En del av

Barnmorskan om förlossningsvården: Så ser vardagen ut – kris för kris

25 okt, 2021 
AvSanna Rossäng
Matilda barnmorska SöSdertälje sjukhus

Platsbrist, personalbrist, rädsla för förlossningsskador och att bli hemskickad tidigt samt bristande stöttning med amning. Det är några av de vittnesmål som aktualiserats när förlossningskliniker runt om i Stockholm slår larm – igen. Matilda, 41, jobbar på Södertälje sjukhus förlossningsklinik och berättar hur deras avdelning jobbar mot de hård pressade områdena.

Annons

Trots att barnmorskor slår larm om förlossningsvården fortsätter vittnesmålen från förlossningskliniker att strömma in. Bland annat gästade barnmorskan Tove Brohed SVT:s Morgonstudion under tisdagsmorgonen och berättade om kaoset på förlossningsavdelningarna i Region Stockholm och barnmorskestudenter i Göteborg gör uppror under initiativet Barnmorskestudentupproret där det står klart att endast 4 av klassens 31 studenter vill jobba inom förlossningen under rådande arbetsmiljö efter examen.

Se även: Barnmorskan Veronica svarar på vanliga förlossningsfrågor

Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossningBrand logo
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning

Matilda, 41, är barnmorska med 13 års erfarenhet och har under åren jobbat på flera olika förlossningskliniker runt om i Stockholmsområdet. Just nu är hon verksam som barnmorska på Södertälje sjukhus förlossningsklinik. Motherhood tog ett snack med henne om hur vardagen och arbetssituationen ser ut. Här berättar hon hur de jobbar mot att skapa trygghet i en allt mer pressad vårdenhet.

Annons

Platsbrist

– Detta är ett större problem, politiker som inte ser problemet, trots att vi slår larm om det. Vi gör verkligen allt vi kan för att alla som valt att komma och föda hos oss ska få plats. Är det fullt på avdelningen försöker vi ordna plats inom Stockholmsregionen, vilket oftast går bra. Det kan vara bra att vara inställd på att en hänvisning kan bli aktuell, så det inte blir kommer som chock när värkarna väl satt igång. Ha en plan om ni måste åka någon annanstans än det ni tänkt. Kolla gärna upp vart sjukhusen ligger och hur man tar sig dit. Självklart förstår vi besvikelsen när man blir hänvisad, det känns inte rätt för oss heller, men det måste vara bättre att få komma till ett sjukhus där det finns plats, där det finns möjlighet till stöd och närvaro av personal än en överfull avdelning.

Personalbrist

– Visst har vi också personalbrist. Många gånger är det timanställda som räddar oss ordinarie barnmorskor och täcker de luckor som finns. Vi ordinarie personal ställer upp och tar extrapass, vilket i det långa loppet resulterar i att vi arbetar för mycket övertid och blir sjuka – och därmed lämnar många barnmorskor förlossningsvården. Man tänker att man kan dra ner på vårdplatser men sen när hela Stockholm är överfullt och det inte går att hänvisa till andra sjukhus i andra län står plötsligt en avdelning med för många födande och familjer än vad vi har rum – och framför allt personal till.

Annons

Förlossningsskador

– Det pågår ständigt ett utvecklings- och förbättringsarbete kring bäckenbotten och bristningar. Vi har lärt oss identifiera riskfaktorer och försöker arbeta förebyggande. Ett sådant förbättringsarbete är att vi numera är två barnmorskor vid framförandet – om risk finns. Vi är också två barnmorskor som inspekterar eventuell bristning tillsammans. Vi lägger rikligt med bedövning innan inspektion för att kunna göra en så noggrann bedömning och suturering (stygn, reds. anm) som möjligt. Har man besvär ska man prata med sin barnmorska eller söka till en bäckenbottenmottagning.

Att bli hemskickad tidigt

– I dag är det generellt kortare vårdtider. Om allt är normalt får man gå hem redan efter 6 timmar, vilket många väljer, medan andra, om risker finns, stannat för längre vårdtid. När en familj går hem får de redan dagen efter ett uppföljande videosamtal och någon dag senare ett återbesök på återbesöksmottagningen, där både mor och barn kontrolleras. Utöver det finns vi tillgängliga på telefon dygnet runt.

Eftervård och amning

– Detta är huvudfokus på BB. Det kan upplevas som att vi säger olika saker, men vi försöker fråga vad mammorna själva vet sen tidigare och vad annan personal givit för råd och utgå från det. Amning kan vara krångligt och ibland kan man få börja om och testa det som inte fungerade först, så kanske det fungerar nu. Uppstår besvär någon eller några veckor efter hemkomst finns amningsmottagningar att söka sig till.

Annons