En del av

Så hjälper du ditt extroverta barn – 8 tips från psykologen

09 aug, 2021 
Sanna Bergling
flicka med megafon och psykolog Caroline Kraus
Extroverta barn är sociala, initiativtagande och kan ibland ta mycket plats. Enligt psykologen Caroline Kraus kan det därför vara bra med ett par redskap hur man som vuxen pratar och hjälper sitt extroverta barn.
Annons
Vett och etikett - här är reglerna ditt barn borde kunnaBrand logo
Vett och etikett - här är reglerna ditt barn borde kunna

Extroverta barn är sociala, initiativtagande, modiga och har ofta stort fokus på kompisar. Barn som är extroverta kan behöva hjälp och stöd för att lära sig lyssna på andra, att inte alltid stå i centrum och göra lugna aktiviteter för att utveckla alla delar av sin personlighet.

Psykologen berättar – så pratar du med ditt extroverta barn

– Extroverta barn har ofta fantastiska personligheter, men kan behöva lite hjälp för att hitta strategier som kan hantera impulser och luta sig tillbaka för att släppa fram andra. Här har föräldrarna en viktig roll att stötta barnet, säger psykologen Caroline Kraus som här delar sina bästa tips för hur du som förälder kan prata och hjälpa ditt barn som är extrovert:

Annons

1. Normalisera barnets personlighet

Det är superviktigt att föräldrarna accepterar hur just detta barn är och pratar med barnet om att det är normalt, okej och bra att vara så som barnet är. Om barnet möts av ”åh nej var inte så där nu igen”, ”varför ska du alltid ta så mycket plats?” eller ”du kan ju aldrig lyssna på andra, typiskt dig”, kommer barnet känna skam och att något är fel på barnet vilket är mycket dåligt för självkänslan och det psykiska måendet. Att normalisera och acceptera barnets personlighet är därför a och o.

2. Öva på sociala koder

Det är lätt hänt att extroverta barn tar över i sociala situationer och har svårt att lyssna på andra. Därför måste man som förälder lära sitt barn sociala koder och öva på hur barnet ska kunna backa och ge andra utrymme. När man äter middag hemma kan man exempelvis bestämma att alla i familjen i tur och ordning berättar om något från dagen och att alla ställer en fråga var. På så sätt får barnet öva på att vänta på sin tur, berätta om sig dag, lyssna på andra och aktivt ställa en fråga.

Annons

3. Förstärk det positiva

Uppmuntra allt bra som barnet gör, plussa på hens egenskaper och undvik kritik av personligheten. Ni kan exempelvis säga ”vad roligt ni verkar ha det i den här leken som du kommit på”, ”vad fint att du har mycket att berätta” eller ”vad härligt att du är så modig”.

4. Hjälp barnet utveckla hela sin personlighet

Ett barn har flera olika delar i sin personlighet och ett extrovert barn kan behöva hjälp för att utveckla mer introverta sidor av sig. Föräldrarna måste lära sitt barn att använda alla resurser och det kan man göra genom att uppmuntra lugna aktiviteter både hemma och i föreningar. Exempelvis kan man titta på film tillsammans, läsa högt ut en bok, spela ett instrument eller göra något annat som barnet gillar.

5. Förbered barnet

För att undvika bråk och konflikter är det bra att ligga steget före, förbereda barnet på vad som kommer hända och ha en liten plan för olika situationer. Exempelvis kan man berätta att nu ska vi gå på bio och där måste man vara tyst för att alla ska kunna höra och titta på filmen. Efter filmen kan vi prata igen.

Annons

6. Inkludera barnet i vardagliga saker

Extroverta barn kan vara väldigt påhittiga och det kan vara en utmaning att exempelvis handla tillsammans i mataffären. Här kan man som förälder inkludera barnet och ge hen små uppdrag som att köra vagnen, hämta saker och uppmuntra barnet att vara lugnt och stilla genom att aktivera hen i en positiv riktning.

7. Hjälp barnet att hitta strategier

Barn vet inte alltid vad som är lämpligt, bra och användbart i olika situationer och därför måste föräldrar hjälpa barnet att lösa olika problem. Exempelvis om man som förälder får höra att barnet pratar och stör på lektionerna kan man prata om det hemma, repetera att man måste vara lugn och stilla i skolan och hjälpa barnet att hitta strategier eller verktyg. Man kan bestämma att när du är klar med en uppgift kan du läsa i en bok, bygga med lego eller vänta utanför klassrummet en stund. Föräldrarna kan också vara med i skolan då och då för att se hur barnet har det, det är alltid bra och jag tycker att föräldrar till alla barn borde vara med i skolan någon eller flera gånger per termin om de har möjlighet.

Annons

8. Hur har ni det hemma?

Barn gör inte som man säger, de gör som man gör. Om ni föräldrar är jättesociala, alltid har besök hemma och pratar snabbt eller högt så kommer barnet med stor sannolikhet ta efter detta. Om ni vill uppmuntra mer lugna sidor hos barnet kan ni som familj göra lugna aktiviteter och kanske ha ett par dagar per vecka där ni inte träffar någon annan utanför familjen. Är föräldrarna stressade kan man räkna med att energin smittar av sig i hemmet på varandra och på barnen. Det är föräldrarnas uppgift att visa vägen genom att sprida lugn och harmoni.

Bild: TT

Annons