En del av

Mamman Elina: Så här gör jag för att få lättare förskolelämningar

31 mar, 2023 
Hannah Bergroth
Elina Lilja
Gråt, skrik, kaos – och en förälder som lämnar förskolan med ont i magen. När Elinas dotter alltid var ledsen när de skulle säga hej då var de tvungna att hitta ett nytt sätt som funkade för båda.
– Lämningarna är mycket lugnare, säger Elina.
Annons

Att lämna ett ledset barn på förskolan är aldrig roligt – även om man vet att det snabbt brukar gå över. Den där känslan att man lämnat kvar ett barn som gråter håller sig oftast kvar under resten av dagen.

Pedagogens bästa tips för en bra inskolningBrand logo
Pedagogens bästa tips för en bra inskolning

Småbarnsmamman Elina Lilja, 33, har en fyraårig dotter, och som liksom många andra barn har hon alltid velat varit nära sin mamma. Elina menar att det här har ställt till det lite för dem eftersom hon och dottern inte alltid kan vara tillsammans.

– Min dotter har alltid varit extremt mammig och har svårt för att lämna mig oavsett om hon ska till sin pappa eller förskolan, berättar Elina.

Om det är någon som verkligen vet hur det är med jobbiga lämningar och avsked så är det Elina.

Jobbig lämning på förskolan? Det här gjorde Elina

Att börja förskolan är nytt för både barn och föräldrar. Från att ha varit hemma tillsammans är det plötsligt dags för en vardag med tider att passa och rutiner att sätta.

Annons

Det är ett stort steg för alla – och det är inte konstigt om det tar ett tag att anpassa sig, menar Elina.

Elina berättar att dottern började på en förskola, men fick byta på grund av logistiska skäl. Nu stormtrivs hon och har hittat sin plats i barngruppen.

Elina
Elina berättar att det så gott som alltid är hon som lämnar dottern på förskolan.

Dock finns det en sak som de har behövt låta ta tid och det är lämningen på morgonen. Det har varit jobbigt för dottern att skiljas från mamma Elina.

De har testat olika metoder, men har nu landat i en rutin som funkar bäst.

– Jag följer med henne in så hon får visa olika leksaker och leka en stund med mig innan jag går.

Hur länge stannar du där?

– Det beror på hur mycket tid jag, men allt ifrån tio minuter till en halvtimme.

När det är dags för Elina att gå är hon noggrann med att förbereda dottern.

Annons

– Jag säger alltid till en stund innan att ”nu ska mamma snart gå” så hon är medveten om det. Och innan jag går får hon alltid en kram och en puss, och så berättar jag hur mycket jag tycker om henne.

Visst kommer det dagar när Elinas dotter är ledsen, då brukar de kramas extra länge och sedan vinka till varandra genom fönstret.

– Jag är väldigt noga med att det ska kännas bra för min dotter när jag går. På hennes förra förskola var det lite svårare för där fick man inte gå in. Det slutade oftast med att pedagogerna tog henne, vilket gjorde att hon fick panik och kunde skrika ett bra tag innan hon lugnade ner sig, säger Elina och fortsätter:

– Nu när jag möjlighet att gå in kan vi göra på vårt sätt, vilket funkar så mycket bättre.

För många småbarnsföräldrar är morgonen hetsig. Hur brukar du som förälder tänka?

– När jag lämnar säger jag alltid åt mig själv ”stressa inte”. Och så låter jag dottern säga hej då i sin takt, det blir oftast bäst så.

Annons

”Nu är lämningar mycket lugnare”

Orsaken till varför Elina började göra så här var för att hon insåg ganska snabbt att det inte fungerade att bara lämna över dottern till pedagogerna och sedan gå iväg. Dottern var ofta ledsen och lämningarna var rent ut sagt förfärliga.

– I början fick jag alltid höra att det var mycket bättre med att säga hej då snabbt och sedan gå, och eftersom det var mitt första barn så litade jag på att det var så man skulle göra. Men eftersom jag snabbt insåg att det inte fungerade för oss så bytte jag metod.

När Elina ser tillbaka på hur lämningarna var innan får hon ont i magen. Dottern gallskrek varje gång som Elina lämnade och det var inte ett roligt sätt att starta dagen på.

Men nu efter att de justerat rutinen har lämningarna blivit mycket lättare.

– Nu är lämningarna mycket lugnare. Vissa dagar blir hon såklart ändå ledsen, men det går över lika fort. Hon känner sig mycket tryggare och jag slipper gå där ifrån med en klump i magen och tårar i ögonen.

Annons

Vad skulle du säga var lösningen för er?

– Min dotter har alltid haft ett stort behov av närhet och de gånger jag tog lämningarna i hennes takt insåg jag att det var bättre. Hon behövde att jag stannade kvar med henne en stund och ge henne tid, uppmärksamhet och närhet.

Om man som förälder har ett barn som gråter varje morgon när hen lämnas, vad är ditt bästa tips?

– Gör precis det som känns rätt för er, ingen kan säga vad som funkar bäst för ditt barn. Testa olika metoder tills ni hittar den som passar er bäst. Om pedagogerna stör sig på ert sätt, har du rätt att säga i från. Stå på dig för det är du som känner ditt barn bäst!

Foto: TT/Privat

Annons