En del av
Artikeln innehåller reklamlänkar

Odla med barn – bästa tipsen för att komma igång!

13 apr, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
flicka som vattnar
Roligt, lärorikt och gott! Odla och fixa fint i trädgården eller på uteplatsen tillsammans med era barn. Här är några enkla tips som gör det lättare att lyckas med odlingarna.
Annons
Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"Brand logo
Experten om pollenåret 2021: "Kraftig blomning"

Att plantera och odla med barn måste ju vara något av det mysigaste man kan göra tillsammmans! Därtill är man utomhus, arbetar med händerna och lär barnet något värdefullt och användbart. Dags att inta trädgården och uteplatsen!

Enkla sätt att odla med barn - 3 tips

Ett grundläggande tips är att hålla det enkelt. Kanske räcker det med två krukor i köksfönstret i första vändan. Nästa gång vågar ni er på en hel pallkrage till uteplatsen eller i trädgården.

Annons
  1. Börja i liten skala
    Testa er fram. Välj två eller max tre fröpåsar som ni sedan planterar. Begränsa även utrymmet till en balkonglåda, några krukor eller en del av rabatten i trädgården.

  2. Odla ätbart
    Något av det bästa är att äta det man själv har odlat. Ni kommer bli förvånade när barnen plötsligt vill ha sallat på tallriken. Testa till exempel ärtskott, krasse eller goda salladssorter, till exempel machésallat. Är lätt att odla, gott och supernyttigt! Även smultron och jordgubbar är lättodlat om man köper en färdig planta.

  3. Odla snabbväxande
    Att vänta är det tråååkigaste som finns tycker barn. A och o är därför att välja växter och frön där det går undan. Redan efter ett par dagar ska man kunna skymta ett litet skott i jorden.Tips på snabbväxande fröer för otåliga små odlare är: Krasse, kattgräs, solrosskott, sallat, luktärtor och morot.

En annan fin del av odlandet är att barnet får en egen uppgift som de ansvarar för. En uppgift hen kommer ta på största allvar. Låt barnen få sina egna sådder och gärna sina egna krukväxter att vattna, ge näring och pyssla om.

Kom igång att odla med barn!

Vi har samlat våra trädgårdsfavoriter för de allra minsta odlarna.

1. I väntan på det första skottet: Bocciaspel från Babyshop. 2. Kratta för barn med träskaft. 3. Prickiga trädgårdshandskar för barn. 5. Insirerande odlingsbok Så ett frö (reklamlänk). Fin pallkrage natur (reklamlänk). 6. Trädgårdsredskap i miniformat.

Annons