Var tionde nybliven mamma lider av ätstörningar

uppgiven mamma

Var tionde nybliven mamma kan lida av ätstörningar. Med boken Mamma med ätstörning vill författarna Anna Ehn och Leone Milton uppmärksamma den här gruppen som ofta hamnar utanför vården.
6:17

Efter reklamen: Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditet

(6:17)

Den senaste tiden har ämnet ätstörningar hos gravida och nyblivna mammor uppmärksammats i media, bland annat i en artikel i Svenska Dagbladet. Ätstörningar kan triggas igång under graviditeten och den första tiden efter förlossningen då vikt och kost blir en ofrånkomlig del av vardagen. Särskilt hos kvinnor som tidigare lidit av ätstörningar.

För journalisten Anna Ehn var det så.

– Så fort amningen kom i gång så upplevde jag att det snabbt tömde mig på fett. Då knäppte det till i hjärnan: ”Oj, här rasar jag i vikt, vad bra”, säger hon till SvD.

Tillsammans med författaren Leone Milton är hon aktuell med boken Mamma med ätstörning (Natur & Kultur, 2021) där de intervjuat mammor med olika former av ätstörningar, anhöriga samt forskare och vårdpersonal med erfarenhet av de här frågorna.

Fler än var tionde nybliven mamma

Enligt en forskningsstudie från Karolinska Institutet lider fler än var tionde nybliven mamma av ätstörningar. Studien visar att det är den första tiden med barn som är mest riskfylld. Det är en period av höga förväntningar och lyckokänslor men också av trötthet och oro att inte räcka till.

Anna Ehn och Leone Milton

Författarna har själva erfarenhet av ätstörningar och vill bryta tystnaden runt nyblivna mammor med ätstörningar. Eva Lindblad

– Känner man då att man misslyckats, om barnet till exempel skriker om natten, är det lätt att man börjar vända det mot sig själv. Den enorma kärleken till barnet och det starka föraktet för en själv finns där samtidigt. Så komplext kan det vara, säger Anna Ehn i artikeln.

Bilden av den perfekta mamman

Även idealbilden av en nybliven mamma: stark, vacker, lycklig och tillbaka i sin matchvikt, spökar för många mammor. Här har sociala medier en stor inverkan, menar de båda artikelförfattarna.

Ett stort problem är att många av dessa mammor aldrig får eller söker hjälp. Det beror på att det finns en bild av att kvinnor med ätstörningar är unga och slanka. I själva verket är det ofta normal- till överviktiga mammor det handlar om.

Här finns mer information om gravida och ätstörningar samt hur man söker hjälp om man är drabbad.

Bild: TT, Natur&Kultur

Källa: SvD

Mer läsning för dig

Fia Anderberg: ”Min sjukdom har gjort mig rädd för att bli gravid igen”

Ny forskning ska hjälpa gravida med ätstörning – stora risker för både mamman och barnet

Hanna Hedlund: ”Lovat mig själv att inte vara en bantande mamma”