En del av

Experten: Så ska du tänka när det gäller mat till barnen

24 nov, 2022 
https://image.motherhood.se/image-8544538?imageId=8544538&width=1320&height=1320&cropw=66.67&croph=100&x=19.05&y=0
Hannah Bergroth
Upplever du att barnen endast äter några riskorn eller kokt pasta när det vankas middag? Här ger experten tips på hur du ska tänka när det gäller mat (och hur du får dem att testa nya rätter).
Annons

Korv, köttbullar, fiskpinnar och pasta. Om du frågar småbarnsföräldrar vilken maträtt deras barn gillar får du säkert samma svar. Många barn älskar enkla rätter där konsistens och smak är bekant för deras små munnar.

Men hur ska man som förälder egentligen tänka när det gäller mat och nya smaker till barnen?

Se också: Så vägleder du ditt barn i trotsålder – se 4 tips här

Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips härBrand logo
Så vägleder du ditt barn i trotsåldern - se 4 tips här

Kristina Andersson är näringsfysiolog och hon menar att en början kan vara att man själv ser över sitt tankesätt och förhållande till mat.

– Vi vet att vi behöver äta lite av olika råvaror för att vi ska få i oss all näring och lagom mycket energi. Jag tänker att man som förälder kan lära barnen det redan från början så de får ett hälsosamt förhållningssätt till mat, säger Kristina.

Annons

Få barn att testa nya maträtter

Som alla människor har även barn olika smaklökar. Vissa rätter gillar de bättre än andra och det är normalt. Man kan inte tycka om allting.

Katarina Andersson
Kristina Andersson är näringsfysiolog och föreläser samt skriver böcker inom ämnet. Just nu gör hon ett samarbete med Newbody family för att öka kunskap om hur smarta matval kan påverka hälsan och välmåendet. Foto: Bianca-Brandon-Cox

Men som förälder kan det ibland kännas som att steka köttbullar och koka pasta är det enda man gör. Kristina säger att det inte är något att oroa sig för, men hon menar att det kan vara en idé att presentera nya rätter och smaker till sina små familjemedlemmar.

– Ställ fram och visa att ni vuxna äter av allt som finns på bordet. Fråga om barnet vill smaka, utan att det blir ett måste eller tjat. Tids nog kommer barnet bli nyfiken och vill förhoppningsvis testa, säger hon och fortsätter:

– Ett annat klassiskt knep är att låta barnet vara med och laga de nya rätterna. Att hen får röra råvaror och grönsaker leder ofta till en nyfikenhet och att hen blir mer öppen för att testa och äta mer.

barn bakar med mamma
Att få vara med i köket och baka eller laga mat är något barn gillar. Låt dem smaka medan ni håller på, det gör förhoppningsvis att intresse för mat växer.

Men det finns vissa saker man kan försöka undvika.

– Försök att inte ge belönande alternativ till barnet, som exempelvis att det blir efterrätt efteråt. Då tycker jag det är bättre att det istället kan handla om att få välja av det som redan serveras. Vill barnet bara äta pasta eller potatis så är det helt okej.

Annons

Tycker du att man som förälder behöver oroa sig för att barnen inte får i sig tillräckligt med näring?

– Nej, det tycker jag inte. Istället kan man försöka tänka på att skapa förutsättningar för barnets framtida hälsa och välmående, och ge vanor som de har med sig resten av livet. Utan att för den delen förstora upp och skrämma med att viss mat är något farligt eller dåligt.

– När det gäller mindre barn så har de ofta perioder då de är väldigt ensidiga i sin kost, men det ser jag inte som någon fara.

Mat till barn – så kan du tänka

För en familj där jobb, skola och aktiviteter behöver pusslas in är det ibland svårt att hinna tillreda den mat man önskar. Kristina tipsar om att förberedelse och planering kan hjälpa så att även vardagsrätterna får det lilla extra.

– Se till att skapa förutsättningar så att det finns bra råvaror hemma att laga maten ifrån. Kanske det går att göra storkok av vissa saker?

Annons

Som förälder har man en tendens att krångla till saker – för man vill ju så väl och sätter oftast sitt barn i första hand.

När det gäller mat behöver det inte vara så komplicerat. Kristina förklarar:

– För att vi människor ska få i oss näring och energi behöver vi äta lite av varje. Rotfrukter, baljväxter, ris, spannmål, grönsaker, kött, fisk, fågel och mejeriprodukter är toppenbra källor till näring. Exakt vad du lagar av det är egentligen oviktigt.

pojke äter ris
Tips! Var inte rädd för att låta barnet provsmaka nya rätter. Med tiden kommer barnet att vänja sig vid de nya smakerna (trots att hen kan vara skeptisk i början).

Vad är ditt bästa tips till alla småbarnsföräldrar?

– Jag tänker att man som förälder kan försöka vara lite krass, utan att för den delen vara för hård eller tjatig. Det räcker med att man berättar för barnet att det här är maten som serveras idag och att det inte finns några alternativ.

– Tänk på att det är vi vuxna som kan hjälpa barnen och lära dem hur vi ska förhålla sig till mat. Det går inte att bara låta smaken och njutningen avgöra var man ska äta, avslutar Kristina.

Foto: TT, Bianca-Brandon-Cox

Annons