Historisk lagändring – nu får kvinnor i Argentina göra abort

argentina legaliserar abort
Det här vill du veta om abort
1:19

Efter reklamen: Det här vill du veta om abort

(1:19)

Slå på ljud

Argentina finns i världens mest katolska region, där några av länderna runtomkring utmärker sig för att ha världens hårdaste abortlagstiftning.

Även i Argentina har det fram till idag varit olagligt att göra abort. Men nu är det alltså tillåtet för kvinnorna här att göra abort fram rill vecka 14.

Seden dess att senaten i landet tog beslutet om legaliseringen för mindre än en månad sedan, har en stor informationskampanj gått ut till vården och allmänheten.

I broschyrer kan befolkningen läsa om hur de lagliga aborterna går till.

– Lagen har startat en process inom sjukvårdssystemet som kommer ta tid, säger Sabrina Balaña de Caro, hälsochef för kvinnor, barn och tonåringar i Buenos Aires till spanska nyhetsbyrån EFE.

Nu ökar landet antalet anställda inom sjukvården för att kunna ta emot kvinnor som vill göra abort.

Det är fortfarande okej för vårdanställda i Argentina att tacka nej av till att göra ingreppet av religiösa skäl, men då är personalen skyldiga att hitta en annan vårdinrättning inom tio dagar som kan hjälpa kvinnan istället.

Chile följer efter

Efter att Argentina tagit beslut om lagen har röster höjts om att göra samma sak i andra länder i Latinamerika. Bland annat har Chile tillsatt en komission för att diskutera hur de kan avkriminalisera abort.

I Honduras har man däremot gjort det ännu svårare att ändra den hårda abortlagstiftningen, efter Argentinas beslut. Landet är tillsammans med Nicaragua, El Salvador, Dominikanska Republiken och Haiti ett av de fattigaste i Latinamerika. Det är också i dessa länder som abortlagstiftningen är hårdast i världen. För tillfället jämställs ingreppet i dessa länder med mord.

Källa: Dagens Nyheter

Foto: TT/Alejo Manuel Avila

Mer läsning för dig
Färre barn föds med Downs syndrom i Sverige: "Mår dåligt"
Joe Biden ny president – så gynnas landets kvinnor och mammor
Så hård är Polens nya planerade abortlag – tusentals i protest

Utvald läsning