En del av

Paulinas dotter fick borrelia och blev förlamad – återställd idag

05 jul, 2021 
https://image.motherhood.se/bianca-kronlof-oppet-brev.jpg.jpg?imageId=7622221&x=0&y=10.429447852761&cropw=100&croph=85.889570552147&width=1318&height=1318
Sanna Bergling
paulina gunnardo
En sommardag ser Paulina Gunnardo att dottern plötsligt får ansiktsförlamning. Hon var bara fem år och hade fått borrelia. Så blev dottern frisk – och detta tänker Paulina på idag för att skydda sig själv och barnen.
– Vi är fortfarande ute jättemycket i skogen och det måste man få vara, säger Motherhoodbloggaren.
Annons
Så skyddar du sig mot fästingar
Så skyddar du sig mot fästingar

Sommaren 2019 är familjen Gunnardo redo för semester. Bilen är packad och familjen ska ge sig av när Paulinas döttrar börjar bråka i hallen.

– Jag ser hur min stora tjej som då är fem år blir ledsen och börjar gråta. När barnen gråter drar ju ansiktet ihop sig och blir spänt, men det händer inte och jag ser direkt att något är konstigt med henne. Ena halvan av hennes ansikte hängde inte med. Jag blev helt chockad och stod bara där och tittade på henne för att förstå vad det var jag såg. Tusen tankar for genom huvudet, berättar Paulina Gunnardo.

Paulina Gunnardo med familj
När Paulinas dotter fick borrelia hade de inte ens sett en fästing på henne.

Aldrig sett en fästing på dottern

Den typiska ringen för borrelia fanns inte på dottern och Paulina Gunnardo, bloggare på Motherhood, hade inte ens sett en enda fästing på henne.

Annons

– Jag visste inte alls vad de var och vi ringde vårdguiden. De sa att vi måste åka in på en gång. Vi rev ihop lite saker och åkte in så snabbt vi kunde. Läkaren som vi träffade kunde inte svara på vad det var men beslöt tillslut att vi skulle ta ett ta prov från ryggmärgen för att se om det var borrelia, säger Paulina Gunnardo.

Paulina berättar att hennes dotter var rädd och behövde sövas för att ta ryggmärgsprovet.

– Vi försökte lugna och stötta henne i att ta proverna, men det gick inte, hon vad så himla rädd. Personalen var helt fantastiska och gjorde oss trygga. En sjuksköterska fyllde en spruta med vatten och lekte med henne. Efter en stund bytte han ut vattnet mot medicin som hon fick för att bli sövd, allt gick lugnt till och det är glad för. Resultatet visade att det var borrelia, berättar Paulina Gunnardo.

Paulina Gunnardo: Såhär tänker vi idag

1. Är uppmärksamma och har stor respekt för fästingar.

1. Använder gärna leggings eller byxor och uppdragna strumpor när barnen går i högt gräs eller skog och undviker de snårigaste ställena om vi har bara ben.

2. Kollar kroppen när vi varit ute på platser där fästingar trivs. Bland annat mellan tår, i ljumskar och i armhålor.

3. Är ute i naturen och njuter av livet! Vi är fortfarande ute jättemycket i skogen och det måste man få vara, men däremot är jag noggrann.

Annons

Lättad att det var borrelia – och inte något annat

Eftersom familjen inte visste om dottern hade haft en fästing eller inte flög tankarna omkring på vad det kunde vara, berättar Paulina.

– Det är ju lätt att tänka det värsta och jag blev därför nästan lättad när det var borrelia och inte något annat, även fast jag vet att borrelia också kan vara väldigt allvarligt. Hon fick antibiotika intravenöst på plats på sjukhuset och därefter kunde vi ge henne antibiotika hemma genom en vätska som vi blandade med glass, säger Paulina Gunnardo.

Paulina Gunnardo och dottern.
Allt gick bra, och idag är Paulinas dotter helt återställd. Foto: Clara Mortensen

Förlamningen i ansiktet la sig snabbt men Paulina Gunnardos dotter fick snart en annan reaktion som kan ha berott på antibiotikan.

– Mot slutet av antibiotikakuren reagerade hon starkt och vi fick ligga inne på sjukhus för observation. Som tur var lugnade det ner sig och behandlingen gav bra resultat. Sen var allt som vanligt igen, hon mådde bra och vid återbesöket konstrades att hon var helt återställd utan komplikationer. Det var jätteskönt att veta att allt gått bra, säger Paulina Gunnardo.

Annons

Några fakta om Borrelia:

Borrelia sprids från fästingar och ungefär hälften av dem som blir bitna av en infekterad fästing får en ringformad rodnad där fästingen suttit.

Många som blir smittade av borrelia får inga symptom alls och livet går vidare utan bekymmer, men för andra kan konsekvenser bli allvarliga med bland annat förlamningar.

Foto: Privat, Clara Mortensen

Annons