerna. Men det finns gott om andra kanaler att engagera sig i. Filmer, spel och sociala medier… det gäller att hålla koll och influera lite överallt, säger Annika.

– Jag tror inte på att förbjuda vad hon tittar på i sitt flöde. Då brukar barn bli ännu mer nyfikna. Istället brukar jag försöka tänka att jag inte ska döma det hon vill titta på, utan hellre försöka inspirera henne till att få mer mångfald i flödet.

– Just nu gillar hon sminktutorials till exempel. Så nyligen försökte jag visa henne ett nytt, mindre normativt, konto och peppa med att ”Har du sett den här tjejen, hon är superbra…” och så. Jag tror man kan bidra så som förälder, man måste vara med och våga ta diskussioner om utseende och normer, inte vända bort blicken.

Annika Leone
Annika Leone är skribent och barnboksförfattare.Foto: Stefan Tell

Skippar värderingar

En annan strategi för Annika Leone är att väga upp skönhetsidealen från samhället med snack om kroppens alla häftiga funktioner.

Annons

– Hemma pratar vi om kroppen som något coolt! Det finns inget snyggt eller fult med hur ser den ut. ”Du kan ju göra det här, du kan ju springa supersnabbt, när man är sjuk så tar kroppen hand om det såhär…”. Sådär brukar vi prata.

Som många andra föräldrar har hon fått frågor som ibland är svåra att svara på. Men det bästa att kontra med är återigen att ta värderingarna ur samtalet, menar hon.

– Vad är en stor mage? Vissa har större magar och andra har mindre magar…

– Jag brukar också förklara att gener har stor betydelse för hur kroppen ser ut. Och när man är barn och växer så hamnar man i olika stadier hela tiden. Det finns inget som är rätt sätt att se ut.

När andra pratar dömande

En svår föräldrasituation kan vara när personer i vår närhet pratar värderande om kroppar – eller till och med talar dömande om vårt barns kropp.

Annons

Annika Leone har märkt att det ibland handlar om personer i den äldre generation som slänger sig med kommentarer. Att ett barn är väldigt smal, kanske borde gå ner i vikt eller kommenterar vad barnet äter.

– Där måste man lägga sig i, tycker jag. Man har inte rätt att prata om ett barns kropp, speciellt inte om det händer över huvudet när barnet hör.

Hur brukar du göra direkt i situationen – ska man kontra med något?

– Ja, det är inte helt enkelt… Men för att avbryta tror jag man måste leda bort diskussionen där och då. Sen får man ta upp det med personen efteråt, när barnet inte är med.

– Men det har faktiskt också hänt att jag sagt något framför mitt barn, för att visa respekt för henne och att det inte är okej att någon pratar så till henne.

Annons