En del av

Asabea Britton om fördelen med att berätta tidigt om en graviditet

26 maj, 2023 
Hannah Bergroth
Asabea Britton
Asabea Britton är barnmorskan som utbildar om allt som rör kvinnokroppen och graviditet. Nu är hon gravid med sitt tredje barn – något som hon gick ut med tidigt. För Motherhood berättar hon om varför hon valde att göra det.
Annons

För många mammor är barnmorskan och Motherhood-profilen Asabea Britton, 34, ett känt namn. På sitt Instagram-konto upplyser och utbildar hon om kvinnokroppen, graviditet, förlossning och amning . Hon har även skrivit böcker, lanserat kurser och pratat i poddar med samma syfte.

LÄR KÄNNA ASABEA BRITTONBrand logo
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTON

I våras delade hon med sig av nyheten att hon och maken Amat Levin, 36, väntar sitt tredje gemensamma barn, något de valde att gå ut med tidigt i graviditeten.

”Jag vill kunna prata fritt om varför jag mår som jag mår. Vill också tillåta mig att glädjas även om det är tidigt och ovisst. Trots att jag är väldigt ödmjuk inför att det inte finns några garantier i livet. Inte minst i tidig graviditet. Men jag försöker vara här och nu och känna acceptans att jag inte kan styra allt och det är helt okej. Här och nu är jag lycklig, tacksam och förväntansfull”, skrev hon i samband med inlägget.

Första magbilden som Asabea delar med sig till sin följare.

För Motherhood berättar Asabea att hon var i fjärde graviditetsveckan när de valde att dela med sig av nyheten till sina närmaste vänner och sina familjer. Följarna på Instagram fick veta ungefär två veckor senare.

Annons

Orsaken till att många väntar med att berätta om sin graviditet

Många väljer att vänta till graviditetsvecka 12, men varför är det så – och finns det några fördelar med att dela med sig av nyheten tidigare än så?

Asabea tror att mycket handlar om norm. Att man lärt sig att det är så man ”ska” göra och att det är så rekommendationerna är. Men hon tror också att det finns något annat som ligger bakom beslutet.

– Jag tror också att det handlar om ett stigma kring missfall. Att man ogärna vill berätta innan man är mer trygg med att det inte blir ett missfall.

Asabea Britton
Det är andra gången som Asabea berättar tidigt att hon är gravid.

Varför Asabea valde att inte vänta var för hon önskar bryta den normen och visa att man också får berätta om en tidig graviditet – och glädjas av den. Dessutom kände hon inte riktigt orkade hålla en sådan stor hemlis för sig själv.

Annons

– Jag tycker tidig graviditet är tuff och då vill jag ha omgivningens stöd. Jag vet också att jag är en person som skulle tala öppen om missfall om det hände, för jag tror inte att jag velat bära på det tunga alldeles själv.

– Men det säger jag med största ödmjukhet eftersom jag aldrig haft missfall. Det kan ju vara så att jag känt annorlunda om jag varit med om flera missfall.

Fördelen med att berätta om en graviditet tidigt

Alla får självklart göra så som det känns bäst – och inte utgå från någon annan, men Asabea berättar ändå att för hennes del har det varit skönt att omgivningen vet varför hon mår som hon mår. Att de kan ha överseende för att hon är gravid.

– Det har även gett mig ett bra tillfälle att tala med mina barn om graviditet, att det kan vara skört och att missfall är något som sker. Det har varit fint och känns sunt att prata med dem om det i den här åldern innan det känns så dramatiskt.

Annons

Vad har du fått för respons på att du delade med dig av den fina nyheten så tidigt?

– Jag har fått en massa grattis och lyckoönskningar. Vissa är för vidskepliga för att säga grattis för tidigt, men jag har också fått ta del av mångas erfarenheter av att berätta tidigt.

Något du vill säga till den som precis fått veta att hon är gravid?

– Berätta när DU vill och skit i normer och att jämföra dig med andra. Du har all rätt att glädjas även åt en tidig graviditet. Om det visar sig att den inte går hela vägen så får du påminna dig om att det inte var för att du berättade om det. Då har du förhoppningsvis massa stöd runtomkring dig från de som visste.

Foto: Privat/TT

Så såg barnvagnarna ut förr – 10 riktigt nostalgiska bilder!Brand logo
Så såg barnvagnarna ut förr – 10 riktigt nostalgiska bilder!
Annons