En del av

Historisk lagändring – nu får kvinnor i Argentina göra abort

26 jan, 2021 
Lovisa Svedlund
argentina legaliserar abort
Det är en historisk dag för Argentina. Från och med nu har kvinnorna i landet rätt att göra abort fram till vecka 14.
Och nu vill fler länder i katolska Latinamerika följa efter.
Annons
Det här vill du veta om abortBrand logo
Det här vill du veta om abort

Argentina finns i världens mest katolska region, där några av länderna runtomkring utmärker sig för att ha världens hårdaste abortlagstiftning.

Även i Argentina har det fram till idag varit olagligt att göra abort. Men nu är det alltså tillåtet för kvinnorna här att göra abort fram rill vecka 14.

Seden dess att senaten i landet tog beslutet om legaliseringen för mindre än en månad sedan, har en stor informationskampanj gått ut till vården och allmänheten.

I broschyrer kan befolkningen läsa om hur de lagliga aborterna går till.

– Lagen har startat en process inom sjukvårdssystemet som kommer ta tid, säger Sabrina Balaña de Caro, hälsochef för kvinnor, barn och tonåringar i Buenos Aires till spanska nyhetsbyrån EFE.

Annons

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Nu ökar landet antalet anställda inom sjukvården för att kunna ta emot kvinnor som vill göra abort.

Det är fortfarande okej för vårdanställda i Argentina att tacka nej av till att göra ingreppet av religiösa skäl, men då är personalen skyldiga att hitta en annan vårdinrättning inom tio dagar som kan hjälpa kvinnan istället.

Chile följer efter

Efter att Argentina tagit beslut om lagen har röster höjts om att göra samma sak i andra länder i Latinamerika. Bland annat har Chile tillsatt en komission för att diskutera hur de kan avkriminalisera abort.

I Honduras har man däremot gjort det ännu svårare att ändra den hårda abortlagstiftningen, efter Argentinas beslut. Landet är tillsammans med Nicaragua, El Salvador, Dominikanska Republiken och Haiti ett av de fattigaste i Latinamerika. Det är också i dessa länder som abortlagstiftningen är hårdast i världen. För tillfället jämställs ingreppet i dessa länder med mord.

Foto: TT/Alejo Manuel Avila

Annons