En del av

Frasen att säga när barnet tjatar om godis

20 apr, 2023 
Hannah Bergroth
barn som äter godis
Hur ofta barnet får äta godis är upp till varje förälder att bestämma. Men när du tycker att tjatet kommer ofta kan småbarnsmamman Emmas lilla knep vara en bra lösning.
Annons

”Mamma, kan jag få godis?” är säkert en fråga som ställs nu som då. Och egentligen är det väl ingen panik, fråga måste barnet få göra – eller hur?

Men kommer den för ofta kan det bli riktigt jobbigt, och speciellt om det är svårt för barnet att acceptera ett nej.

5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena

Emma Bodén, 34, har två barn som är sju och två år gamla. Hon beskriver livet som småbarnsmorsa som ”ett hektisk ekorrhjul”.

– Det är tufft att få vardagen att gå ihop. Jag och barnen är inte hemma förrän närmare klockan fem, och barnen behöver vara i säng två timmar senare, säger Emma.

Och visst kan vi hålla med henne, det är mycket som ska hinnas med under de få timmar som blir kvar mellan hämtning och läggning.

Så gör mamman för att vardagen med barnen ska funka

För att förenkla vardagen har Emma hittat sina sätt. Emma berättar att hon handlar familjens mat på nätet, gör matlådor varje söndag och förbereder veckan så mycket det bara går.

Annons

– Det här gör att jag sparar tid, energi och även pengar.

Men den största vinsten har ändå varit att konflikterna med barnen har blivit färre. Emma berättar:

– Att storhandla med barn utsätter jag inte mig själv eller barnen för. Det är lätt att jag blir irriterad när de börjar springa runt eller tjata.

Emma Bodén
Småbarnsmamman Emma har hittat ett sätt som gör att konflikterna om godis blir färre.

Det här med att barn börjar tjata om något gott trots att det inte är godisdag är något som de flesta föräldrar kan känna igen sig i. I affären är det nästan ofrånkomligt, men visst händer det även om ni bara är hemma.

När – och hur ofta – barnen får äta godis och sötsaker är upp till varje förälder att bestämma. Oavsett hur de väljer att göra får man utgå från att de gör det som passar just den familjen.

Annons

Så svarar hon när barnen tjatar om godis

Emma berättar att det självklart händer att hennes barn vill ha godis, även om det inte är lördag (som är deras godisdag). Det har resulterat i att hon behövt ett hitta sätt att svara dem.

– När dottern som är sju år, ber om ett speciellt godis brukar jag svara ”den ser god ut! Den får du gärna välja på lördag”.

Hur brukar hon reagera när du säger så?

– Oftast tycker dottern att det är en bra idé, ibland blir hon besviken. Då svarar jag att hon får välja den när det är godisdag.

Emma menar att det kan vara bra att ibland våga säga nej till sitt barn, även i situationer där de finns andra människor i närheten. Mataffären är ett klockrent exempel. Hon tror inte att man som förälder ska behöva vara rädd för det eller att ta dialogen trots att det finns en risk för att det ska bli konflikt med barnet.

Men det finns saker du kan testa göra för att undvika att hamna där. Emma tipsar:

Annons

– Det jag tror är en av de viktigaste sakerna är att se till att ge bra förutsättningar, då är det stor chans att barnet förstår och att föräldern klarar av att hantera alla starka viljor och frågor.

Hur gör man det?

– Gör det när barnet och du som förälder klarar av att vara sitt bästa jag, och inte när någon är trött eller hungrig. Välj korta turer i affären. Ge förutsättningar för att lyckas!

En annan sak hon brukar tänka är att man inte behöver vara rädd för att höras när man tar dialogen med sitt barn – även om det såklart stundvis känns svårt.

– Man orkar inte alltid att vara pedagogisk, men hinner man tänka efter före så kan en konflikt undvikas, säger Emma.

Foto: Privat/TT

Annons