En del av

Motherhood-profilen Asabea Britton släpper bok om hur barn blir till

10 mar, 2022 
AvHannah Bergroth
Asabea Britton
Foto: Elvira Glänte/Norstedts
”Mamma, hur blev jag till?” I samma stund som frågan ställs öppnas en dörr till nya, spännande samtalsämnen. Barnmorskan Asabea Britton släpper en bok som ska guida vuxna i hur man pratar med barn om att få och föda barn.
– Jag hoppas att boken ska bidra till att bevara de små barnens ofta odramatiska inställning till att föda barn, säger Asabea.
Annons

Barn är nyfikna och är inte rädda för att fråga och prata högt om saker – oavsett om det handlar om roliga, svåra eller känsliga ämnen. Börjar ditt barn undra hur hen kommit till världen? Eller är det snart dags för ett syskon?

Barnmorskan och Motherhood-profilen Asabea Britton såg att det fanns ett behov av att guida och hjälpa föräldrar. Nu släpper hon en spännande faktabok för föräldrar som behöver lite hjälp på traven att förklara hur ett barn blir till. Smart va? För illustrationerna i boken står en annan Motherhood-profil bakom, nämligen Hejhejvardag-Louise.

Se också: Lär känna Asabea Britton

LÄR KÄNNA ASABEA BRITTONBrand logo
LÄR KÄNNA ASABEA BRITTON

Asabea Brittons bok Hur blev jag till? Och hur kom jag ut?

I boken Hur blev jag till? Och hur kom jag ut? får vi följa Ebo som ska bli storebror. I takt med att hans mammas mage växer börjar det dyka upp frågor hos honom. På ett enkelt och fint sätt skriver Asabea om hela resan – från att ett ägg blir befruktat, de nio månaderna i magen till att barnet föds.

Bokomslag till Hur jag blev till? Och hur kom jag ut? Skriven av Asabea Britton
Boken Hur blev jag till? Och hur kom jag ut? är skriven av Asabea Britton och illustrerad av Louise Edlund Winblad. Foto: Norstedts

Det som för en vuxen kan kännas svårt att prata om blir tack vare den här faktaboken, något spännande och fint. Här berättar Asabea om idén till boken

Annons

Hej Asabea! Kan du berätta, hur föddes idén till boken?

– Idéen om att skriva en bok kom från förlaget Rabén & Sjögren. De ville att jag skulle skriva en bok om att föda barn och att den skulle illustreras av Louise. Jag nappade direkt!

Åh, vad roligt med en sån förfrågan. Vad var det som gjorde att du tackade ja?

– Dels kändes det som en stor ära att ens bli tillfrågad, men också för att jag ville ta chansen att jobba med proffset Louise. Dessutom tänkte jag på att jag ville skriva en bok som jag själv hade velat läsa till mina söner.

Asabea Britton känner sig stolt över sin första barnbok. Foto: Elvira Glänte/Norstedts

Hur skulle du beskriva boken?

– Det är en faktabok riktad till barn 3–6 år som handlar om olika sätt att göra och föda barn. Jag har verkligen försökt göra den så inkluderande som jag kan. Jag vill att så många barn som möjligt ska känna sig inkluderade oavsett om de blivit till via samlag, insemination, donation eller IVF. Om de fötts vaginalt eller via kejsarsnitt. Jag hoppas att boken är ska kännas varm och informativ.

Annons

Är det något särskilt du vill förmedla med boken?

– Jag hoppas att boken ska bidra till att bevara de små barnens ofta odramatiska inställning till att föda barn. Jag hoppas det någonstans ska bidra till en djupt liggande trygghet hos dem, att kroppen kan. Men att det finns många olika sätt att göra det på. Jag hoppas de två budskapen kommer fram.

Hur var det att skriva en barnbok?

– Lärorikt och roligt. Jag har aldrig gjort det innan så det har verkligen blivit ”learning by doing”. Jag har fått massa stöd från min förläggare och Louise. Det har varit så kul att skriva med barnen i åtanke. Under skrivandet har jag tänkt att den ska läsas av min son som är nu 3,5 år. Han har varit mina musa, haha!

Haha, underbart! Blev slutresultatet som du tänkt dig?

– Det blev inte som orginalidén jag hade, men jag tycker den blev ännu bättre och tydligare. Jag är så nöjd med resultatet! Det finns säkert saker jag hade kunnat göra ännu bättre men med den plats vi hade så tycker jag det blev jättebra. Jag hoppas boken ska väcka fler frågor hos både barnet och den som läser – och öppna upp för diskussion.

Annons

Fint. Vad betyder boken för dig?

– Jag är väldigt stolt över den. Jag hoppas den ska tas emot väl. Det hela känns lite nervöst, men oavsett är jag väldigt stolt.

Det ska du vara. Och sista frågan, är du sugen på att skriva fler böcker?

– Ja! Hundra procent. Jag håller faktiskt på att skriva en bok men för vuxna tillsammans med min syster, den är planerat till hösten. Men jag är peppad på att skriva mer för barn i framtiden också om jag får chansen.

Boken planeras att släppas 10 juni 2022.

Foto: Pressbilder/Norstedts

Annons