Barnläkaren Kajsa Kaijser om RS-virus: Då ska du söka vård

Mamma håller om sitt sjuka barn

Snuva, hosta och i värsta fall feber – en förkylning kan vara seg och hålla i sig länge. För vuxna brukar det gå över av sig själv, men för små barn kan det bli riktigt allvarligt.

RS-virus är ett av våra vanligaste luftvägsvirus och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion hos små barn. På stora barn och vuxna blir det oftast en övre luftvägsinfektion, alltså en vanlig förkylning. Små barn har väldigt små luftrör i lungorna, de blir trånga och slemmet segt – vilket gör det svårt att andas.

Då ska du söka vård för RS-virus

Att barn är förkylda är inget ovanligt och är inte farligt, men om de är sjuka länge och inte blir bättre kan det vara bra att söka vård. Men när är det dags att göra det?

Se också: Barnläkaren: Så vet du att din barn har RS

Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset
2:28

Efter reklamen: Barnläkaren: Så ser du att ditt barn har RS-viruset

(2:28)

Slå på ljud

Slem i halsen, täppt näsa och hosta är tydliga förkylningssymtom som påverkar andningen, och det är ofta där du kan se om det är dags att uppsöka läkare. Så här förklarar barnläkaren Kajsa Kaijser.

– Verkar ditt barn ha jobbigt med andningen, det vill säga andas snabbt och ytligt eller att det börjar se jobbigt ut för barnet att andas? Kan du se hur revben och bröstkort syns i andetaget? Sitter ditt barn still, men är ändå stressad? Det är några tecken på att hen kan ha problem med andningen, säger Kajsa.

Även andra symtom som att inte vilja äta är också något som påverkas också när barnet är förkyld.

– När barnet inte längre vill äta, kanske tar bröstet eller flaskan men släpper igen och det inte blir ngn måltid, är det alltid dags att söka vård med ett spädbarn – oavsett orsak, menar hon.

Motherhoods läsare berättar: Så kände vi när våra barn fick RS-virus

Men hur många dagar ska man tänka att är ”normalt”?

– Håll lite koll på dagarna. Det brukar peaka dag fyra till fem. Ibland måste barnet få en bedömning och lite inhalationer flera gånger under förloppet, men ändå kunna åka hem emellan. Det är svårt att bedöma ett mycket litet barn, man ska ha låg tröskel för att be om hjälp under barnets allra första månader, säger Kajsa Kaijser.

Tänk på! Du känner ditt barn bäst och som mamma har man ofta en magkänsla. Om du tycker att ditt barns allmäntillstånd har förändrats, är nedsatt och att barnet gör andningsuppehåll ska du alltid ringa 112.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Barnläkaren: 6 saker att tänka på när äldre syskon är på förskola under RS-säsongen

Utvald läsning