En del av

Ny studie: Ökad risk för diabetes för barn som drabbats av covid-19

12 jan, 2022 
Redaktionen Motherhood
mamma pussar sin dotter

En ny amerikansk studie visar att barn som drabbats av covid-19 kan ha en ökad risk att utveckla diabetes. Här får du veta mer.

Annons

Som förälder är man ständigt orolig över sitt barn. När barnet är litet handlar det ofta om praktiska saker man oroar sig för, exempelvis om hen får i sig tillräckligt med mat. När hen vuxet till sig handlar det ofta andra saker så som så som relationer, vad hen gör på fritiden eller vem hen umgås med.

Men en sak som nästan alltid oroar sig för är att barnet ska bli sjuk. Och just nu, när en pandemi har tagit över världen, kan det nästan kännas omöjligt att skydda hen.

Har ditt barn haft covid-19? Är du orolig över vad hen kan få för konsekvenser i framtiden? En ny stor studie från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) visar att det finns en chans att barn som drabbats av covid-19 är betydligt mer benägna att utveckla typ 1- eller typ 2-diabetes mer än 30 dagar efter sin sjukdom, än sina jämnåriga som inte var smittade. Studien består av granskad data som samlats in från över 2,5 miljoner patienter, i ålder 0–17 år, under en tidsperiod mellan mars 2020 till juni 2021. Här förklarar vi hur det hänger ihop samt vilka symptom du som förälder kan hålla koll på.

Se också: Så har pandemin påverkat kvinnor positivt

Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivtBrand logo
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

Det som forskarna kom fram till var att de barn som insjuknat i SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19, var mer än två gånger mer benägna att få diagnosen diabetes än de barn som aldrig insjuknat i coronaviruset. De hade även större risk att utveckla sjukdomen än barn som fick andra, svåra luftvägssjukdomar.

Annons

Antalet covidfall bland unga ökar

Att smittoantalet ökar är egentligen ingen nyhet. Nästan varje dag informeras vi om skrämmande siffror som säger att antalet covid-smittade ökar runtom i världen. Ja, som det ser ut nu är det på grund av omikron-varianten som vi har ett nytt rekord i antalet fall bland både vuxna och barn.

I samband med detta släppte Centers for Disease Control and Prevention resultatet av den här forskningen.

Större risk för diabetes

Det har pratats mycket om hur vi människor påverkas av den här pandemin. Ekonomiskt är en del, men även följdsjukdomar och psykisk ohälsa är en annan. Nu, med tanke på vad den här studien visar, kan den nuvarande ökningen av covid-fall få oerhörda konsekvenser i framtiden.

”Att ha covid, inte bara att vara vid liv under pandemin, utan faktiskt få sjukdomen, var förknippat med ökad risk för diabetes”, förklarar en av forskarna.

Dock är det inte klart hur exakt covid-19 och diabetes är kopplade till varandra, men en sak som är viktigt att förstå skillnaden mellan typ 1- och typ 2- diabetes eftersom de påverkar kroppen på olika sätt. Det som de har gemensamt är att de kan, liksom andra sorters sjukdomar, förvärras om man inte sköter dem eller blir sjuk i någon annan sjukdom.

Annons

En slutsats av studien säger att båda typerna av diabetes är mer benägna att diagnostiseras hos barn med covid-19 än de som aldrig haft viruset.

”Det finns några antydningar om att SARS-CoV2-viruset kan ha en negativ interaktion med cellerna som gör insulin. Det är också troligt att covid-19 kan utlösa autoimmuna sjukdomar hos människor, vilket potentiellt kan orsaka typ 1-diabetes.”, menar forskarna.

Har ditt barn haft covid-19 och är du orolig? Tänk så här!

Om ditt barn har insjuknat i covid-19 och du känner dig extra orolig, behöver du som förälder hålla extra koll på eventuella diabetessymptom. Ökad törst och hunger, illamående och kräkningar, magsmärtor eller viktminskning eller att kissa oftare är sådana symptom. Då måste ni söka vård.

Källa: Prevention

Foto: TT

Annons