En del av

Asabea Britton om reaktionerna över att hon ammade sin systers barn

31 mar, 2022 
AvHannah Bergroth
Asabea Britton
Det finns knappt något som väcker så stor diskussion som amning. Här berättar Asabea om reaktionerna hon fick när hon öppet skrev om att hon ammade sin systers nyfödda bebis.
Annons

Att amma kan vara en självklarhet för många och ser det mest naturliga i hela världen, medan andra kanske känner en osäkerhet och oro kring det. Oavsett hur du väljer eller har valt att göra finns det inget rätt eller fel – alla får göra som de vill.

Motherhood-profilen och bloggaren Asabea Britton delar dagligen med sig av erfarenheter och tankar kring sitt yrke som barnmorska. Genom sin välbesökta blogg och sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från förlossningsskador till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor.

Se också: 7 kändisar som fött hemma

7 kändisar som fött hemmaBrand logo
7 kändisar som fött hemma

Häromdagen lade Asabea ut en story på sitt Instagram-konto där hon berättade att hon vaktade sin syster Opokuas nyfödda barn. Ingen fara med det eftersom Asabea ammar och kunde ge bebisen mat ifall det behövdes. Storyn väckte diskussion hos följarna, vilket resulterade i att Asabea ville lyfta frågan ytterligare.

Annons

”Min inkorg brann upp efter att jag skrev att jag ammat min systers barn när jag var barnvakt igår,” skriver Asabea Britton på Instagram.

Asabea Britton om att amma andras barn

Asabea berättar att det här med att amma andras barn inte är någon stor grej för henne, men hon är ödmjuk och förstår att det kan vara det för andra.

”Mycket handlar såklart om ovana och normer. Är det något man aldrig sett eller reflekterat över förut kan det såklart kännas främmande och kanske märkligt. Det kan jämföras med ovanan för många i Sverige att se barn som inte är bebisar längre ammas. Har man dessutom en syn på bröst som främst något sexuellt blir det givetvis än mer svårsmält”, skriver Asabea.

Visst, det här med hur man väljer att ge sitt barn mat kan vara komplicerat eftersom det är personligt hur vi tycker och tänker. Ofta kanske det handlar om vilken relation man har till just amning.

”Har det varit svårt att amma kan tanken på att någon annan ammar ens barn säkert upplevas som provocerande”, menar hon.

Asabea Britton
Asabea Britton är barnmorska. Foto: Privat

Om följarnas reaktioner kring inlägget

Asabea har tidigare delat med sig av sina tankar kring det här och då inte riktigt fått de reaktioner hon förväntat sig.

Annons

– För snart fyra år sedan berättade jag att min äldsta syster hade ammat min äldsta son som inte tog vare sig napp eller flaska, när hon var barnvakt. Då var responsen inte så positiv direkt, berättar Asabea.

Nu blev hon förvånad över att så många av hennes följare ändå är öppna i den här frågan. Över 300 har kommenterat och de flesta tycker att det skulle kännas okej att amma någon annans barn.

– Jag förvånades faktiskt över den överväldigande positiva och konstruktiva responsen. Många som hade ammat närståendes barn eller hade mammor som gjort det. Många som delade med sig om hur vanligt det var i deras kultur. Många som inte kunde tänka sig att göra det själv kunde ändå reflektera kring varför. Det har lett till en hel del diskussioner om känslor kring amning och brösten. Så det har varit superfint, säger hon.

Asabea hade inte tänkt prata om det här, men känner sig nu glad över att hon valde att göra det. Hon menar att det är viktigt att avdramatisera amning på olika sätt och att visa att det är okej att vara normbrytande i sin amning oavsett hur man gör det.

Annons

Ja, när man läser igenom kommentarsfältet blir man väldigt glad över det folk delar med sig av.

En följare skriver:

– Jag lät min tvilling amma min dotter när hon var några veckor gammal när jag var tvungen att opereras och var bort en hel dag. Det kändes som en välsignelse att min syster fortfarande ammade sin 2-åring så att min tjej fick ha den tryggheten hos henne istället!

Även skådespelerskan och komikern Nour El Refai kommenterar:

– I arabvärlden kallas det mjölksyskon. När man ammat en annans barn är den mjölksyskon med ditt bar. Kärlekshandling.

Vill du läsa Instaposten i sin helhet och ta del av alla kommentarer – klicka här!

Foto: TT, Privat

Annons