En del av

Hur många aktiviteter är lagom för mitt barn?

10 aug, 2022 
Kajsa Kaijser
Hanna Fischer
Barn på dansklass och Motherhoods experter
Barnläkaren Kajsa Kaiser pratar om en "aktivitetshets" och psykologen Hanna Fischer om varje barns unika förutsättningar. Hur vet man egentligen vad som är lagom för just sitt barn?
Annons
VIDEO: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
VIDEO: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Vi vet att fritidsaktiviteter är bra för både barn och vuxna, men i vår iver att aktivera våra barn går det ibland överstyr. Det måste passa hela familjen och finnas tid kvar till fri lek, enas Motherhoods experter om. Läs hela svaret på frågan nedanför.

VECKANS LÄSARFRÅGA

Hur mycket aktiviteter utöver förskola är bra för barn med tanke på att återhämtning är minst lika viktigt?

Kajsa Kaiser, Motherhoods expertpanel
Kajsa är barnläkare och expert i Motherhoods expertpanel.

Barnläkaren: Det är svårt att stå emot aktivitetshetsen

Ibland tror jag att vi föräldrar har svår att föreställa oss hur annorlunda barnens dagar är mot våra egna. En sensommardag när jag stressat hem från jobbet och hämtat badsaker för att ta med barnen direkt från skolan till stranden, frågade jag barnen om det inte var härligt att hinna till stranden. Barnen svarade att jo, det var det ju, men det var tredje gången idag de var där. De hade varit där med först skolan, sen fritids och nu med mig. En termin fick jag slita barnen varje gång från fotbollsspel på skolgården med en fritidspedagog som är gammal fotbollsspelare, för att dra i väg dem till fotbollsträningen. I efterhand inser man att det var lite skevt, att det snarare handlade vad vi som föräldrar ställt oss in på.

Annons

Vi har själva ofta lite monotona dagar på jobbet, men barnen gör faktiskt många saker på både förskolan och skolan. När jag ser mig runt ser jag barn som inte har så mycket tid kvar till fri lek, varken själva eller med andra barn. Ändå är det den fria leken vi vet är så viktig för barnets utveckling. Det är svårt att stå emot aktivitetshetsen, speciellt när barnen gått något år eller två i skolan och alla håller på med flera saker, men man ska akta sig för att ruta in all barnets tid och att göra det för tidigt. Aktiviteterna skapar också stress i hela familjen, för det blir ännu fler tider som ska passas och stör matordningen och kvällsrytmen. Me det sagt är det såklart fint när barnen får lära sig mer om något de gillar under den mottagliga period de är i. Det kan också vara värdefullt för barnen att få vara i andra sociala sammanhang än i de så småningom fixa sociala roller som bildas i skolan och på fritids.

Aktiviteterna skapar också stress i hela familjen, för det blir ännu fler tider som ska passas och stör matordningen och kvällsrytmen

Kajsa Kaiser, barnläkare
Hanna Fischer, Motherhoods expertpanel
Hanna är psykolog i Motherhoods expertpanel.

Psykologen: En del barn blir lätt uttråkade, andra blir stressade

Vilken viktig fråga och den har ett enkelt svar: lagom :-) En del barn har inga fritidsaktiviteter och andra har för många. En del barn är uttråkade varje dag och andra är stressade. Det är så lätt att bara hänga på vad alla andra kompisar gör, vilket kan innebära att barnet har två eller kanske fler aktiviteter vissa dagar i veckan. Försök stanna upp och tänka till. Lyssna till rekommendationer vad gäller barns rörelse: generationpep.se eller skolsköterskan. Hellre ett glatt barn som sover tillräckligt och har lagom med aktiviteter - lagom innebär ju att det ska passa hela familjen - än ett barn som är stressat eller uttråkat.

Foto: TT/Motherhood

SE OCKSÅ: Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnenBrand logo
SE OCKSÅ: Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnen
Annons