En del av

Bada inte efter att du ätit – och andra myter om sommaren

11 jul, 2023 
Simon Nilsson Larsson
En flicka i poolen och en grävling i skogen
Foto: TT
Hjälper det att kissa på huden om du blivit bränd av en manet? Hur många spindlar äter du i sömnen? Och får du kramp av att bada precis efter att du ätit?
Sommaren omfattas av många myter, här är några av de mest spridda.
Annons
5 vanliga resemyter de flesta av oss tror påBrand logo
5 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

1. Grävlingar biter tills det knakar – stoppa knäckebröd i stöveln

Många svamp- och bärplockare har fått höra berättelser om vildsinta grävlingar som går till attack om det blir störda. De sägs också vara envisa, och slutar inte bita förrän det säger knak.

Är det så då? Nej.

– Det stämmer ju faktiskt inte. Det är väldigt sociala och relativt ofarliga djur. Det är klart att de kan försvara sig, och då har de väldigt starka käkmuskler. Så de kan bita hårt, men det är inte det första de gör. Det första de gör är att springa därifrån och söka skydd om man stör dem för mycket, säger Andreas Seiler, viltforskare vid SLU i Grimsö, till SVT.

2. Kissa på huden när du blivit bränd av manet

Genom populärkulturen har det blivit känt att det bästa sättet att lindra smärtorna när du blivit tilltuffsad av en brännmanet är att urinera på skadan.

– Det som verkligen funkar mot brännmaneter är havsvatten. Skölj med havsvatten och åter havsvatten. Och är det så att man inte får bort trådarna så ska man undvika att gnugga med en handduk, då tenderar mer gift att utsöndras. Ta ett kreditkort och skrapa bort det, säger Marcus “Sommardoktorn” Olausson i Nyhetsmorgon.

Annons

3. Myggan exploderar om du spänner musklerna när den suger blod

Det finns många sanningar och osanningar kopplade till myggor. En av de mer spektakulära myterna är att insekten skulle bli så full med blod om du spänner huden medan den har nålen i dig att den till slut sprängs.

Men så är det alltså inte.

En mygga
En “myt” om myggor som stämmer är att du blir mer resistent mot myggbett ju fler du får.Foto: TT

4. Tvestjärtar kryper in i dina öron när du sover

Det låter ju mardrömslikt: att en insekt är så sugen på din hjärna att den väntar tills du sover, smyger sig över kudden, in i örat, knipsar hål på trumhinnan för att via hörselgången ta sig hela vägen in till sin väntande buffé.

Myten om tvestjärten har gett den smeknamnet öronmask och öronkrycka, och på engelska kallas insekten för earwig.

– Det har ­säkert hänt någon gång att de hamnat i någons öra, men det var knappast avsiktligt. De äter i första hand multnande växtdelar och gömmer sig i mörka skrymslen och vrår. Så, nej, det är inte så att de letar efter öron att gömma sig i, säger Didrik Van­hoenacker på ­Naturhistoriska riksmuseet till Aftonbladet.

Annons

5. Du äter åtta spindlar varje år i sömnen

En annan myt kopplad till kryp och sömn är att vi råkar äta minst åtta spindlar per år medan vi sover. Ursprunget till denna seglivade osanning är okänd, men det finns inget som tyder på att det skulle stämma.

6. Bada inte efter maten – du kan få kramp

Som liten fick många höra att det rent av var farligt att bada direkt efter maten. För att inte få kramp, och i förlängningen riskera att drunkna, är det viktigt att vila minst en halvtimme efter måltiden innan det är säkert att hoppa i plurret igen. Heter det.

Men det stämmer inte, utan är en av de mest seglivade myterna och har funnits med åtminstone sedan slutet av 1800-talet. Enligt SVT tror dock fortfarande en av fem på det.

Annons